reklama

Zdravý sedliacky rozum a vystúpenie z druhého piliera.

Vystúpiť, či nevystúpiť? Toť otázka !!! Máte 3 mesiace na to, aby ste sa rozhodli, či vystúpiť alebo vstúpiť do druhého piliera. Ľudia si tam zatiaľ nasporili vyše 6,5 miliardy €, ktoré sú ich osobným vlastníctvom. Táto suma im zabezpečuje pocit určitej nezávislosti od štátu pri zaistení sa na starobu.  Zdravý sedliacky rozum hovorí: Čo je doma, to sa počíta. Niekomu ale tieto cudzie peniaze náramne kolú oči a tak sa pozrieme prečo ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Pôvodný zámer starobného dôchodku bol postavený na tom, že po roku 2050 nebude mať kto na nás robiť a tak sa musíme na náš dôchodok pripraviť už teraz. Systém doterajšieho priebežného dôchodkového zabezpečenia Sociálnou poisťovňou bol postavený na starom socialistickom princípe všetkým rovnako. Po nežnej revolúcii sa ale rapídne zmenila situácia. Druhý dôchodkový pilier je postavený na princípe zásluhovosti. Zdravý sedliacky rozum mi našepkáva, že keď sa dlhodobo pripravoval systém druhého piliera, tak by sme ho mali nechať fungovať v pôvodnom stave, aby sa preukázalo jeho opodstatnenie. Nič by sa na ňom nemalo meniť, pretože sa tak systém oslabuje. A už vôbec nie počas jazdy, lebo zároveň s každou zmenou meníme jeho základné vlastnosti!!!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pôvodný zámer zabezpečiť ľudí na starobu aj v budúcnosti bol správny. Všetko však chce svoj čas a tak je to aj s DSS. Súčasná vláda už tretí krát otvorila druhý pilier s cieľom jeho destabilizácie. Opäť posiela šéf Sociálnej poisťovne list 1,5 miliónom sporiteľov, kde im predstavuje tú „svoju pravdu“ o nevýhodnosti sporenia v druhom pilieri. Samozrejme, nezabudne pripomenúť, že v prvom pilieri majú istotu. Predtým tomuto pripravenému cirkusu Humberto predchádzali skreslené a nelichotivé výpočty odborníkov vlády. Predstavili nám v médiách s veľkým krikom ukážky prvých desiatok smiešnych dôchodkov vyplácaných z druhého piliera. Všetko sa to dôsledne naplánovalo len preto, aby spochybnili druhý pilier a vzápätí aby mohli ľudia z neho vystúpiť. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skutočne chcete „darovať“ svoje vlastné peniaze tejto vláde, aby ich použila na svoje zviditeľnenie a pochybné podpory pre nepracujúcich ľudí? Je jasné, že za desať rokov sa toho nedá veľa nasporiť. Najmä, keď vláda ešte predtým znížila odvody do druhého piliera z 9 na 4 percentá. Mne to pripadá, ako keby sme zasadili priesadu ovocného stromu a po roku by sme vykrikovali, že nemáme žiadnu úrodu, lebo strom je zlý. To môžeme povedať až po piatich – šiestich rokoch, kedy strom začína rodiť. Aj druhý pilier potrebuje na to, aby ukázal svoju skutočnú silu aspoň 30 – 40 rokov. Výsledok je viditeľný v západných krajinách, kde si zaň dôchodcovia chodia po dovolenkách a poznávacích zájazdoch po celom svete. Naši dôchodcovia sedia doma v chudobe. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetok ten humbuk okolo druhého piliera sú len spravodajské hry „mocných“ s cieľom zneistiť ľudí a spochybniť Správcovské dôchodkové spoločnosti. Všetky vyjadrenia a špekulácie takzvaných „odborníkov“ na zhodnocovanie jednotlivých fondov, fiktívne výpočty budúcich dôchodkov a iné štatistické údaje o budúcich výnosoch dôchodkov sú len nástroj na to, ako „zblbnúť“ ľudí. Je vidieť, že demagógia a manipulácia je ich silnou stránkou. Nečudujme sa, že sa im celkom darí, veď mali dobrých učiteľov ešte z bývalého režimu.

Poďme sa ale pozrieť na holé fakty. Prečo to vlastne vláda robí? Zdravý sedliacky rozum mi našepkáva, že hlavný cieľ všetkého je dostať sa k našim súkromným peniazom, ktoré nám garantujú nezávislosť od štátu. Ak mám svoje vlastné peniaze, nie som závislý na predvianočných milodaroch a sľuboch politikov. Jednoducho si robím, čo uznám za vhodné. Peniaze nám dávajú pocit slobody. Politici nemajú radi slobodných a nezávislých jednotlivcov, lebo ich nemôžu ovládať. Ak sa zmocnia vašich peňazí, stávate sa na nich závislí a presne takých majú politici najradšej. Oni poznajú len jeden nástroj riadenia spoločnosti : „Rozdeľuj a panuj.“ Lenže z cudzieho sa dobre rozdeľuje. Svojim prívržencom rozdelíme viac, neprajníkom dáme menej a tak si zabezpečíme ich garantované hlasy aj do budúcich volieb. Dôležité je, že nás to nič nestojí, lebo z cudzieho krv netečie. Keď však nebudú mať z čoho rozdeľovať, stratia nad nami moc a toho sa boja ako čert kríža. Sedliacky rozum mi hovorí, že gazdovať sa má tak, aby sme mali prebytok. Doteraz každá vláda je stále v plánovanom deficite. Ináč povedané, žijeme na úkor budúcnosti. Hovorí sa, že kto si neprežerie, ten má. To je ten dôvod, aby sme sa začali starať o svoje dôchodky už teraz. Kto to nepochopí, bude na staré kolená bez prostriedkov odkázaný na almužnu od štátu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Uvedomte si konečne, že peniaze v druhom pilieri sú váš jediný súkromný majetok, ktorý je dedičný počas celej doby sporenia!!! To je to správne zabezpečenie pre vás a svojich najbližších. Keď ste len v prvom pilieri a zomriete, tak sa jednoducho vymaže vaše rodné číslo a vaše celoživotné úspory na dôchodok prepadnú do rezervného sociálneho fondu štátu. S tým počíta priebežný systém dôchodkového zabezpečenia. Ináč povedané, vaše úspory budú vyplatené napríklad aj ľuďom, ktorí nikdy nerobili alebo len občas. Vaša rodina bude takýmto spôsobom oficiálne okradnutá a oslabená. Ten pravý zmysel druhého piliera je zabezpečenie vašej rodiny počas celej doby vášho sporenia. Keď sa dožijete starobného dôchodku, tak potom aj seba samého spolu s tretím a štvrtým pilierom (ostatné úspory).

Na chvíľu zabudnite na percentá zhodnotenia v jednotlivých fondoch, lebo teraz to nie je až tak dôležité. Výnosy z druhého piliera totiž nikdy nedokážeme presne predvídať a rovnako nevieme predvídať ani váš budúci príjem. Napríklad teraz mám príjem okolo 500 € mesačne a tak by som mal podľa sociálnej poisťovne vystúpiť z druhého piliera. Ale o päť rokov už môžem mať príjem 2000 € alebo aj viac. Fakt je ten, že skutočnú výšku starobného dôchodku z prvého piliera sa dozviem až pri jeho vyplácaní štátom. Konkrétnu sumu vám nikto nepovie a ak áno, tak zámerne zavádza alebo klame. Keď štát nebude mať dostatok prostriedkov, tak každému poberateľovi rovnomerne zníži výšku starobného dôchodku z toho, čo mu zostane. Vytunelovaná sociálna poisťovňa a prázdna štátna kasa podľa mňa nie je dostatočná záruka pre vašu osobnú prosperitu.

Iná situácia nastáva, keď budete mať časť svojich úspor v druhom pilieri. To už sa dá presne vypočítať podľa zásluhovosti. Čím budem mať vyšší mesačný príjem, tým vyšší dôchodok budem mať z druhého piliera. To sa mi zdá fér!!! Ak sa ešte aj navyše dobre zhodnotia tieto úspory na finančnom trhu, tak máte vyhraté. Ešte raz chcem pripomenúť, že : „ Čo je doma, to sa počíta.“ Navyše veľkú časť peňazí z druhého piliera si môžete vybrať už pri odchode na dôchodok a ostatok si formou anuity necháte vyplácať až do svojej smrti. V druhom pilieri tak vy rozhodnete, čo budete robiť s vašimi peniazmi a nie skorumpovaní politici.

Keď budete rozmýšľať o vstupe alebo výstupe z druhého piliera, tak skúste pozorne počúvať, čo vám našepkáva zdravý sedliacky rozum. Rozhodujte sa podľa vlastnej intuície a nie podľa pochybných výpočtov kúpených odborníkov, ktorých jedinou úlohou je zmiasť všetkých sporiteľov. Myslite na svoje rodiny a na posvätný súkromný majetok, ktorý môžu vaši dediči naďalej zveľaďovať a rozmnožovať. Keď budú mať obyčajní ľudia dostatok disponibilných peňazí, bude sa rozvíjať aj celá spoločnosť. Keď budú s vašimi peniazmi disponovať druhí, môže sa stať, že sa k nim už nikdy nedostanete. 

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu