reklama

Srdiečko – Ďumbier – Chopok – Srdiečko

Ak chcete vidieť jednu z najkrajších turistických trás na Slovensku, vraj treba absolvovať okruh Srdiečko - Ďumbier - Chopok - Srdiečko. Po tohto letných zahrievacích výstupoch na Malý Grič (876 m.n.m.) a Rokoš (1010 m.n.m.) som sa rozhodol otestovať, či tie chýry nie sú klamlivé.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Náš expedičný tím v zložení Katka, Jozef, Braňo a Peťka si vybral deň, kedy Dr. Iľko predpovedal, že bude teplo a slnečno. Pohľad z parkoviska hotela Srdiečko (1213 m) potvrdzoval, že počasie v horách je nevyspytateľné. Majestátne týčiace sa vrcholy Chopku a Ďumbiera boli prekryté čiernymi mračnami. Ako začiatočníci sme sa rozhodli dôverovať profesionálne vystrojenými turistami z Čiech a Nemecka. Keď tam idú iní, asi nepredpokladajú, že počasie bude až také zlé.

Schématická trasa s vyznačnými farbami značiek (vytvorené pomocou Google Earth)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mraky nad Chopkom

Údolia pod Ďumbierom

Úvodné takmer 300m stúpanie sme prekonali pomocou lanovky. Najmä preto, že pre nás nelyžiarov to bol ďalší nevšedný zážitok. Na Kosodrevine (1500 m) nás privítala pekná vyhliadková terasa, dali sme si kávu a čaj, navliekli na seba teplé oblečenie a skončilo sa vysedávanie. Od tohto bodu bol pred nami takmer 16 km dlhý úsek, končiaci sa vo východiskovom bode.

Na prvú časť okružnej trasy sme sa vydali po modrej značke na Rázcestie na Krúpovo sedlo. Rozhodnutie ísť najskôr na Ďumbier padlo najmä pre menšie prevýšenie ako by bolo tomu smerom na Chopok. Úvodný charakter trasy je prašný chodník takmer bez stúpania. Po asi 2 km začína mierne stúpanie, trasa kľukatie a povrch je v celom pásme kosodreviny skalnatý.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
3

Dvojkríž na Ďumbieri

Jediné orientačné problémy nastali na Rázcestí na Krúpovo sedlo (1760 m). Nevedeli sme nájsť červenú značku, vydali sme sa presne opačným smerom, kde nás upozornil až starší pár, že aj oni sa pomýlili. Červená značka sa nachádza na protiľahlej strane kameňa od smeru pochodu, čiže sa treba otočiť o 180° a prudším stúpaním pokračovať ku Krúpovemu sedlu.

Povinná fotografia na Ďumbieri

Lukova dolina s Lukovym plieskom

Že Ďumbier patrí k najveternejším miestam na Slovensku sme sa presvedčili po výstupe na sedlo. Značná nepripravenosť a podcenenie počasia nám nedovolili ani na chvíľku zastať a oddýchnuť si. Od Krúpoveho sedla po Ďumbier to bolo podľa značky 20 min. drkotajúcich zubov a červených rúk od zimy. Na najvyššom bode Nízkych Tatier (2043 m) naberal vietor extrémne intenzity a preto sme tam v krátkych tenkých nohaviciach a tenkých tričkách vydržali iba obligátne fotenie pri dvojkríži. Mraky našťastie ustúpili, ale viditeľnosť nebola ani zďaleka taká, akú sme si predstavovali. Pri slnečnom počasí je totiž možné vidieť aj Vysoké Tatry, či dokonca Liptovskú Maru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cesta hrdinov SNP, z Ďumbieru na Chopok

Tráva ohýbajúca sa pod náporom vetra

Turistická magistrála na Chopok

Cesta na Chopok z Ďumbiera vedie po červenej značke Ceste hrdinov SNP. Táto turistická magistrála s ukážkovo upraveným chodníkom je práve dôvod, prečo sa sem oplatí ísť. Cesta po vrcholoch Nízkych Tatier totižto ponúka neskutočné pohľady na prekrásnu slovenskú prírodu a je to ďalší stimul, prečo si treba vážiť to, čo doma máme. Pozerať sa a obdivovať je tu toho naozaj dosť. Či sú to južné údolie s Jaskyňou mŕtvych netopierov, strmé svahy jadrových pohorí, nedotknuté lesy, severné údolie s výhľadom na Lukove pliesko a samozrejme pohľady na hrdo týčiace sa najvyššie vrcholy Nízkych Tatier Chopok a Dereše a v diaľke výhľad na jednej strane na Veporské a na druhej strane na Chočské vrchy a na Západne Tatry. Toto všetko na vás čaká po ceste na Chopok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cesta hrdinov SNP od Chopku, v posledný vrchol je Ďumbier

V prípade priaznivého počasia je možné v pozadí vidieť Vysoké Tatry

Cesta ku Chopku je príjemná prechádzka po vrcholoch, mierne stúpanie prichádza až pred samotným finále. Po absolvovaní skalnatých serpentín sa pred vami objaví Kamenná chata s milou latrínou a televízna a meteorologická stanica. Odtiaľto je to už len pár metrov po najprudšom stúpaní na celej trase a ste na Chopku (2024 m). V týchto chvíľach nám počasie prialo viac ako na Ďumbieri, našťastie tu bolo bezvetrie a ideálne podmienky na vychutnanie si kruhovitého výhľadu.

Nízke Tatry z Chopku

Latrína pod Chopkom

Po výstupe musí zákonite prísť pre mňa najnepríjemnejšia časť výletu - zostup. Hľadanie žltej značky nám chvíľu trvalo a to najmä preto, že sme neverili, že cesta vedie priamo dolu popri nefunkčnej lanovke. Trasa bola pomerne šmykľavá najmä vo vrchnej časti, takže kolená dostali zabrať. Výhodou je zdolanie 500 výškových metrov za približne hodinu.

Pri hľadaní informácií o tejto trase som nikde nenašiel odporúčania pre začiatočníkov. Na záver niekoľko pripomienok od začiatočníka pre začiatočníkov:

  • nepodceňujte počasie! Vbatohu majte pripravené náhradné tričko, ktoré sa bude hodiť vprípade prepotenia. Taktiež nezabudnite na bundu alebo mikinu, ktorá vás ochráni pred vetrom. Čiapka v batohu nezaberie veľa miesta, na vrchole by sa mohla hodiť.

  • šliapať po skalách vobyčajných teniskách stenkou podrážkou je po čase nepríjemné. Turistická obuv by mala byť do tohto terénu povinnosťou.

  • nezabudnite na dostatok tekutín.

  • zvážte si, či je vám príjemnejšie šliapať do prudkého stúpania smerom na Chopok a zostupovať miernym ale dlhým klesaním z Ďumbiera, alebo naopak.

  • ak idete od Srdiečka lanovkou, naplánujte si výstup tak, aby ste stihli lanovku naspäť.

Cesta lanovkou ku hotelu Srdiečko

Lukáš Zeleník

Lukáš Zeleník

Bloger 
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  72x

Autor má 37 rokov, má svoju rodinu, staviteľstvo, cestovanie a umenie, má svoju Prievidzu a cíti sa šťastný. Zoznam autorových rubrík:  ReportMoje (vý)tvoryJa a (môj) svetCulturePíšem - nemyslímNázory, komentáreZivot na hrude britskejElämä SuomessaZivot na hrude britskej 2SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu