reklama

Vianočné zamyslenie nad prejedaním

Vianočné sviatky majú v sebe akúsi  skrytú tajomnú silu, ktorá dokáže zastaviť aspoň na chvíľu čas. Tesne pred nimi sú všetci ľudia v neustálom zhone za nákupmi darčekov , ozdobou  stromčeka , presunmi k rodinám a prípravami osláv.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Akoby mávnutím čarovného prútika sa večer všetko upokojí, zastaví sa čas a my sa venujeme už len sebe a svojim najbližším. Samozrejme, že tak ako každá oslava aj Štedrý večer sa začína slávnostnou niekoľko chodovou večerou. Po nej sa rozdávajú darčeky a deťom žiaria oči od radosti. Po návale šťastia sa pokojne oddávame leňošeniu , sladkému ničnerobeniu v príjemnej spoločnosti vlastnej rodiny, dobrým jedlám a rôznym pochutinám.

Väčšina ma poznáte ako zástancu zdravého životného štýlu, racionálnej výživy a surovej stravy. Možno čakáte, že vás začnem presviedčať, aby ste sa neprejedali a podobne. Lenže u mňa majú Vianoce výnimočné postavenie ako sviatky pokoja, radosti a lásky. Jednoducho ja v tomto čase celkom vypínam a doprajem si všetko, po čom mi srdce piští. K dokonalému pokoju, odpočinku a uvoľneniu by si človek nemal dávať žiadne zábrany, limity a obmedzovania. Naopak, rozmaznávajte sa, tešte sa zo života, odpočívajte, hrajte sa a majte sa radi. My sa na Vianoce hrávame rôzne spoločenské hry, do ktorých sa aktívne všetci zapájajú. Každý tak prispieva svojim dielom do spoločného prekypujúceho radostného hrnca. Takto si to všetci lepšie vychutnávame v priamom prenose namiesto pasívneho pozerania na telku. Samozrejme, že nesmie chýbať klasika ako Tri oriešky pre Popolušku, S tebou mne baví svet....a podobne. Načo si zbytočne robiť stresy, keď ich máme dosť po celý rok. Keď máte na niečo chuť, tak si to doprajte bez toho, aby ste si robili výčitky svedomia alebo nebodaj počítali kalórie. Keď dostanete chuť na koláče, tak sa ich dosýta najedzte. Konzumujte ich však ako samostatné jedlo a nie po hlavnom jedle ako dezert. Každý máme nejakého tajného favorita. Ja sa vždy teším na skvelú vianočnú kapustnicu robenú s láskou podľa receptu mojej mamy. Nikdy sa jej nemôžem prejesť. Dávam si ju každý deň na obed, alebo len tak na olovrant alebo svačinku. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nezabúdajte, že všetko vrátane vášho zdravia a šťastia sa začína tvoriť vo vašej mysli. Preto sa na to musíte vnútorne pripraviť a preladiť. Uvoľnite sa a vypusťte všetky starosti z hlavy aspoň na túto vzácnu chvíľu. Tešte sa z prítomného okamžiku v spoločnosti svojich najbližších. Rozdávajte radosť z toho, že ste spolu a dajte to každému jasne najavo. Jedzte s pocitom, že sa máte veľmi radi. Naprogramujte sa s tým pocitom, že sa práve odmeňujete a to všetko v mene zdravia. Takéto cielené a úprimné kolektívne prejedanie sa je doslova balzám na dušu. Telo už vie, čo s tým má urobiť, aby vám to padlo na úžitok. Ku skutočnému šťastiu a pohode neodmysliteľne patrí dobrá nálada, chutné jedlo a maškrtenie. Nie nadarmo sa hovorí, že "láska prechádza cez žalúdok" alebo "hladný sýtemu neverí". To všetko dohromady len umocňuje atmosféru spokojnosti a vzájomného porozumenia, ktoré sú ako liek pre vaše telo. Keď máte počas roka nastavený správny stravovací režim, tak vám to malé prejedenie vôbec neublíži. Uvedomte si, že šťastie trvá len krátky okamžik, aby sme sa ho neprejedli. Možno aj preto Vianoce ubehnú tak rýchlo, že sa ani nenazdáte a je po nich. Najkrajšie na tom je, že spomienky na ne a na dobré jedlo vám zostanú navždy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prajem vám krásne a veselé Vianočné sviatky , veľa lásky a pokoja. Užite si ich do sýtosti.

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu