reklama

Šťastie s mašličkou

A tak sme sa stretli. Po neviemkoľkých rokoch, opäť ako za starých čias. Prišla aj Soňa z Austrálie,aj Rasťo z Dublinu. Akurát Tibino z Pezinka chýbal a Daša z Bolerázu. Ale Dašu sme ospravedlnili. Jednak preto,že poslala smsku a potom preto,lebo ležala v pôrodnici.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Naša ôsmacka triedna učiteľka zomrela predčasne a dosť náhle a naša súdružka Fanuška zomrela na starobu. Ostatní učitelia nás neľúbili tak,ako ony dve. Tak sme vylúčili učiteľský kolektív a rozhodli sme sa zabaviť sa sami. Nakoniec zo zábavy zišlo pomerne rýchlo,lebo sme nadhodili vážnu debatu. Vraj najnezabudnutelnejší zážitok. Pravdivý a neskreslený.

Hovorilo sa o dovolenkách, o svadobných dňoch, o splavovaní rieky, každá prvá spolužiačka o narodení svojho dieťaťa, chalani spomínali prvé opilijáše, prvý sex a všetko možné. Nasmiali sme sa, potlapkávali sa po ramenách. A potom sa rozhovoril Matúš.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred jedenástimi rokmi sa vybral z partiou na chatu do lesa. Boli šiesti, niečo popili, opekali vystrájali. Keď dohorela pahreba, každý sa uložil spať. Bolo leto,teplo,nuž spali vonku. Ráno,keď sa zobudili a trošku dali dokopy zistili,že im chýba jeden kamarát. Maťo. Mysleli si,že sa niekam zatúlal. Ale keď sa nevracal ani po hodine, začali tušiť že je zle. Rozbehli sa ho hľadať. Signál bol len na kopci, jeho mobil bol nedostupný. Na krik neodpovedal.

Ani nemohol, v rokline, do ktorej spadol, ich nepočul. Našli ho poobede, záchranka prišla do pol hodiny, hasiči ho ťahali skoro hodinu. Výsledkom bola poranená chrbtica a nefunkčné nohy. Úplne. Asi navždy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rok bojoval sám zo sebou,kým sa spamätal a chcel žiť. Pol roka sa učil chodiť na vozíčku. Ďalší rok sa nechal oberať o invalidný dôchodok zázračnými liečiteľmi, ktorí mu sľubovali kadečo. Možné aj nemožné. Potom sa upol na prácu,začal podnikať s kancelárskymi potrebami. Dva roky nemal čas, nemohol ísť ani na liečenie,ani nikam. V tom období býval s rodičmi a hoci oni za nič nemohli, v zúfalstve zvaloval všetku vinu na nich. Najmä na mamu, ktorá preplakala dni a noci a ruky mala neustále zopnuté v modlitbe. Potom sa dozvedel o lekárovi v zahraničí. Neváhal, dohodol sa s ním,zaplatil si cestu a pobyt a šiel. Lekár mu spočiatku dával akú- takú nádej, ale neskôr krútil hlavou. Chcel mu vrátiť zvyšok peňazí a poslať ho domov. On však peniaze neprijal. Len odišiel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A potom stretol ju.

Poznal ju len ako mašličku na faktúre zo skladu. Podpisovala sa takou smiešnou šmyčkou. Raz mu pomýlila objednávku a on ju išiel reklamovať. V telefóne mala hlas ostrý ako britva. Výzor však mala ako barokový anjel. Malá, guľatá, kučeravá, prostoreká. A ako vedela jazdiť s vozíkom! Odvtedy si chodil pre objednávky zásadne sám. Vždy jej priniesol nejakú maličkosť. A pozvanie. Ona však odolávala. Nemala čas. Nechcela. Nemohla.

Odhodlala sa po viac ako roku.

Teraz sa chystajú na svadbu, Maťo začal znova pracovať na svojom zdraví, lebo ak sa mu podarí, čo jej sľúbil, pokúsia sa o bábätko. Lekári vraj nevidia v tom problém.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

------

Slzy tiekli všetkým, aj chalanom. Maťa poznáme len z dvoch fotiek. Na jednej sedí na vozíku v kovbojskom klobúku a na tej druhej sedí na vozíčku v kovbojskom klobúku a drží za ruku ju. Rozdiel obrovský.

Priala by som každému také šťastie v nešťastí. Vlastne len to šťastie. Šťastie s mašličkou.

Zuzana Dubcová *zuz*

Zuzana Dubcová *zuz*

Bloger 
  • Počet článkov:  243
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kým si nájdeš miesto pod slnkom,začne sa stmievať! Zoznam autorových rubrík:  Z denníka jednej rodinyÚvahyOne storySpomienkyAj to sa stávaMňam a hamSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu