George Ritzer a jeho mcdonaldizácia spoločnosti

George Ritzer. Americký sociológ, ktorý sa venuje otázkam sociálnej teórie a sociológii práce. Je predsedom Americkej sociologickej asociácie a okrem toho pracuje, ako vysokoškolský profesor na Univerzite v Marylandu. Za svoju dlhoročnú pedagogickú prácu bol ocenený cenou Teaching Excellence Awords.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Svojou prácou nadväzuje na nemeckého sociológa M. Webera a jeho teóriu racionalizácie spoločnosti. Pred časom sa mi dostala do rúk jeho kniha „Mcdonaldizace společnosti", ktorá ma veľmi zaujala a preto sa Vám ju v nasledujúcich riadkoch pokúsim trošku priblížiť. Ako sám uvádza k reštauráciám McDonald´s nemá žiadne nepriateľstvo, pretože nie sú ani lepšie ani horšie ako iné rýchloobslužné reštaurácie, alebo iné prejavy racionalizácie výrobných a sociálnych procesov.

Kniha je rozdelená do deviatich kapitol. V prvých dvoch opisuje počiatky vzniku rýchloobslužného reťazca reštaurácií McDonald´s. Mcdonaldizáciou označuje proces v ktorom princípy rýchloobslužných reštaurácií, prenikajú aj do ďalších sektorov americkej spoločnosti a do celého sveta. Tieto princípy tak ovplyvňujú nielen reštauračné stravovanie, ale tiež vzdelanie, zamestnanie, cestovanie, voľný čas, politiku, rodinu, potencionálne celú spoločnosť. Ako príklad uvádza, okrem iného, americké noviny USA Today v ktorom články nikdy nepresahujú z jednej strany na druhú a dlhé, komplikované príbehy a myšlienky sú silne redukované. Ľudí viac zaujíma život a klebety známych osobností, ako seriózny obsah novín. Ritzer ďalej opisuje, ako český rodák Ray Kroc, zakladateľ siete McDonald´s, inšpirovaný fordizmom a vedeckým managementom, založil na týchto princípoch svoje hamburgerové impérium.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tretia až siedma kapitola, pomocou ilustračných príbehov opisuje vždy jednu z charakteristík procesu mcdonaldizácie, ako sú efektivita, vypočítateľnosť, predvídateľnosť, kontrola a iracionalita racionality. V kapitole efektivita autor uvádza, ako sa model McDonald´s dá uplatniť aj v iných oboroch. V prípade reštaurácií je to od bodu stavu hladu po bod nasýtenia. V časti vypočítateľnosť sa priamo venuje procesu mcdonaldizácie. McDonald´s sa dá ľahko kvantifikovať a kalkulovať. Popisuje princíp, ako majú návštevníci pocit, že za malé peniaze dostávajú veľa. Na „prstové" jedlo nepotrebujete príbor, stoličky sú tvrdé z dôvodu, aby sa rýchlo najedli a odišli, hranolky robia dojem veľkého množstva, pretože vypadávajú z malých sáčkov, grilovaný hamburger je väčší ako žemľa. Popisuje prečo Big Mac je „Big" a pod. Veľkú úlohu v tejto spoločnosti hrá čas. Ľudia dajú radšej prednosť rychloobslužnej reštaurácii, ako príprave jedla doma, alebo posedeniu v bežnej reštaurácii.

SkryťVypnúť reklamu

Posledné dve kapitoly autor opisuje alternatívne perspektívy, ako postindustrializmus a postmodernizmus v modernej spoločnosti a dáva návod, ako sa s mcdonaldizovanou spoločnosťou vyrovnať. Práve tu sa stotožňuje s Weberovou „železnou klietkou racionalizácie". Tvrdí, že žiadna inštitúcia netrvá naveky a ani McDonald´s nebude výnimkou. Príde čas, keď sa spoločnosť zmení natoľko, že ani Mcdonald´s sa jej nedokáže prispôsobiť a odíde zo scény.

Kniha sa veľmi ťažko zháňa. Kúpiť sa už nedá. Nakoniec som ju zohnal v knižnici na ministerstve financií SR. Ak by ste si ju chceli stiahnuť z internetu, tu je link: http://www.uloz.to/2795292/george-ritzer-mcdonaldizace-spolecnosti-rar

Martin Zigo

Martin Zigo

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som občan Slovenska a zaujímam sa, čo sa okolo mňa deje.Vytáča ma, ako niektorí politici bravúrne manipulujú s pravdou, smejú sa nám pri tom do tváre, skrývajú sa za imunitu a spoliehajú sa, že podvody, ktoré vytvorili počas toho, čo boli pri moci a korýtku,čas zametie pod koberec. Zoznam autorových rubrík:  veseléSmutnéa také neutrálne

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu