Vždy (no dobre tak nie vždy, ale už dosť dávno) som chcela vedieť piecť domáci chlieb. Tak som túto svoju túžbu povedala Carlosovi a dohodli sme sa, že teda chleba upečieme (áno, bolo to ešte vtedy, keď mi splnil všetko, čo mi na očiach videl). Plán bol taký, že každý si pohľadá svoj vlastný recept a upečieme, každý svoj chlieb, teda spolu v jednej kuchyni, ale každý svoj. Ja som bola poverená nakúpiť suroviny, teda múku droždie a zemiaky (Carlos sa nechápavo pozeral, že na čo mi ako budú zemiaky, veď chlieb je z múky, vody, droždia a soli). Všetko bolo nachystané, tak sme urobili každý svoje cesto a nechali v kuchyni kysnúť. Počas kysnutia cesto vôbec nezväčšilo svoj objem, ale tak sme to dali piecť aj tak, veď čo už s tým, snáď tomu to upečenie pomôže a bude to jedlé. Ja som samozrejme z toho, že to vôbec nenakyslo obvinila zimu, ktorá tu vládne v bytoch (prečítajte si môj predchádzajúci článok, ak ste ešte nestihli). Po upečení to bolo síce teplé, ale rovnako nenakysnuté. Musím uznať, že ten Carlosov chlieb bol lepší, aspoň ako tak jedlý.
A tak skončilo dobrodružstvo s pečením chleba. Odvtedy som sa už samozrejme chlieb (zemiakový) naučila piecť (musím sa pochváliť:)) Inak tajomstvo je jedine v recepte (1kg múky T650, 600 ml vlažnej vody, 4 uvarené nastrúhané zemiaky, 2čl soli, 1 kocka droždia, 2PL octu, rasca, urobiť cesto, bez toho, aby ste dali zvlášť nakysnúť kvások, nechať 10 minút odležať, preložiť na dosku, premiesiť a nechať 30 minút, vytvarovať bochníky, dať ich na plech a nechať 20 minút, potrieť slanou vodou a narezať, dať do rúry, prvých 10 minút na silnejšie (180º) a potom ešte 20 - 30 min na slabšie (160º), po vytiahnutí hneď potrieť slanou vodou a dať dole z plechu)
A teraz veľké rozuzlenie, prečo ten chlieb teda nenakysol (nie, zimou to nebolo). V španielskom slovníku nájdete, že droždie sa povie levadura, čo Vám už, ale v slovníku nepovedia, že levadura, alebo aj levadura fresca (čerstvé droždie) je naše klasické pekárenské droždie a levadura química (chemické droždie) je náš prášok do pečiva. V obchode je oveľa jednoduchšie naraziť na levadura química, ako na pekárenské droždie, lebo to oni moc nepoužívajú, a ani nie v hociktorom obchode ho nájdete a tak sa potom stane, že dáte do chlebového cesta namiesto droždia kypriaci prášok a čakáte a čakáte... kedy to konečne nakysne.