reklama

Telefonát na 158

Včera som po dlhšej dobe volala na pomoc policajtov. Je to taký zvláštny pocit, keď o nich celé dni píšete a potom ich vidíte v akcii a niečo od nich chcete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Je asi pol dvanástej v noci, ležím v posteli a čítam Márquezov Podzim patriarchy. V tom zdola na bytovke niekto zazvoní na náš zvonček. Najprv som si myslela, že sú to roznášači letákov, ale takto v noci? No nič, zostala som ležať. Lenže zvonček zazvonil znovu. To už ma prekvapilo. Dnes už predsa nie je doba, že k vám niekto v noci (alebo aj cez deň) príde len tak bez predchádzajúceho telefonátu, zazvoní pri vchode a vy mu otvoríte.

Vstala som, zdvihla telefón a spýtala, kto je. "Aaandy," ozvalo sa ako zo záhrobia chrapľavým hlasom. Kto? Spýtala som sa mierne vydesene. Dotyčný to zopakoval ešte strašidelnejšie. Zavesila som a utekala do postele. Päť minút nič, tak som sa predsalen pozrela z okna, kto je dolu. Boli tam dvaja mladíci asi do 30 rokov totálne na mol. Jeden z nich ležal hore značky na tráve s holým bruchom a druhý sa pokúšal otvoriť vchodové dvere. Ten prvý vstal, ale padol znovu hore znakom na chrbát - tentokrát na betónovom chodníku. Nehýbal sa. Začala som sa báť, že sa mu niečo stalo, ležal tam tak nehybne, ten druhý niečo od neho chcel, ale neúspešne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Váham, či zatvoriť okno a nestarať sa o nich, veď sa nejak pozbierajú alebo počkať, čo sa bude diať alebo volať pohotovosť. Nedalo mi to, zavolala som 112. Ujo ma prepojil na záchranku. Popisujem tete situáciu a hovorí, že mám volať policajtov, aby ich najprv skontrolovali a prípadne zavolali sanitku, aby ju ona nemusela posielať zbytočne. Tak volám 158. "Ako sa voláte?" pýta sa policajt druhý krát. "Dobre, pošlem tam hliadku."

Samozrejme, že chlapci sa asi do 5 minút zdvihli a zobrali preč. Tackavým krokom dorazili k druhému domu. No dokelu, teraz trafia kľúč, zmiznú v dome a policajti mi vynadajú, čo ich buntoším. Sledujem ich z druhej strany bytu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Našťastie (pre mňa) ich tam policajti ešte stihli. "Občiansky preukaz," povedal policajt, kým si jeho kolega zapaľoval cigaretu. Kým ho jeden z opilcov hľadal (a zisťoval, ako sa vôbec volá), druhému sa podarilo odomknúť, zabuchnúť vchodové dvere a stratiť sa v dome. Sviňa, nechal kamaráta v štichu. No to som tomu dala, hovorím si.

Ten druhý akoby zázrakom našiel rovnováhu. Autorita uniformy asi zaúčinkovala. Mala som si dať tú kuklu, čo som dostala raz od kolegu k narodeninám a ísť ich dole pozrieť sama. Hneď by sa spamätali. Chlapec vyťahuje peňaženku. Hádam ich nejde podplatiť? Alebo platí pokutu za rušenie nočného pokoja?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nič nepočujem, takže neviem. Zobrali ho za bytovku k autu a viac som nevidela. Možno ho za "poplatok" odviezli domov, možno zadarmo. Dúfam, že som nerozbila dlhoročné kamarátstvo dvoch mladíkov. Možno si ten druhý, útek toho prvého, ráno ani nepamätal.

Naposledy, keď som volala policajtov, bol z toho prípad na inšpekcii a zníženie platu pre policajta, čo zdvihol telefón. Poslal ma totiž do kelu, hoci som mu práve oznámila, že na našej ulici auto zrazilo malé dievčatko. Vraj som sa dovolala policajtom do iného mesta, hoci som volala 158. Odporúčil mi volať iné číslo a mala som si zistiť aké, lebo on ho nepozná. A nebolo to 158.

Monika Žemlová

Monika Žemlová

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Novinárka, ktorá pracuje v SME. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaPolicajtiMédiáSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu