reklama

Desivý manuál pre tvorcov a súťažiacich

Ak chce byť človek čo najviac in, musí skĺbiť výber literatúry so súčasnou náplňou médií. Keďže jeseň priviala na naše obrazovky skvostnú možnosť výberu rôznych druhov reality, najlepším výberom sa javí kniha Smrteľne slávni od britského spisovateľa Bena Eltona.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

 Prečítanie tejto knihy zo sebou prináša viacero výhod. Na dlhé mesiace sa stane zážitkom, ktorý sa z hemisféry tak ľahko nevymaže. Pretože ak budete popri čítaní sledovať aj nejakú reality show, postavy z knihy pred vami ožijú priamo na vašich obrazovkách. A to bez toho, aby hollywoodsky producenti vyhadzovali ťažké milióny za adaptáciu románu. Navyše, budete mať kompletný obraz o všetkých zákutiach výroby takéhoto druhu programu.

 Dej sa odohráva v atraktívnom prostredí luxusnej vily relácie Domáce väzenie, v ktorej je desať súťažiacich v izolácií od okolitého sveta. Všetci plný ideálov, túžby po odhaľovaní neznámeho, a samozrejme bažiaci po výhre, ktorú však môže získať iba jeden z nich. Zoznámite sa so šialenou producentkou Geraldine Henessyovou a jej geniálnymi ťahmi, pre získanie čo najvyššej sledovanosti a tvorby super telky. Zvyšovanie teploty miestností, vytrhávanie viet z kontextu, falšovanie časovania na kamerách, poskytovanie nadmerného množstva alkoholu súťažiacim alebo prehadzovanie sledu udalostí. To všetko preto, aby diváci mali pocit, že sledujú najväčší míľnik súčasnej televízne zábavy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Geraldine presadí do vily svojho súťažiaceho – anarchistu Woggla, aby rozviroval hladinu v dome. Zatají pred verejnosťou jeho bývalé prehrešky voči zákonu a v každodenných zostrihoch mu dáva najväčší priestor. Národ ho miluje, spolubývajúci žijú so strachom pred jeho blchami.

 Súťažiaca Dervla si každé ráno nachádza na zrkadle odkazy, ktoré ju informujú o aktuálnom poradí. Samozrejme, súperi a ani samotná agentúra Zvedavec o tom nemá žiadne potuchy.

 Dianie vo vile výrazne ovplyvní noc, keď dostanú súťažiaci za úlohu postaviť si stan na potenie a byť v ňom nahí štyri hodiny. Pre agentúru skvelá príležitosť pre sprostredkovanie neviazaných orgií. Pre Kely sa návšteva záchodu  stane osudnou a niekto ju zavraždí. Kamery ani mikrofóny nič nezachytili. Priestor, kde nie je ani najmenší kúsok pre súkromie, sa stane miestom pre vykonanie dokonalej anonymnej vraždy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Práve vďaka vražde sa Domáce väzenie stane najsledovanejší program planéty. Zločin sa pretransformuje do úžasného obchodného artiklu, z ktorého profituje agentúra, ale aj samotní súťažiaci. Tí však žijú vo vile s neustálym strachom, že jedna z osôb, vedľa ktorej sa prebúdzajú, jedia a rozprávajú sa, je chladnokrvným vrahom.

 Vyšetrovanie inšpektora Coleridgea a jeho tímu odhaľuje množstvo motívov a zaujímavých prepojení jednotlivých protagonistov. Čitateľ do poslednej chvíle netuší, kto zločin spáchal. A keď si už myslí, že to celé odhalil, Ben Elton mu ponúkne iného podozrivého. Netreba pripomínať, že záver je prekvapujúci, aj keď zbytočne natiahnutý.

  Tak ako v Popcorne, aj v románe Smrteľne slávni si Ben Elton berie na mušku zvrátený svet televíznej zábavy. Opisuje jej bezmyšlienkovitosť a amorálnosť. Pri tom všetkom sa vyhýba akémukoľvek moralizovaniu a patetickosti. Pre Eltonove romány sú typické drsný jazyk a otvorená brutalita scén. Čitateľovi ponúka atraktívne čítanie plné čierneho humoru, ktorým sa snaží zakryť skutočnosti, ktoré až také smiešne nie sú. Po dočítaní si určite zaželáte, aby nikto z tvorcov a súťažiacich, nepoužil túto knihu ako manuál, pre získanie sledovanosti a výhry.

Lukáš Zeleník

Lukáš Zeleník

Bloger 
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  72x

Autor má 37 rokov, má svoju rodinu, staviteľstvo, cestovanie a umenie, má svoju Prievidzu a cíti sa šťastný. Zoznam autorových rubrík:  ReportMoje (vý)tvoryJa a (môj) svetCulturePíšem - nemyslímNázory, komentáreZivot na hrude britskejElämä SuomessaZivot na hrude britskej 2SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu