reklama

Plán a plánovanie

Úspech každého človeka závisí od toho ako trávi čas medzi 16oo – 22oo. Práve činnosti, ktoré vytvárame v tomto čase majú rozhodujúci vplyv na náš život. Ranné vstávanie, hygiena, raňajky a potom cesta do práce alebo školy. V tomto čase sme na tom prakticky všetci rovnako. Poobede sa vraciame unavení domov. Ten zásadný rozdiel medzi nami sa začína prejavovať až teraz. Väčšina si pustí televízor, klebetia, oslavujú, idú do kina, na nákupy alebo na pivo. Niektorí však chodia na jazykové kurzy, rôzne záujmové krúžky, čítajú, podnikajú, študujú alebo sa vzdelávajú. Organizácia času a naplánovaná činnosť majú rozhodujúci vplyv na úspech v živote.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Plánovanie je dlhodobý tvorivý proces na splnenie svojho sna prostredníctvom jednotlivých cieľov.

Plán je vytvorený časový rozvrh jednotlivých činností v presnom poradí, ktoré pomáhajú napĺňať naše ciele. Je to projekt, podľa ktorého sa v živote správame.

Na základe prístupu k plánovaniu poznáme tri typy ľudí:

1.Brigádnici – nevedia čo chcú od života, nevedia plánovať. Stále hľadajú ten správny džob a preskakujú od jednej príležitosti k druhej, s tým, že tam to bude lepšie. Ich život je samá brigáda a príležitostná práca. Je im jedno čo robia, hlavne aby si uspokojili svoje potreby. Často sú nahnevaní na všetkých a na všetko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2.Zamestnanci – vedia, čo chcú, ale nedokážu si to naplánovať. Nájdu si zamestnanie, ale to im neumožní splnenie ich snov. Niekto iný im plánuje, čo majú robiť. Preto sú často nespokojní a majú pocit, že sú neúspešní.

3. Podnikatelia – vedia čo chcú a dokážu si to presne naplánovať. Preberajú zodpovednosť za svoj život a riadia si všetku činnosť podľa pripraveného plánu. Takýmto spôsobom si realizujú postupne svoje sny a ciele. Úspech a spokojnosť sú pre nich prirodzená záležitosť.

Prečo sa niekomu darí plniť sny a druhému nie? Je to hlavne preto, lebo ľudia si nedokážu predstaviť a naplánovať svoje sny. Často sa nepremyslene púšťajú do rôznych projektov bez toho, aby vedeli do čoho idú. Hovoria si, že to nejako dopadne. To je hlavná príčina ich neúspešných pokusov. Po čase skúsia niečo iné s podobným koncom. Po niekoľkých nevydarených pokusoch sa presvedčia, že podnikanie je riskantná záležitosť a zatrpknú. Začnú si hľadať niečo bezpečnejšie, zamestnajú sa a to je začiatok ich nespokojnosti. Aby mali pocit užitočnosti, tak sa angažujú v nejakej organizácii alebo záujmovom združení. Tam sa stávajú funkcionármi, organizujú činnosť a získavajú pocit dôležitosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každá vec, ktorá vzniká sa musí najskôr vymyslieť, presne naplánovať a až potom zrealizovať. Všetky veľké veci sa plánujú. Plánovanie je tvorivá činnosť, ktorá sa robí na dvakrát. Najskôr si všetko v duchu premyslíme a potom to dáme na papier. Plán je vlastne projektová dokumentácia, podľa ktorej uskutočňujeme svoje sny a ciele. Bez plánov by nevznikli najväčšie stavby sveta, nefungovali plne automatizované fabriky a neuzreli svetlo sveta najnovšie produkty ako počítače, internet, facebook. Celý svet sa čoraz viac organizuje. Sme jeho súčasťou a tak sa musíme aj my zorganizovať. Organizácia času a činnosti je trend dnešnej doby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chcete byť pánom svojho času v dnešnom svete, musíme si ho začať plánovať. Ak to neurobíte, niekto iný si vás zakomponuje do svojho plánu. Človek je v neustálej interakcii s ostatnými ľuďmi, už nežije na samote. Nenechajú vás slobodne tráviť čas. Neustále budú od vás požadovať rôzne služby. Ak to pripustíte, začnete plniť ciele druhých ľudí, nebudete mať čas na seba a stanete sa zaneprázdnení. Potom už ale nebudete pánmi svojho času.

Úspech je definovaný ako splnenie svojich hodnotných cieľov. Kto si neplánuje čas, plánuje si neúspech!!!

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu