Keď som prechádzala priamo okolo nich, všimla som si , že na kýbloch je niečo napísané fixou. Dno bolo vyrezané a kýbel slúžil iba ako akási ochrana na niečo čo je zasadené v jeho strede.
" SOM RAKYTNÍK DAJTE MI ŠANCU NA ŽIVOT"
" TRI ROKY SA SNAŽÍM PREŽIŤ A VŽDY NÁM TO NIEKTO POKAZÍ"
"SOM RAKYTNÍK REŠETIAK VYGOOGLI SI NÁS A NECHAJ NÁS ŽIŤ "
"SOM TU NOVÝ"
Odkazy ľudstvu..zaiste efektívne kedže polovica z týchto sadeničiek už nebola na mieste.
A samozrejme som goooglila aj ja, a hľa toto sú moje zistenia o tejto rastline:
je to úžitkovo-okrasná rastlina a je nenáročná na pestovanie a odolná voči mrazom ( človeku nikoli). A konzumácia týchto oranžových plodov lieči žalúdočné ochorenia aj vredy, hojí sliznice plúc a priedušiek, prospieva kĺbom a lieči reumu, dnu a daľšie ochorenia. Výrobky z týchto plodov priaznivo pôsobia pri úprave vysokého krvného tlaku. Rakytníkový olej pri vonkajšom použití hojí rany, popáleniny, zapareniny a takmer všetky kožné ochorenia. Konzumácia týchto plodov sa využíva ako ochrana pred infekciami. Účinné látky obsiahnuté v plodoch posilňujú zrak, pôsobia proti skleróze a spomaľujú starnutie. Z plodov možno vyrobiť koncentrát šťavy, získať vysoko hodnotný olej a výlisky, ktoré sa môžu použiť na prípravu čajov alebo aj ako prísada k musli.
Tieto plody sú zdrojom vitamínu E (dokonca najviac zo všetkých rastlinných plodov). Ďalej vitamínu C, P a betakaroténu. Provitamínu A, skupiny vitamínov B, tuku a organických kyselín. Pri spracovaní týchto plodov na džemy a iné výrobky, kde sa využíva celá bobuľa, získaný produkt má vysoký obsah draslíka, fosforu, horčíka, vápnika a sodíka.
Vraj jedna oranžová bobuľka obsahuje dennú dávku vitamínu C. Konáre a listy sa sušia a používajú sa vo forme nálevu pri prechladnutí, nádche. No najnovšie výskumy ukázali pri používaní kôry z rakytníku, vďaka obsahu serotonínu aj proti nádorovú aktivitu. Rovnako slúžia na umývanie vlasov, na ich spevnenie a spomalenie vypadávania.
Chuť týchto plodov sa opisuje ako jemne kyselkavá. V receptoch ma najväčšie využitie v Ruskej kuchyni ( to asi vďaka tej odolnosti voči mrazu). V tej je využívaný už v spomínaných džemoch či šťavách. No zaujimavé je taktiež sladké vitamínové maslo, či rôzne omáčky, ktoré sa vraj vynikajúco hodia k mäsovým či zeleninovým pokrmom. V neposlednom rade za zmienku stojí aj rakytníkové víno, ktoré po ročnom dozretí má nadobudnúť jemnú ananásovo-medovú chuť.
Ak sa mi podarí tak si zasadím túto "zázračnú" rastlinu aj ja doma. No na jej dary - plody budem čakať 3-4 roky. Snáď sa dočkám..
