Odvtedy uplynulo veľa času. Mám 25 rokov a rozbieham si vlastný biznis. Žiaľ, veľa sa toho nezmenilo. Miestami mi ostáva rozum stáť, keď mi niektorí inak inteligetní a mysliaci ľudia, povedia svoje názory/predsudky na podnikateľov a podnikanie. Podnikateľ z nich vychádza ako peniazmi posadnutý zver, ktorý vykorisťuje úbohých zamestnancov, čo drú za minimálnu mzdu, následne zhrabne celý zisk a chodí po exotických dovolenkách. Samozrejme, a všetci sú takí. Alebo aspoň dosť veľká väčšina na to, aby sa dalo hovoriť všeobecne. Darmo vysvetľujem, že podnikateľ neznamená špekulant, ktorý s garážovou firmou vyhrá pochybný tender. Že tomu sa hovorí zlodej. Že drvivá väčšina sú drobní podnikatelia, úplne obyčajní ľudia... a že pointou je robiť na vlastnom, čo má výhody aj nevýhody. Možno je to naozaj tak, že kto nezažil, nepochopí. Že podnikateľ nemá 8 hodín pracový čas, pretože ho má oveľa dlhší! Že firma je ako ďalšia entita v rodine. Že je tam, ráno aj večer, aj v noci, aj keď je človek unavený, chorý alebo keď je sviatok. Že sa nedá o piatej večer vypnúť a o ôsmej ráno zapnúť. Že je to veľa zodpovednosti, papierovania a stresu. Že keď je ťažko a niečo nevyjde ako sa čakalo, treba siahnuť na vlastné ťažko našetrené úspory, aby „vykorisťovaní" zamestnanci dostali svoju mzdu. Koho už len zaujíma, že som dnes sedela s horúčkou na stánku a zarobila som ledva na denný nájom? Nikoho. Však to je riziko podnikania... Ale keď sa zadarí, to už je iná pesnička.
Taká je pravda. Sme obyčajní. Sme ľudia, takí aj onakí. Rovnako ako je hlúposť povedať, že všetci študenti sú flákači, tak je nezmysel povedať, že podnikatelia sú nepoctiví otrokári. Koniekoncov, ak sa niekto tvári ako hviezda exotických dovoleniek, zvyčajne rýchlo skončí... Ak len na to nepôjde nekalými spôsobmi. Ale na to je už iné slovo, že? Mala som tú česť nadobudnúť skúsenosť z jednej úspešnej talianskej firmy, kde som na vlastné očí videla, že majiteľ (po desaťročiach budovania firmy je ťažko za vodou) nemá problém sa v svojej reštaurácii chopiť tanierov a servírovať hosťom spolu s čašníkmi. A o tom to je...