Dnešné menu: estetika a smrť

Nehanbím sa to prezradiť, ešte som neochutnal ústrice. Raz sa mi snívalo, ako potraviny vracajú človeku úder tými najstrašnejšími nástrojmi z kuchyne a ústrice sú pre mňa príliš veľkou neznámou na to, aby som čokoľvek riskoval.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Horšie je, že ústrice môžu zabiť aj naozaj. Stačí skladovanie pri zlej teplote. Zákazníkovi netreba viac ako biele rukavičky, strieborná tácka a bojí sa spýtať. Samozrejme, niekedy nie je dôvod, najmä ak ide o populárnu reštauráciu, akou donedávna bola Spondivits Seafood and Steaks neďaleko atlantského letiska. Približne dva týždne po smrti zákazníčky, ktorá doplatila na pekné ústrice, zistila inšpekcia prehrešky v 23 zo 44 kategórií. Mäsko trávilo voľné chvíle bez strachu zo zamrznutia a po mydle či profesionalite personálu nebolo ani stopy. Vlastne jedna sa našla - prehľad ostatných inšpekčných nálezov nenechal nikoho na pochybách, že jedlo bolo profesionálne maskované.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Väčšina zákazníkov netrávi čas v reštaurácii mysliac na blížiaci sa koniec. Myšlienky akoby prúdili celkom prirodzene z oblasti žalúdka a smrť pripomínajú skôr žobráci pred dverami. Ak sa im otočíte chrbtom, môžete si naplno vychutnať estetický zážitok z potravinového povrchu taniera. Niektorí sa spoliehajú na osvedčené poživiny, niektorí často experimentujú a vopred sa uisťujú, že ich neminie špecialita dňa. 
Sediac nedávno v reštaurácii v centre mesta som si všimol príchod páru, v ktorom boli zastúpené obe skupiny. Chlapík si objednal pivo a rezeň, povolil si opasok a rozopol vrchný gombík na košeli. Slečna sa nezaťažovala zbytočnými úpravami konfekcie a po objednávke bieleho vína požiadala príjemného maitre d' o ľahučkú porciu pokrmu dňa. Dvadsať minút sa nič zaujímavé nedialo. Potom prišiel maitre d' s dvoma taniermi a pri ich ukladaní na stôl podával hlásenie:
"Jeden viedenský rezeň s oblohou pre pána, jeden čerstvý plod s carpacciom a rukolou pre dámu. Dobrú chuť."

SkryťVypnúť reklamu

Niekoľko ľudí okolo zbystrilo pozornosť, najmä clapík s pivom v ruke a rezňom pred ním. Pozeral sa na slečnin tanier a jeho jazyk pomaly strácal chuťové kalíšky.
"Môžete mi zopakovať, čo dostala dáma?", požiadal vrchného. Ten mu s úsmevom a nepopierateľnou hrdosťou v hlase odvetil: "Samozrejme, jeden čerstvý plod s carpacciom a rukolou."
"Je to to, čo si myslím?", zašepkal chlapík. Jeho spoločníčka si medzičasom rozprestrela obrúsok na stehnách a lačno hľadiac na tanier bola odhodlaná prerušiť krátku konverzáciu.
"To nie, ide o nový druh cestoviny, na ktorú nám talianski kolegovia nedávno prezradili receptúru. Tajomstvo spočíva v tom, že ju z hrnca vyberieme skôr, ako sa to bežne robí. Vďaka tajným prísadám je potom oveľa ľahšie plod otvoriť a naplniť carpacciom," povedal maitre d' a s úsmevom odišiel. Slečna viac nepotrebovala, vzala do ruky správny nôž a pustila sa do pitvy. Chlapíkovi sa nedarilo prehltnúť dúšok piva, ostatní hostia jedli veľmi neisto a mne od smiechu zabehla rukola. Slečna kúskovala plod ako mohla, s nožom sa jej však nedarilo, a tak ho bez okolkov vzala do ruky. Potom prišiel nejaký človek, odfotil ju s kusom cestoviny v ruke a rýchlo odišiel. Doteraz tomu nerozumiem.

SkryťVypnúť reklamu

Každopádne, hostia sa nemohli na toto predstavenie pozerať a urgovali platbu. Objednal som si pukance. Chlapík sa pozrel na rezeň, na slečnu, na rezeň, na slečnu, napokon vzal rezeň a odniesol ho akémusi mužovi ležiacemu pred vchodom do reštaurácie. Potom šiel k baru a vypil zopár kalíškov rumu, zatiaľ čo slečna vysávala posledné zvyška carpaccia. Chlapík sa pri pohľade na to chytil za brucho a držiac padajúce nohavice sa svižne kamsi rozbehol. Slečna sa na mňa pozrela a vymenili sme si krvavé úsmevy. Následne si vzala zopár pukancov, zaplatila, šla po neposlušného spoločníka a zmizla. Situácia v miestnosti sa upokojila, hostia, ktorí nestihli zaplatiť účet, si ešte čosi objednali a pokračovali v debate.

SkryťVypnúť reklamu

Pozerajúc cez okno na pouličný ruch som si spomenul na pani, ktorá prišla zdravá do reštaurácie v Atlante, objednala si pekné ústrice a po štyroch dňoch zomrela, pretože sa jej v tele rozšírila baktéria z Mexického zálivu. Všetko bolo v harmónii, kým ktosi nazrel do kuchyne. Potom sa mi opäť vyjavil obraz hladnej slečny, ktorá odišla spokojná a do tej reštaurácie sa určite vráti. Dve situácie sú možno málo na porovnanie, najmä ak sú známe ich variácie a občas aj šťastné konce. Ak ich niekto vidí, nemali by sme mu brániť v ceste. Rozhodol sa predsa sám. Ostatní si môžeme počkať na to, ako tá cesta dopadne.

Nie, v reštaurácii človek väčšinou nepremýšľa nad smrťou. Ale ak sa mu tak často pchá pred oči, nemôže si pomôcť.

Matej Adámy

Matej Adámy

Bloger 
  • Počet článkov:  131
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Stand up komik a autor knihy Šálka v prachu. Zoznam autorových rubrík:  GlosáriumČriepky ostrovnej poézieNezaradenéOstatnéInéStand-up

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

233 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu