reklama

O stvorení.

Na siedmy deň sa majster  rozhliadol vo svojom  ateliéri univerza  okolo seba a pohľad mu upel na veľkom  sivom plátne utkanom z kokonov. Na obraze sa hrali chladné farby  cierno - sivého neba a tmavozeleného divého  lesa bez stromov – len akési  blúdivé beztvárne chmáry, výplod citov dlhého a nekonečného bádania v jeho nepoznanom vedomí. Nakrátko sa jeho myšlienky zastavili niekde, kde mal zrazu nutkanie namaľovať prítomnosť krásy, tepla a jemnosti na šedivom plátne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Vo veľkých mušliach zacinkali štetce z vtáčích pier a miešali sa s farbami, ktoré si pán boh zložil z dúhy a vyžmýkal z lupeňov kvetov.
Na palete z veľkého divého papradia sa roztancovali odtiene a štetec rozháňal chladné tóny . Bielou hustou farbou z bavlnených chumáčov naniesol prvé krivky- mokrý začiatočný bod, ktorý sa ťahal smerom nadol, potom sa farba roztiekla do dvoch prúdov . Rýchlo ju podchytil, vtlačil dva oblé body prebytočnej farby a dotvoril podobizeň dvoch plných kruhov akoby marhúľ so stonkami .Primiešal trochu farby z divých makov a vymaľoval jemnú , bielo-ružovú bytosť oblých tvarov. Z kôry stromov ťahal štetcom bezcieľne tenké vábivé vlny .To sa mu naozaj zapáčilo. Na paletu naniesol prášok zo zlata, uhlia a vtáčieho trusu . Zahustil farby a primaľoval sýtejšie, vábivejšie a zmyselnejšie riasy, ktoré sa ťahali ako vodopád k zemi.
Dielo pulzovalo všetkými farbami umelcových daností. Chýbal odtieň zmyselnosti. Maliar vytlačil peľ z púpavy, pridal medený propolis a červeň z malých vošiek. Napľul do farieb, vymiešal ich a s napätým pohľadom ťahal jemným štetcom siluety pier.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odprsknuté kvapky sa prekryli opäť ružovou, ale tá už nestačila. Vpredu zostal neželaný, rozmachlený fľak. Doňho vdýchol pán Boh život . Zavesil obraz do univerza a nazval ho svojim najkrajším umeleckým dielom.

Martina Zuffova

Martina Zuffova

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  O zvieratkách.Z mojej Oravy.Pohľadnice.CharivariSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu