reklama

Prečo sú ľudia v živote nespokojní ?

Na svete je veľmi veľa nespokojných ľudí. Niektorí to dávajú najavo tým, že na všetko nadávajú, druhí to skrývajú alebo dusia v sebe. Aj tak sa to napokon prejavuje v ich správaní. Sú často podráždení, smutní, nervózni alebo zatrpknutí. Keď sa ich spýtate prečo, sami nevedia. Narýchlo si vymyslia nejaký dôvod. Lepšie niečo ako nič. Je to len taká zástera, aby sa z toho napokon nezbláznili. Keď to s nimi seriózne rozoberiete, zistíte, že sú veľmi nešťastní. Nevedia si poradiť ako z toho von. Pokúsim sa vám predostrieť dve základné skupiny ľudí a poukázať na príčiny ich nespokojnosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Do prvej skupiny patria ľudia, ktorí nevedia čo chcú. To je aj najdôležitejšia príčina nespokojnosti. Nemajú svoj sen, ktorý by ich životu dával zmysel a len sa tak v ňom bezcieľne potulujú. Ak neviete čo chcete, nemôžete to ani dosiahnuť. Takíto ľudia stále hľadajú „niečo“, ale keď nevedia „čo“ to je, tak to nikdy nenájdu. Celý ich život je zúfalé naháňanie za „niečím“. Z toho plynie ich nespokojnosť. Žiť však musia, jesť, piť, bývať a na to potrebujú peniaze. Tak si narýchlo nájdu „nejakú“ prácu. Táto ich ale vôbec vnútorne nenaplňuje a tým pádom ani neuspokojuje. Postupne striedajú zamestnania, ale všade je to rovnaké. Nedáva im zmysel nech robia čokoľvek. Preto sú stále nespokojní.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhá skupina vie presne čo chcú. Chcú byť bohatí a úspešní. Príčina nespokojnosti je v tom, že nevedia ako to dosiahnuť. Chýba im potrebný know how a systém práce. Pozerajú sa pozorne na úspešných vo svojom odbore a potom sa ich snažia napodobňovať. Originál zostane originálom a kópia bude vždy len viac–menej vydarenou kópiou originálu. V živote však stále platí: „Keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté“. Napríklad plagiátori zbadajú, že niekomu sa darí podnikať v reštauračných službách alebo v obchode. Rýchlo si otvoria podobnú reštauráciu a začínajú kopírovať úspešného podnikateľa. Žiaľ, kopírujú len to, čo je vidieť. To najdôležitejšie sa nedozvedia. Výsledkom je, že po roku ju zatvoria, lebo neprosperuje. Potom to skúsia pre zmenu v nejakej výrobe, ale výsledok je podobný. Nakoniec sa snažia urobiť kariéru v zamestnaní. Ani tam sa im nepodarilo takýmto spôsobom uspieť. Snažia sa, kopírujú druhých, ale niečo im stále chýba, aby to dotiahli do zdarného konca. Po niekoľkých neúspešných pokusoch začínajú byť nespokojní. Hľadajú chybu v režime, konkurencii, vláde a ostatných ľuďoch. Ich najväčším problémom je, že neovládajú podstatu podnikania a sústreďujú sa len na konkrétny spôsob realizácie. Tajomstvo úspechu je v pochopení celého systému podnikania, stanovení cieľa, dôkladnej príprave, plánovaní. Nie je to len v odbornosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tretia skupina ľudí vie čo chce. Na splnenie sna sa starostlivo pripravujú. Stanovia si jasný sen, filozofiu a systém. Naplánujú si konkrétne ciele na určité obdobie. Vždy majú rozpracovaný podrobný plán práce. Vedia presne čo musia urobiť, aké vedomosti a zručnosti musia nadobudnúť. Postupne si plnia jednotlivé ciele. Naplánovanými krokmi sa posúvajú ku svojmu snu. Väčšinou majú pripravený aj náhradný plán. Ak majú sen a vedia ako ho dosiahnu, ľahko si nájdu najvhodnejší spôsob realizácie. Taký, ktorý im najviac vyhovuje. Takto pripravení ľudia si idú pokojne za svojim cieľom a vopred vedia, že ho splnia. Svoj úspech si presne plánujú. Výsledkom ich práce je spokojnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hlavný dôvod nespokojnosti ľudí je v tom, že nemajú nijaký systém. Systém, podľa ktorého by sa v živote riadili. Chýba im osobná filozofia, vnútorná rovnováha, organizovanosť a disciplína, trpezlivosť a vytrvalosť. Do rôznych projektov sa púšťajú bez poriadnej prípravy a odborných vedomostí. Väčšina stroskotá na tom, že nevedia riadiť a organizovať činnosť svojich kolegov a podriadených. Chýbajú im manažérske schopnosti a organizačná činnosť. Ďalší sú dobrí odborníci, ale mizerní manažéri. Niektorí vedia riadiť, ale chýba im odbornosť. Iným zasa chýba potrebná etika, ľudskosť alebo cit pri jednaní s ľuďmi. Dá sa povedať zjednodušene, že nám často chýba komplexnosť. Spokojnosť je prejavom vnútornej vyváženosti a rovnováhy vo všetkých oblastiach života. Okrem úspechu v práci alebo podnikaní je to zdravie, rodina, koníčky, priatelia a osobný rozvoj. Až vtedy budete konečne spokojní, keď sa vám podarí zosúladiť všetky oblasti do rovnováhy.

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu