reklama

Hudba so slnkom nad hlavou

Festivaly. Miesto, kde dochádza k najintenzívnejšiemu vnímaniu hudby. Tieto hudobné podujatia sú už aj na Slovensku neodmysliteľnou súčasťou leta. Za posledné roky došlo k výraznému boomu, keď už ani veľké mená svetovej hudobnej scény neobchádzajú našu krajinu. Toto leto bude plné kvalitnej hudby a neprekonateľných umeleckých zážitkov. Ponuka je taká veľká, že nezostáva nič iné, ako hodenie si kockou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Pohoda na Pohode
Pohoda na Pohode (zdroj: Dušan Suja)

Leto začína v Bratislave

 Festivalové leto začína v Bratislave. Žánrový prierez elektronickou hudbou, jej odnožami a fúziami, ponúka bratislavský festival Wisonic. Ambiciózne podujatie sa už roky prezentuje ako priestor, ktorý sa vyhýba komercií, dáva príležitosť mladým talentom a ponúka nové a nevšedné pohľady na súčasnú hudbu. V dňoch 9. a 10. júna vystúpi na Wilsonicu rada zaujímavých projektov, medzi ktorými budú najväčšími lákadlami britská drum´n´bassova legenda LTJ Bukem, ktorý vystúpi so svojim dvorným MC Conradom, a producentská hviezda Matthew Herbert, producent Bjork.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Gigantickým predkrmom pred veľkými festivalmi bude koncert Depeche Mode. 11.júna sa po sólovom koncerte Davea Gahana po prvý krát predstavia slovenskému publiku v kompletnej zostave. Na koncert, uskutočňujúci sa na štadióne Interu Bratislava, bolo predaných už 30 000 vstupeniek. Už len preto bude účasť na prebiehajúcom turné k albumu Playing The Angel nezabudnuteľným zážitkom.

 Ďalšie legendy, tento krát priekopníci temnej atmosféry a hutných beatov zosúladených pod názvom trip – hop, vystúpia 14. júna v Inchebe. Massive Attack, bristolskí inovátori, ktorí ovplyvnili radu skupín 90tych rokov sa na Slovensku predvedú v kompletnej koncertnej zostave.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Aby toho nebolo na Bratislavu málo, 21. júna odštartuje na štadióne Artmedie svoje druhé vystúpenie na Slovensku Sting.


Hviezdy hrajúce pod slovenským nebom

 Najväčším prekvapením festivalového leta je Topvar Rock Fest. Na Zelenej vode 30.6. – 2.7. sa predstaví množstvo zaujímavých mien, medzi ktorými sa nachádzajú najväčšie hviezdy tohtoročnej festivalovej sezóny – americkí KoRn. Hviezdy nu metalu a alternatívneho rocku boli jednými z najvýraznejších zoskupení svetovej hudobnej scény druhej polovice 90tych rokov. Sen o videní a počutí Jonathana Davisea a spol. naživo, si mnohí môžu splniť práve na tomto festivale.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 KoRn nie sú jedinými legendami na Topvar Rock Feste. Návštevníci budú mať možnosť vychutnať si aj priekopníkov grunge music – amerických Alice In Chains. Do tretice, ďalšími zástupcami USA na festivale a veľkú zábavu na pódiu sľubujúci budú Fun Lovin´ Criminals z New Yorku.

 O prezentáciu novej britskej rockovej vlny sa postarajú Maximo Park, prezentujúci svoj skvelý album A Certain Trigger.

 Aj napriek prezentovaniu sa ako rockového festivalu sa na Zelenej vode predstavia aj zaujímavé mená odlišných žánrov. Najväčšou hviezdou bude projekt ruského Dja Vadima – One Self. Vadim bude na festivale zastupovať vydavateľstvo Ninja Tune a predstaví svoj inovatívny pohľad na hip-hop z výborného albumu Children of Possibility.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


10 rokov v Pohode

 Bažant Pohoda, festival, ktorý patrí medzi najkvalitnejšie v Európe oslavuje v roku 2006 svoje desiate výročie. Za tú dobu si značka Pohoda vydobyla dominantné postavenie medzi slovenskými festivalmi, získala si rešpekt a skvelé renomé v hudobnom svete.

 14. – 15. júla sa na Vojenskom letisku v Trenčíne predstaví množstvo mien, ktoré sú v hudobnom svete zárukou kvality. Dlhý zoznam headlinerov otvárajú americké legendy alternatívneho rocku – Pixies. Návštevníci budú mať možnosť zažiť ako znejú naživo skladby z kultových albumov Doolittle, či Bossanova.

 Na festivale si svoje vystúpenie zopakujú britskí Stereo MC´s, ktorí podľa mnohých predviedli jeden z najlepších koncertov v histórií festivalu. O pozíciu najlepšieho vystúpenia bude nepochybne bojovať aj Gentleman. Nemecký hudobník je v súčasnosti asi najväčšou postavou svetovej reggae scény a jeho koncerty sú neopakovateľné. Reggae posolstvo prinesie festivalovým návštevníkom aj Indian Apache s The Reggae Revolutin. Najväčšími postavami world music je fínske dievčenské trio Värtinä, ktoré po dvoch rokoch opäť vystúpi na Pohode.

 Obrovský zážitok ponúkne aj dvojica Coldcut, ktorí vystúpia v koncertnej zostave obklopení množstvom hudobníkov. Jonathan More a Matt Black sú zakladateľmi kultového vydavateľstva Ninja Tune a sú priekopníkmi samplingu v elektronickej hudbe. Veľkými hviezdami elektronickej hudby sú aj ďalší Briti – downtempvé zoskupenie Zero 7, ktorých atmosférický a zasnený koncert bude priestorom na vydýchnutie.

 Ani chvíľku na oddych neposkytne víťaz Mercury Prize – Dizzee Rascal. Mladá hviezda a priekopník nového britského hip-hopu a urban music, nazývaného grime, otestuje svojou kanonádou slov publikum na trenčianskom letisku.

 Zaujímavé spojenie world music a elektronickej hudby sľubuje projekt Da Lata. So svojimi skladbami sa predstavili aj na kompiláciách takých hviezd akými sú Thievery Corporation, či spomínaní Zero 7. 

 Dlhodobým snom organizátorov bol koncert Morcheeby. Čiastočné splnenie poskytne bývalá speváčka skupiny – Skye Edwards. Ostrovný rock zastúpia írske hviezdy gitarovej scény The Frames. Intenzívne pocity z vnímania hudby sľubuje vystúpenie Ecstasy of St. Theresa. Dvojica Jan P. Muchow a Kateřina Winterová patria medzi to najprogresívnejšie, čo česká scéna ponúka.

 Darček festivalovým návštevníkom pripraví Michal Kaščák v podobe reinkarnácie legendárnych Bez Ladu a Skladu. Bude práve tento koncert vrcholom tohtoročnej Pohody? 

 Nový priestor pre (Hodo)kvasenie

 Ďalším festivalom, ktorý sa vyformoval do veľkého a kvalitného podujatia, je Hodokvas. Tento rok sa pre rozvoj a tvár festivalu naskytujú nové možnosti, keďže novým areálom sa stane letisko v Piešťanoch.

 Hodokvas začal so zverejňovaním účinkujúcich len pred niekoľkými týždňami. Ale už prvé mená dávajú tušiť, že na konci leta 17. – 19. augusta dôjde k excelentnému zavŕšeniu festivalovej sezóny 2006.

 Koncert z kategórie tých najkvalitnejších ponúknu rakúski inovátori Sofa Surfers. Po tretí krát navštívi Slovensko Chris Corner s projektom I Am X. Frontman Sneaker Pimps tento krát predvedie svoje vystúpenie plné neónov návštevníkom Hodokvasu.

 Umelec, ktorý musí mať zo Slovenska komplexy je nesporne Macka B. . Inovátor štýlov reggae a dub mal vystupovať na minuloročnej Pohode, ale prietrž mračien a zrušený nočný program mu v tom zabránili. Neskôr sa mal predstaviť na sólovom koncerte v Bratislave, ale pre nezáujem divákov bol koncert zrušený. Do tretice sa snáď koncert podarí odohrať.

 Pre fanúšikov pomalých beatov bude opäť vytvorený úspešný Hip – hop Park. Bude fungovať po celé 3 festivalové dni. Ponúkne vystúpenia kompletnej slovenskej a českej špičky tohto žánru, organizátori navyše sľubujú aj veľké svetové mená. V parku bude prebiehať aj Freestyle battle.

 Prajem vám, aby kocka padla na tú správnu stranu.

Lukáš Zeleník

Lukáš Zeleník

Bloger 
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  72x

Autor má 37 rokov, má svoju rodinu, staviteľstvo, cestovanie a umenie, má svoju Prievidzu a cíti sa šťastný. Zoznam autorových rubrík:  ReportMoje (vý)tvoryJa a (môj) svetCulturePíšem - nemyslímNázory, komentáreZivot na hrude britskejElämä SuomessaZivot na hrude britskej 2SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu