reklama

Úspech môže dosiahnuť každý, keď prekonáte sociálnu gravitáciu.

Človek sa rodí dokonalý, čistý a preto mladí ľudia majú nádherné predstavy o živote. Sú odhodlaní uskutočniť ohromné množstvo snov a veľkolepých plánov. Chcú byť lepší a úspešnejší ako ich rodičia, priatelia a okolie. Postupne ako

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

starnú, upúšťajú od svojej zdravej ctižiadostivosti. Iba jeden až dvaja zo stovky nadšencov dokážu naplniť svoje pôvodné ciele. Ostatní ich postupne redukujú, upravujú alebo sa ich nakoniec úplne vzdajú. Život ich totiž pravidelne zamestnáva množstvom nepredvídateľných starostí. Neboli pripravení na to, aby čelili naraz toľkým problémom. Keď boli ešte mladí, často lietali v oblakoch, ale stačilo zopár tvrdých pristátí a dnes už radšej stoja pevne na zemi. Akoby im nejaká sila znemožňovala opäť vzlietnuť. Ja som ju pomenoval sociálna gravitácia. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Patria sem bežné rodinné povinnosti, starosti s výchovou detí, pracovné vyťaženie, priatelia a koníčky, ale aj choroby, úrazy, krádeže, nehody, úmyselné poškodzovanie, závisť. Všetky tieto záležitosti dohromady ľuďom odoberajú množstvo energie. Večer idú spať úplne vyčerpaní a na nejaké „lietanie“ už nemajú čas a ani dostatok síl.

Po päťdesiatke už od života nič mimoriadne neočakávajú, chcú len nejako prežiť a dožiť sa v zdraví dôchodku. Radosť z úspechov vlastných detí a vnúčat je na sklonku ich života len chabou náplasťou na ich nenaplnené ciele. Cítia sa starí, opotrebovaní, zbytoční a neúspešní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo nás sociálna gravitácia nakoniec donúti zostať „dole“ a rezignovať na svoje ciele? Prečo majú ľudia pocit, že sú neúspešní? Na to, aby ste sa dostali „hore“, musíte práve na začiatku vyvinúť obrovské úsilie a vydať najväčšie množstvo energie. Na to, aby kozmická raketa prekonala zemskú príťažlivosť, potrebuje dosiahnuť prvú, druhú a tretiu kozmickú rýchlosť. Ak nedosiahnete „tretiu kozmickú rýchlosť“, sociálna gravitácia vás spoľahlivo stiahne na zem, do reality, spolu so všetkými starosťami bežného dňa. Každý, kto dosiahol úspech, vám potvrdí, že najťažšie boli prvé roky. Cenou za slobodu, nezávislosť a úspech je vzdelávanie, poctivá práca, tvrdá osobná disciplína, ale aj odriekanie pôžitkov. Nie všetci sú ochotní podstúpiť túto rehoľu a investovať určitú časť svojho života, energie a času do prekonania sociálnej gravitácie. Mnohí to skúsia, tvrdo pracujú, ale nakoniec sa nechajú odradiť prekážkami a problémami. A pritom si vôbec neuvedomujú, že niekedy boli už len kúsok od dosiahnutia vytúženého cieľa. Iní zasa hľadajú ľahšiu cestu, rôzne skratky, úskoky. Neštítia sa klamať ani podvádzať. Nič však nie je zadarmo, za všetko sa platí a nakoniec im z krátkeho úspechu zostane trpká skúsenosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa mňa môže každý človek dosiahnuť úspech v akejkoľvek oblasti. Môže sa to naučiť každý, tak ako keď sa človek vyučí nejakému remeslu. Tento spôsob vzdelávania sa volá systémové nazeranie na skutočnosť a tvorí ho algoritmus úspechu. Vôbec tu nejde len o nejakú teoretickú rozpravu o úspechu. Každý človek sa nachádza presne tam, aká je úroveň jeho poznania, aké sú jeho vedomosti a návyky. Na to, aby sa veci pohli dopredu sa musíte zmeniť. Mnohí ľudia sa chcú zmeniť, len nevedia, ako túto zmenu uskutočniť. Snažia sa, ale vždy sa niekde zaseknú. Algoritmus úspechu odhaľuje spôsob a ukazuje cestu, ako túto zmenu zrealizovať bez nadmerného úsilia. O tajomstve úspechu a o tom ako sa tam dostať si povieme nabudúce. Buďte trpezliví.

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu