reklama

Za desať dní požiadalo takmer 10.000 občanov o voľbu poštou zo zahraničia

Kým v posledných voľbách odvolilo zo zahraničia len približne 17.000 voličov, za prvých desať dní od spustenia volebnej aplikácie https://volby.srdcomdoma.sk požiadalo o voľbu zo zahraničia 9.683 voličov. Kto sú títo voliči?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Desať dní od vyhlásenia termínu volieb do NR SR hodnotilo občianske združenie Srdcom doma používanie aplikácie: https://volby.srdcomdoma.sk/, ktorá umožňuje voličom vytvorenie žiadosti o

  • voľbu poštou zo zahraničia 

  • hlasovací preukaz pre voľbu na území SR, mimo trvalého bydliska.

NÁVŠTEVY

Len za prvých desať dní navštívilo www stránku 14.367 unikátnych návštevníkov
Najčastejšie stránku navštevujú mladí ľudia vo veku 25-34 rokov (42%) a vo veku 35-44 rokov (27%).
Najviac návštevníkov prišlo na stránku zo Slovenska (27%), Česka (18%), Veľkej Británie (13%) a Nemecka (6%) a USA (4%). 
Až 71% návštevníkov sa o tejto www stránke dozvedelo na sociálnych médiách
Medzi návštevníkmi prevažujú ženy 57% nad mužmi 43%. 
Až 71% návštevníkov využilo pre zobrazenie aplikácie mobilný telefón, 27% počítač a 2% tablet. Celkovo prevažujú užívatelia mobilu Apple iPhone rôznych verzií - až 30%. 
Priemerná doba návštevy stránky trvala 3 min. 1 sekundu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ŽIADOSTI

Voliči vygenerovali za desať dní 10.562 žiadostí. Väčšinu žiadostí vytvorili voliči, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku (89%), zvyšných 11% žiadostí bolo od voličov, ktorí majú trvalý pobyt odhlásený zo SR. 

Väčšina voličov vytvárala žiadosť o voľbu poštou (92%) a len 8% vytvorilo žiadosť o hlasovací preukaz pre voľbu na území SR, mimo trvalého bydliska. Stránka žiadne osobné údaje neukladá, len štatistiky názvštevnosti.

V posledných voľbách do NR SR hlasovalo poštou zo zahraničia 17.278 voličov. Obrovský záujem o voľbu zo zahraničia pre voľby v r. 2020 predčí všetky naše očakávania a je jasné, že hlasy zo zahraničia budú mať v blížiacich sa voľbách väčšiu váhu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podávanie žiadostí komplikuje situácia, keď veľká časť obcí stále nezverejnila na obecných www stránkach e-mail, na ktorom prijímajú žiadosti o voľbu poštou či hlasovací preukaz. Niektoré obce ani nemajú zriadenú www stránku. V takom prípade majú povinnosť zverejniť e-mail adresu pre tento účel na výveske obce. Podľa vyjadrenia MV SR sú obce povinné akceptovať aj žiadosti doručené na všeobecne známy e-mail obce. 

Proces vybavenia žiadosti zase úradom komplikujú nepozorní voliči, ktorí k e-mailu zabudnú priložiť scan/foto cestovného pasu (týka sa len občanov, ktorí si trvalý pobyt zo SR odhlásili). Úrady v takom prípade žiadajú o dodatočné zaslanie prílohy, čo vybavenie predlžuje a úrady zbytočne zťažuje. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dobrovoľníci Srdcom doma stále upresňujú kontaktné informácie obcí, denne odpovedajú na dotazy voličov, ktorí sa e-mailom či cez sociálne siete s dôverou obracajú na združenie s žiadosťami o radu v špecifických životných situáciách. 

Jedným z cieľov združenia je zvýšenie angažovanosti občanov pôsobiacich v zahraničí a využitie ich znalostí, skúsenosti a postojov pre pozitívnu zmenu Slovenska.

Občianske združenie Srdcom doma presadzuje zmenu volebnej legislatívy, aby občania, ktorí majú dnes právo voliť v tých-ktorých voľbách na Slovensku, mohli využiť volebné právo aj v prípade, že sa v čase volieb nachádzajú v zahraničí a to vo všetkých voľbách. To dnes Zákon 180 / 2014 Z.z. umožňuje len v prípade volieb do NR SR.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takúto zmenu reálne podporujú len 4 z politických strán, ktoré majú dnes zastúpenie v parlamente. Vládna koalícia však doteraz všetky doterajšie poslanecké iniciatívy v tomto smere zastavila. 
Petícii, ktorá má k dnešnému dňu viac ako 17.000 signatárov vyjadrilo podporu viac ako 83 osobností a organizácií. Je možné ju podpísať online na adrese: https://www.srdcomdoma.sk/.
 

Samuel Zubo

Samuel Zubo

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Pochádzam z Rimavskej Soboty, pôsobím v Prahe (ČR). V mladosti skaut a jaskyniar v SR. Mojou najväčšou inšpiráciou je 12 r. dcérka Barborka. V Prahe som vybudoval klubovňu a založil skautský oddiel, mobilizujem občanov SR v zahraničí pre pozitívnu zmenu na Slovensku v spolku Pražská kaviareň z.s. Od roku 2018 som predsedom združenia Srdcom doma o.z. ktoré presadzuje rozšírenie možnosti voliť zo zahraničia na všetky typy volieb. Pred voľbami do NR SR 2020 sa nám online kampaňou Srdcom doma podarilo zvýšiť volebnú účasť zo zahraničia na takmer trojnásobný počet oproti roku 2016. Na hackathone EUvsVirus v apríli 2020, kt. sa zúčastnilo cez 20 000 účastníkov s 2100 projektami sa náš projekt Qesadila pre online hlasovanie s použitím eID umiestnil na 3. mieste v kategórii “Ochrana občanov a demokracie” (Protection of citizens & democracy). Vo voľbách 2023 máme ambíciu zdvojnásobiť počet hlasov zo zahraničia na cca 100.000. Zoznam autorových rubrík:  RegiónySrdcom domaSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu