reklama

Vedia mladí ľudia gazdovať ?

Počas prednášky o finančnej gramotnosti som sa nahodilo spýtal niekoľkých mladých ľudí, či poznajú aspoň orientačne cenu elektriny, vody, plynu a základných potravín. Ukázalo sa, že nemajú žiadny prehľad o cenách základných energií a už vôbec nie o najzákladnejších rodinných výdajoch. Niektorí nevedeli odpovedať ani na otázku, čo robia rodičia a aký majú príjem. Každý však poznal svoj príjem, čiže výšku vreckového. Veci okolo výdajov v rodine sa ich akoby vôbec netýkali. Títo študenti za chvíľu končia školu, začnú pracovať a zarábať si na vlastné živobytie. O pár rokov si budú zakladať vlastné rodiny, vychovávať deti a viesť vlastný rodinný rozpočet. Ako sú pripravení pre skutočný život? Kto ich to má naučiť, keď nie my rodičia? Štát a škola nemajú záujem, aby boli ľudia príliš informovaní v oblasti financií.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Nepripravení a neskúsení mladí ľudia sa stávajú ľahkou korisťou pre profesionálnych obchodníkov, predajcov a finančných poradcov. Od nepamäti matky učili svoje dcéry základy varenia, prania, žehlenia a udržiavania poriadku v domácnosti. Otcovia zaučovali synov, ako robiť drobné opravy potrebné pre chod domácnosti. Výmenu žiaroviek, opravu tesnenia vody, ako vyvŕtať dieru na zavesenie obrazov a podobne. Najúčinnejšia výchova je formou osobného príkladu rodičov. Stará múdrosť hovorí : „Ohýbaj ma mamko, dokiaľ som ja Janko. Neohneš ma mamo, keď už budem Jano.“ Všetci rodinní príslušníci by mali byť prirodzene zapájaní ako pomocníci pri vedení a správe domácnosti už od mlada. Chodiť na nákupy, pomáhať s praním a žehlením, upratovaním, varením alebo pomáhať s výchovou mladších súrodencov. Nadobudnuté skúsenosti s bežným chodom domácnosti potom zužitkujú, keď sa osamostatnia a založia si vlastné rodiny. Napadla mi otázka: Ako sa potom dokážu brániť proti rôznym špekulantom a podvodníkom? Prečo musia platiť krutú daň za svoje skúsenosti? Kedy sa majú naučiť preberať zodpovednosť za chod rodiny? Kde sa majú naučiť robiť rodinný rozpočet, šetriť s energiami, upratovať, variť, nakupovať? Základ výchovy bol, je a vždy bude v rodinnom kruhu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za základ finančnej gramotnosti považujem zníženie základných výdajov na chod domácnosti a života na minimum. Ak chceme začať znižovať výdaje, musíme poznať ceny jednotlivých nákladových položiek. Potom si vyberieme to, čo je najlacnejšie pri porovnateľnej kvalite. Keď už máme minimálne výdaje, tak potom si k nim môžeme prispôsobiť príjem. V živote neplatí, že vysoký príjem znamená prosperitu. Z jedlom rastie chuť a tak si vždy, keď nám v práci povýšia, zdvihneme svoje výdaje. V skutočnosti sa v našej ekonomickej situácii nič nezmenilo. Základ každej rozumnej domácnosti by mal tvoriť prebytkový rozpočet. To znamená, že príjem by mali byť väčší ako výdaje, aby sme dosahovali zisk. Najväčší problém vidím v tom, že keď nepoznáme ceny tovarov a služieb, nemôžeme mať pod kontrolou výdaje. Väčšina mladých domácností žije s vyrovnaným rozpočtom od výplaty do výplaty systémom „z ruky do huby“. To je veľmi nebezpečná situácia, lebo stačí, že sa neočakávane zvýšia výdaje alebo prídeme dočasne o príjem a problém je na svete. Čoraz častejšie to riešime už len za cenu úverov. Čoraz viac len napodobňujeme druhých a tak sa viac a viac zadlžujeme. Najsmutnejšie na tom je, že úplne strácame prirodzený „sedliacky rozum“. Je to múdrosť našich otcov. Prejavuje sa tým, že človek samostatne premýšľa nad vecami. Sedliacky rozum radí: „Kúp si len to, čo potrebuješ a to, na čo ti stačí príjem“. Každý by sa mal prikrývať takou perinou, na čo má. Potom sa nemôže stať, že sa necháte „nachytať na výbornú zľavu“ a nakúpite veci, ktoré vôbec nepotrebujete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obchodníci sa nás snažia presvedčovať, aby sme si už teraz dopriali to, čo by sme mali dosiahnuť v budúcnosti. Svoje robia aj reklamy bankárov, ktoré priam vyzývajú k nekontrolovateľnému zadlžovaniu. Žiaľ, často za cenu bolestných spotrebných úverov. V tomto nám idú príkladom aj politici so zadlžovaním štátov. Náš štátny rozpočet je deficitný, čiže nevyrovnaný. To znamená, že dlhy štátu zaplatia daňoví poplatníci v budúcnosti. Mnohé európske štáty svojím nezodpovedným prístupom k verejným financiám stoja pred krachom. Potom je úplne prirodzené, že väčšina obyvateľstva na svete sa topí v dlhoch. Koľkým problémom by sme predišli, keby sme začali učiť svoje deti čo koľko stojí, aké sú rodinné výdaje a aký máme príjem. Čo by sa stalo, keby sa začali od mala podieľať na chode domácnosti a spravovaní rodinného rozpočtu? Myslíte si, že by stále žiadali všetky tie „prepotrebné veci“, keby vedeli aký majú rodičia príjem?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Korene takéhoto nezodpovedného správania sú v nevedomosti. Bez poznania základov finančnej gramotnosti sa nepohneme dopredu ani o krok. Základ vzdelania a výchovy človeka vždy bol, je a bude v rodine. Ak s tým chceme niečo urobiť, nemal by každý začať najskôr u seba? Najlepšia výchova pre naše deti je osobný príklad rodičov. Čo by sa stalo, keby sme my rodičia začali konečne učiť svoje deti ako sa vedie domácnosť priamo v praxi? Ako by im pomohlo, keby si vedeli vytvoriť a udržať prebytkový rodinný rozpočet? Keby všetci poznali ceny elektriny, vody, tepla a potravín, nezmenili by aspoň niektorí svoj prístup k šetreniu s energiami a jedlom? Nie je práve najvyšší čas, aby sme s tým niečo začali robiť už teraz? Uvedomme si, že budúcnosť našich detí máme v rukách my a to by nás nemalo nechať ľahostajnými.

SkryťVypnúť reklamu
reklama




Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu