Stali sa vtedy dve veci:
1. Môj tato už nebol dokonalý, lebo povedal škaredé slovo.
2. Odvtedy mi vŕtalo hlavou, ako môže taká malá vec otvoriť tú ..., no veď viete.
Teraz, keď som už veľkáč, viem, že aj iné veci dokážu tú škaredú vec urobiť. A budem sa im venovať, mám ich totiž rád, ale inokedy. Lebo aj keď je to možno proti slušnému vychovaniu, je to zdravé, nie?
Začínam otvárať novú kapitolu v mojom kuchynkáriu - strukoviny. Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že by som ich vedel jesť nonstop, na všetky možné aj nemožné spôsoby a chute. Niečo Vám teda z mojich pokusov ponúknem.
Budeme potrebovať:
malý nôž, veľký nôž, príborový nôž, tanier, strúhadlo, misku na miešanie, vec na pretláčanie cesnaku - asi pretlačovadlo cesnaku sa to volá - a trošku prázdnejší žalúdok.
Okej, vážne teraz :)
- šošovicu
- dve vajcia (uvarené natvrdo)
- 1 PL masla
- 2 trojuhlníky syra
- koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen)
- strednú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL horčice
- koreniny (vegeta, soľ, mleté korenie, ostrá červená paprika)


Všetku zeleninu nakrájame, nasekáme, alebo nastrúhame. Vyberte si, ale nadrobno. S mrkvou opatrne, dodá sladkú príchuť do nátierky, takže radšej menej, ako viac. Zmes pridáme k šošovici. Tá už je, samozrejme, dopredu uvarená v slanej vode.

Priebežne rozmixujeme. Pridáme maslo, syr a vajíčka. Znovu premixujeme.
Nakoniec dochutíme. Ja to mám rád jemne pikantné. Na záver, čo iné - mixing :)
Keď vznikne takáto hmota, je to fajn.

A teraz pre odvážnych...
Raz som si kúpil na trhu od záhadného pána zmes korenín - mexickú. Ten pán bol záhadný, pretože odvtedy som ho viac nevidel. Keď som sa naňho pýtal ľudí, nikto o ňom nevedel a ani ho tam nevidel. Neviem, čo si mám o tom myslieť :)
Ale odbočil som, síce aj to je odvaha, záhadní obchodníci nie sú veľmi dôveryhodní. Doma som tú zmes podrobil testu - nosovému. Tí sympatickí juhoameričania (jedia fazuľu furt a stále :) tam primiešali škoricu, alebo niečo veľmi podobné. Používal som to na Chilli con Carné, ale keď mi tá zmes došla, musel som experimentovať. Odvtedy používam čistú mletú škoricu.
Takže, odvážni nátierkári, pridajte škoricu. Ale veľmi jemne, môžete pokaziť celkovú chuť - len tak na špičku noža. Jej vôňa a chuť vynikne neskôr (zatiaľ ju tam "chťovo" nehľadajte).
A už sa k nám môžu pripojiť aj zástancovia klasických chutí... Je tu výsledok!


(Troška nekvalitné fotky, ale chutí to! :)
Brú chuť ... ;)