Žiaľ, na podobnú som narazil a na prvý pohľad vôbec nie je pekná. Vypracovali ju chlapci z Cancer Research UK, preto si v prvom odstavci nedovolím pochybovať o jej serióznosti. Výskum trval šesť rokov a figurovalo v ňom 480 tisíc ľudí z desiatich európskych krajín. Každý z účastníkov mal svoj pitný režim, ktorý za poltucet rokov prešiel istým vývojom. Na konci výskumu malo 1833 ľudí rakovinu hrubého čreva. Podľa výskumníkov pohár vína alebo pinta piva denne zvýši riziko o desať percent, dvojnásobná dávka o 25 percent. O čom to svedčí?
Podľa mňa o ničom. Na internetovom portáli Cancer Research UK som (možno vlastnou neschopnosťou) nenašiel o tomto výskume ani zmienku, takže okrem presných údajov nepoznám ani metodológiu vypracovania a z nej vyplývajúci spôsob stanovenia varovných záverov. Cancer Research dokonca o alkoholovom riziku neinformuje ani všeobecne, to jest nefiguruje v rozsiahlom súbore príčin tohto ochorenia. Hľadal som aj v sekcii, celkom milo nazvanej "What´s new in bowel cancer", no márne. Pýtam sa: prečo takto ľudí ľakajú? Neexistuje dostatok ľahko dokázateľných príčin? Máli sa im?
K výskumom tohto typu pristupujem bez výnimky skepticky a radšej si podobnú informáciu overím, akoby si som jej mal uveriť. A vôbec, niektorým veciam sa mi jednoducho nechce veriť. Ak si človek všeličo možné odopiera a len z mála vecí má pôžitok, nenechá si ho pokaziť akýmisi odborníkmi. Okej, niektorí možno vychodili elitné školy Latinskej Ameriky a ich názor treba brať vážne. Ostatní by sa mali naučiť zodpovednosti. Tento vietor hádam nepohne ani jedným lístkom. Snáď ani nemôže, niekde som totiž čítal, že silné fúkanie spôsobuje rakovinu. Zabudol som však, čoho presne.