reklama

Dokonalá stránka - "Active X armagedon na IE"

Internetom zašušťala správa o tom, že čoskoro sa niektorým užívateľom prehliadača Internet Explorer od Microsoft-u po najbližšom update môže stať, že budú musieť v tomto prehliadači potvrdzovať spustenie Active X prvkov - napríklad Flash animácií, videí a podobne. Je to výsledok jedného prehratého súdneho sporu, ktorý môže poznačiť čelá týchto užívateľov napríklad pri prezeraní stránok firiem, ktoré majú menu urobené vo Flash-i.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Katastrofológovia samozrejme už nazvali problém menom "Active X armagedon" (ja ho budem volať radšej iba Active X problém), ďalší v tom vidia naopak pracovnú príležitosť aká sa vyskytla pri probléme s dátumami na prelome tisícročí. Môj článok však nechce byť o šírení tejto zrejme zbytočnej paniky, ale o tom, ako takáto na prvý pohlad drobná vec, môže poukázať na nesprávne rozhodnutie pri tvorbe web stránky.

S web stránkami sa stretávame už skoro každý deň. Každý z nás stránky hlavne číta/prezerá. Časť z toho, sa snaží web stránky aj tvoriť. Dnes to už nie je ťažké. Väčšina z nás začína v nejakom WYSIWYG editore, tj. programe, kde vidíme ako bude asi stránka vyzerať a iba prepisujeme texty, meníme obrázky a podobne.
Pár z nás sa však s týmto neuspokojí a začne sa zaoberať tým, čo to vlastne tie stránky sú, čo ich tvorí a podobne. Zrazu si začneme všímať tie divné kódy tvoriace stránky, učiť sa viac o tom, čo ktorá vec v kóde znamená a na čo slúži. A čím viac o tom zisťujeme, tým viac sa nám zdá, že urobiť dobrú stránku je komplikovanejšie a komplikovanejšie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tejto rubrike s názvom Dokonalá stránka sa budem zaoberať vystvetlením základných zásad, ktorých sa držím pri tvorbe web stránok a ktoré ma zatiaľ nesklamali. Možno aj niekomu z vás ušetria zbytočné problémy.

Problém "Active X" sa môže dotknúť predovšetkým stránok, ktoré sa pri tvorbe niektorej z najdôležitejších funkcií - akou navigácia je - spoľahli na technológiu, ktorá netvorí súčasť HTML kódu stránky. V skutočnosti sa totiž iba odkazujeme na samotný Flash súbor či Java applet a to cez špecifický HTML kód - ich obsah netvára samotný prehliadač. Ak použijeme na navigáciu HTML kód, takýmto problémom sa vyhneme a užívateľ nebude ukrátený ani v prípade problému s plugin-om.
Moja prvá zásada je:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Robím navigáciu tak, aby bola priamo v kóde - tým pádom sa určite nahrá návštevníkovi priamo so stránkou

Najlepšie je, ak je možné použiť priamo text a stačí jeho zatraktívnenie cez CSS. V pohode sú aj obrázky, treba však pamätať, že treba mať napísaný popis obrázku v alt príznaku, aby pri ich nezobrazení užívateľ vedel, čo obrázkové tlačidlo rezprezentovalo.

Na internetových fórach už lietajú čísla, o tom, koľko percent je asi webov s neHTML navigáciou a aké problémy to asi môže narobiť. Nie je tažké predstaviť si namrzeného užívateľa spomaleného týmto problémom, či portál zisťujúci, že návštevníci neklikajú na Flash reklamy jeho inzerentov (aj samotné SME.sk žiaľ tlačí plávajúce flash reklamy občas tak, že komplikujú samotné čitanie článkov).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na záver prosba. Prosím, neoberajte svojich návštevníkov o pohodu z bezproblémového prezerania stránok tým, že dáte vizuálnu atraktívnosť nad samotnú použiteľnosť stránok. Snažte sa používať riešenia, ktoré nesklamú vás, ani vašich návštevníkov.

Marcel Zúbrik

Marcel Zúbrik

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Otec, manžel, programátor, lezec, lukostrelec a večný chlapec, hľadajúci harmóniu medzi krásnou prírodou a modernou technológiou.Mám svoju Tvorivú dieľňu, v ktorej sa venujem napríklad svojmu Lezeckému denníku a JaMLin-ovi.A samozrejme: I am a living, thinking entity that was created in the sea of information. Zoznam autorových rubrík:  SoftwareDokonalá stránkaKronika tulákaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu