reklama

Riadi nás náhoda alebo systém?

Všetci mladí ľudia snívajú o lepšom živote ako žijú ich rodičia. Väčšina z nich začnú študovať na strednej alebo vysokej škole, aby získali odborné vedomosti. Myslia si, že len s pomocou nich sa dokážu v živote presadiť a splniť si svoje sny. Žiaľ, podarí sa to len niekoľkým. Po určitom čase zistia, že rovnaké odborné vedomosti má prakticky každý. Až po skončení štúdia a zaradení sa do života zisťujú, že samotná odbornosť ešte nestačí na to, aby dosiahli vysnívaný úspech. Vo firmách je silné konkurenčné prostredie, kde vysokoškolské vzdelanie a ovládanie cudzích jazykov nie je už žiadnou výhodou, ale stáva sa skôr samozrejmosťou. Odborné vzdelanie a znalosť cudzích jazykov je len základná podmienka pre prijatie do zamestnania.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

<Ukážka z pripravovanej knihy Jána Zbojeka: Systémové myslenie a človek.>

Máme v sebe stále zakorenený predsudok, že akademické vzdelanie v nejakej odbornosti je nevyhnutný predpoklad na získanie lepšej práce a na dosiahnutie kariéry. Lenže to platilo ešte v začiatkoch minulého storočia. Kto mal vtedy akékoľvek vysokoškolské vzdelanie, našiel si uplatnenie na trhu práce. Dnes je však situácia úplne iná.

Fakt, že ste dosiahli najlepšie možné vzdelanie v rámci svojej odbornosti, ešte stále nestačí na výraznejšie presadenie sa v zamestnaní alebo podnikaní. Ľudia podvedome cítia, že im niečo chýba, ale nedokážu to zadefinovať. Majú hlavu plnú ideálov, ale nedarí sa im ich realizovať. Po čase zisťujú, že ich v kariére predbiehajú kolegovia, o ktorých sa hovorí, že v tom vedia chodiť alebo, že majú tie správne kontakty. Neskôr sa ich sny o lepšom živote pomaly začínajú rozplývať. Zľavujú zo svojich ideálov a postupne upadajú do stereotypu bežného života. Snažia sa, poctivo pracujú, sú neustále zaneprázdnení a vysnívaný lepší život je čím ďalej, tým viac v nedohľadne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V živote sa dostali do patovej situácie a nevedia z nej nájsť cestu von. Niektorí si začínajú myslieť, že na to, aby urobili vysnívanú kariéru, asi nemajú potrebné vlohy alebo známosti. Ich sebavedomie postupne upadá a časom začínajú žiť podobne, ako ich rodičia a robiť to, čo drvivá väčšina ľudí. Tento stereotyp sa dedí z generácie na generáciu. Prečo je to tak, že zamlada sú všetci plní ideálov a po čase povolia z týchto nárokov? Možno aj preto, lebo nezmenili starý pohľad na život a jeho tvorbu. Je taký istý už celé storočia.

Nový pohľad na život

Ak chcete pochopiť život, musíte pochopiť ako vznikol a akými princípmi sa riadi. Všetko, čo existuje tvorí systém a jeho organizácia. Na základe takého istého systému vznikol aj svet. Rovnako je systém človek, ako aj jeho jednotlivé orgány ako sú srdce, pľúca, trávenie alebo vylučovanie. Ten istý systém je aj v bunke, molekule a atóme. Všetky tieto subsystémy majú spoločné základné princípy tvorby a jednotnú organizáciu. Keď sa dokážeme dívať na veci z hľadiska týchto základných princípov tvorby, začnú nám byť veci a súvislosti oveľa jasnejšie a logickejšie. Ak nechápeme systém a jeho organizáciu, tak vlastne nechápeme bežný život a ani to, ako fungujú veci, udalosti a všetko to, čo sa deje okolo nás.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zásadný obrat v pohľade na život prináša nový odbor – neokybernetika a systémové myslenie. Život a jeho prejavy vníma ako ucelený systém, ktorý je súčasťou Univerzálneho riadiaceho systému. Všetko existujúce je vytvorené na základe rovnakých princípov tvorby akejkoľvek skutočnosti. Pod skutočnosťou si môžete predstaviť čokoľvek: vesmír, človeka, zdravie, rodinu, spoločnosť, firmu, podnikanie, situácie , udalosti, ale aj všetky ostatné veci okolo nás.

Systémové myslenie môže zohrať obrovskú úlohu v živote ľudí, lebo im ukazuje cestu a spôsob, ako si vymyslieť akúkoľvek skutočnosť, zhmotniť ju a uviesť do života. Búra staré mýty a bariéry, že úspech je vopred pripravený len pre vyvolených alebo mocných tohto sveta. Keď pochopíte, že aj vy máte možnosť vytvoriť všetko, čo si dokážete predstaviť, život sa pre vás zrazu stáva lepší, krajší a optimistickejší. Je to preto, lebo vám umožňuje realizovať aj najtajnejšie sny a dáva všetkým nádej pre lepšiu budúcnosť.

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu