reklama

Prečo sa u nás neučí podnikanie ?

Od nežnej revolúcie ubehlo už 23 rokov. Áno, už 23 rokov žijeme v kapitalizme. Kapitalizmus je postavený na slobodnom podnikaní a súkromnom vlastníctve. Naše školstvo však akoby zaspalo dobu. Naďalej pripravuje zamestnancov pre veľkých zamestnávateľov ako v socializme. Po skončení vysokej školy vyše 60 % študentov ide na úrad práce, lebo si nevedia zohnať prácu. Keď si po čase zoženú prácu, tak je to väčšinou mimo vyštudovaný odbor. Mnohí odchádzajú za nízko kvalifikovanou prácou do zahraničia. Keď stretnete čerstvého absolventa, tak na otázku „Čo robíš?“ väčšinou odpovie: „Hľadám si nejakú prácu.“ Prečo si hľadajú hocijakú prácu? Že by už rezignovali? Načo potom 5 rokov študovali? Ich štúdium platil štát. Štátne školstvo je vo svojej podstate veľkovýrobňa nesamostatných  a závislých zamestnancov podľa objednávok nadnárodných spoločností. Je to obrovské mrhanie našich spoločných finančných prostriedkov pre uspokojenie súkromných záujmov úzkych kruhov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (38)

Na Slovensku máme aj súkromné vysoké a stredné školy. Pôvodne mali tvoriť konkurenčné prostredie pre naše skostnatelé socialistické školstvo. Išli na to ako správne podnikateľské subjekty. Zaujíma ich v prvom rade zisk a preto si pýtajú za vzdelávanie školné. Oni sú spokojní, ale čo ich absolventi? Študenti si platia za kvalitnejšie štúdium a nakoniec ostanú bez uplatnenia. Hovorí sa, že za kvalitu sa musí zaplatiť. Ale za čo platia študenti? Je takmer pravidlom, že na týchto súkromných školách vyučujú tí istí pedagógovia, čo na štátnych školách. Takže študenti dostávajú to isté všeobecné vzdelanie, ale teraz už za vlastné peniaze navyše. Nechcem teraz hodnotiť kvalitu vzdelávacieho procesu a učiteľov. Pozerám sa na obsahové zameranie a chýba mi tam podnikanie. Kedy a kde sa to majú potom naučiť?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podnikanie je hlavný motor rozvoja spoločnosti. Základ každej rozvinutej spoločnosti tvoria nezávislí malí a strední podnikatelia. U nás dominujú opäť ako za socializmu veľké firmy a nadnárodné korporácie. Čo sa pre bežných ľudí vlastne zmenilo? Pre mnohých často len to, že zmenili značku zamestnávateľa a naďalej pracujú za minimálnu mzdu. Nadobúdam dojem, že niekomu to náramne vyhovuje. Štát robí všetko preto, aby sme tu mali čo najviac zamestnancov. Veľké firmy platia odvody a dane za zamestnancov a tak majú aspoň štátni úradníci postarané o platy. Lákajú zahraničných podnikateľov a ponúkajú im rôzne daňové výhody a bonusy. Je to vždy na úkor domácich podnikateľov, ktorí potom nemajú šancu im konkurovať. Stávame sa lacnou výrobnou dielňou celého sveta. Ale dokedy?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každá spoločnosť sa musí starať o rozvoj vlastných podnikateľských subjektov. Klasickým príkladom bol podnikateľ Tomáš Baťa. „Baťove školy práce“ pripravovali nezávislých vysoko odborných ľudí a samostatných podnikateľov. Títo potom vyvážali náš kapitál do zahraničia, kde patrili medzi špičku v odbore. Dnešní privatizéri a zahraniční podnikatelia nepotrebujú konkurenciu. Im toto polosocialistické prostredie vyhovuje. Pýtam sa dokedy? Základ každej spoločnosti je samostatnosť a nezávislosť.

Preto sa chcem zamerať hlavne na obsahovú náplň našich škôl. Na rozvoj našich mladých nadaných budúcich podnikateľov sa nemyslí. Škola by mala viesť mladých ľudí k samostatnosti a nezávislosti. To je základný predpoklad úspešného podnikania. Na školách chýbajú predmety ako základy podnikania, dane a legislatíva, riadenie času, plánovanie, organizácia práce, komunikácia, motivácia, vytváranie vzťahov, marketing, predaj a obchod. Toto sú tie správne vedomosti, za ktoré sa v praktickom živote štedro platí. Podnikateľ potrebuje pre úspech len okolo 10 % vedomostí z odbornosti. Ostatok sú manažérske zručnosti, organizácia práce a praktické skúsenosti. Bez nadobudnutia týchto vedomostí a zručností sa mladí ľudia nedokážu na trhu presadiť. Česť výnimkám. Ak chcem vlastniť sanatórium, nepotrebujem mať doktorát z medicíny. Nemocnice riadia manažéri a ekonómovia a nie lekári.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dajme teda mladým absolventom príležitosť podnikať, aby sa mohli naplno rozvíjať. Mladí sa boja podnikať, pretože majú strach. Strach je iba prezlečená nevedomosť. Najlepšia zbraň proti nevedomosti sú vedomosti. Mali by sme dať rovnakú šancu každému ešte počas školy. Základné vedomosti o podnikaní by sa mali stať súčasťou vzdelávacieho procesu na všetkých školách. Nech sa potom absolventi sami slobodne rozhodnú, akú kariéru si neskôr vyberú. Buď sa zamestnajú, alebo začnú podnikať. Podnikanie rozvíja slobodného ducha a poskytuje priestor pre rozvoj celej spoločnosti. Budúcnosť každého národa je v príprave mladých ľudí na život. Ako si ustelieme, tak budeme spať.

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu