reklama

Glosárium XII.

Vždy je o niečom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Aj BBC s povzdychom informovala o blížiacom sa konci spoločnosti SkyEurope. Na kolená padá celý biznis - aerolínie celosvetovo prišli v prvom polroku 2009 o vyše šesť miliárd dolárov, čo je dvojnásobok predpokladanej straty na celý rok. Vyčíslilo to Medzinárodné združenie leteckých prepravcov. Doprava vzduchom naozaj je najbezpečnejšia na svete, najmä vtedy, keď sa cestujúci pomaličky a s ostražitosťou presúvajú z jedného konca letiskovej haly na druhý a snažia sa zistiť, kde im vrátia peniaze.

Rovnaký problém, no z opačného dôvodu, majú ČSA. Bývalé vedenie považovalo za múdre kúpiť dvanásť nových airbusov a až neskôr zistilo, že prepravnú kapacitu nemá šancu naplniť. Je jedno, či v dozornej rade sedeli politici, ktorí to odklepli, alebo nie. Ponaučenie zostalo rovnaké: aj letecký biznis riadi banda nepoučiteľných chujov. Bodka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ruská tajná služba na základe archívnych dokumentov usúdila, že Poľsko si za obsadenie nacistami v 1939 môže sčasti samo. Predvojnová vláda údajne počas návštevy Hermana Göringa podporila Anschluss Rakúska, čím si u Hitlera fakticky vystavila pozvánku. Vodcovi taktiež poslala mapu Európy z čistej bielej čokolády a bez vyznačených hraníc, preto niet divu, že vodca sa cítil nadradený a nasýtený v rovnakom čase.

Podľa dokumentov poľská vláda tiež podporovala separatistické manévre na Kaukaze a Ukrajine. To sa Stalinovi nepáčilo, viac ho však pobúrilo, že Nemci sa v rozpore so stanovami Paktu o neútočení nepodelili o čokoládu, a tak ho krátko po 1. septembri pred svojimi priateľmi označil za bezvýznamný zdrap papiera. Historici to spochybňujú tvrdením, že Stalin žiadnych priateľov nemal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pakistan smúti za tragicky zosnulým účastníkom reality show. Úprimne, pravdivá je len druhá časť vety. Tridsaťdvaročný Saad Khan sa utopil počas plnenia úlohy, keď mal preplávať jazero so sedemkilovou záťažou na chrbte. Zvyšní členovia tímu sa zhodli, že týmto potopil aj ich šancu na úspech a hlasovaním ho z tímu vylúčili.

Paradoxne, Khan opustil súťaž už niekoľko kôl predtým a pred kamery sa vrátil na splnenie špeciálnej úlohy, ktorá mu mohla zaistiť účasť vo finále. Produkčná spoločnosť sa kuloárne nechala počuť, že šancu dá ďalšiemu vyradenému, ktorý si finále zabezpečí úspešným prechodom cez desaťmetrovú vatru na drevených chodúľoch a s fľašou benzínu na krku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Egyptský kandidát na šéfa UNESCO Faruq Hosni má problém. Izrael. Zahraničie mu vyčíta antisemitizmus, jeho krajina ho kára za to, že voči Izraelu volí príliš mierny tón. Problémom je jeho výrok z mája 2008, keď počas hádky v parlamente povedal, že všetky knihy z Izraela v egyptských knižniciach by spálil. Za to ho nemajú radi mimo krajiny. V krajine za to, že sa následne ospravedlnil a nezabudol pripomenúť, že od roku 1998 sedí vo vládnej komisii pre renovovanie synagóg. Obidvoch.

Je úplne jasné, že na vine sú židia. Nielenže pašujú svoje pamflety do krásnych egyptských knižníc, ale rovnako bez mravov pýtajú cudzie peniaze na obnovu svojich svätostánkov a normalizácia vzťahov s Egyptom je z ich strany už úplný vrchol. Ešte dobre, že to Hosni podmienil mierom s Palestínou. A ešte dobre, že hlavnou náplňou práce šéfa UNESCO je starať sa o sochy a chatrče.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jazykové okienko: In New Delhi, baby boy was born with heart outside the chest. He is set to undergo a complex surgery and doctors said that to be successful, they "have to think outside the box". Parents twittered LOL.

Matej Adámy

Matej Adámy

Bloger 
  • Počet článkov:  131
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Stand up komik a autor knihy Šálka v prachu. Zoznam autorových rubrík:  GlosáriumČriepky ostrovnej poézieNezaradenéOstatnéInéStand-up

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu