reklama

So svastikou do Kongresu

Sledovať kampaň pred midterms je ako sadnúť si do kina a vidieť na plátne freak show bez konca. Pri týchto postavičkách by aj výstup Igora Matoviča v amoku vyznel ako hodinová tlačovka Laca Pittnera. Lenže zovšeobecňovanie škodí (ak nie je čisto účelové a pre mňa potrebné), a tak treba v správnu chvíľu jasne povedať, keď sa niekto dostane do mediálneho cyklu neprávom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pripomeňme si tých, ktorí si pozornosť zaslúžia. Republikán Carl Paladino, uchádzač o kreslo guvernéra v New Yorku, ktorý v súlade s vyznávaním tradičných hodnôt splodil dcérou so ženou, ktorá nie je jeho manželka, a vo voľnom čase posiela kolegom z biznisu video so súložou ženy a koňa. Ani v tomto prípade nešlo o jeho manželku.

Alebo Christine O'Donnellová, republikánska nominantka na senátorku za Delaware. Svoj propagačný šot musela začať slovami, že nie je striga. Evolúciu považuje za mýtus, pretože keď príde do zoo a veľmi dlho sleduje opicu, tá sa nevyvíja v človeka. O'Donnellová je jednou z kandidátov, ktorí nevedia, čo znamená na kamere to červené svetielko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Demokrati majú takisto svoje problémy. Ašpirant na guvernéra Kalifornie Jerry Brown po jednom telefonáte zabudol zložiť slúchadlo a človek na druhom konci linky si vypočul návrh jedného z Brownových asistentov, aby oponentku Meg Whitmanovú označili za štetku. Nestalo sa, ale odvtedy všetci vedia, že Whitmanová je štetka. Mala by natočiť šot, ktorý začne slovami, že ona ňou nie je, to len tak ľudia hovoria.

Takisto nesmiem zabudnúť na Alvina Greena. Je môj najobľúbenejší. Po prvom pohľade a desiatich sekundách rozhovoru viete, že je to veľmi jednoduchý až primitívny človek, vekom 32, ktorý nemá žiaden staff, nezbiera peniaze, nemá ani len webovú stránku. Napriek tomu ho demokrati postavili ako nominanta v súboji o kreslo senátora v Južnej Karolíne. Obrovské porcie stupidity sú na oboch stranách a je fér pripomínať ich voličom znova a znova.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lenže keď sa začalo hovoriť o Richovi Iottovi, wannabe kongresmanovi z Ohia, sranda sa skončila. Jediné, čím sa tento republikán previnil, je čas strávený v replike SS-uniformy a víkendy venované živým rekonštrukciám ťažkých bojov na východnom fronte počas druhej vojny. Obyčajná záľuba, nič viac. "Herr Schneider", ako ho s láskou volajú rodina a priatelia, je členom jednotky Wiking. Nie ozajstnej, ktorá naháňala maďarských a ukrajinských Židov a neodkladne riešila ich bytovú a sociálnu otázku, ale tej, pre ktorú je tá ozajstná vzorom.

Vidíte ten rozdiel? Voliči v 9. obvode ho zrejme nevidia. Pritom je hneď niekoľko vecí, pre ktoré by mal byť na vrchole rebríčka popularity. V súčasnej ekonomickej situácii Spojených štátov nie je krajšej predstavy, ako zobrať veľa peňazí od bohatých Židov a dať ich chudobným Nežidom. Viem, chce to aj Obama, ale on na to ide zlou cestou - cez dane. Oveľa efektívnejšie je prísť za nimi v SS uniforme a vypýtať si ich osobne. Aj čas to ušetrí, obídu sa zbytočné papierovačky. Samozrejme, neplatí to v prípade peňazí, ktoré chcú venovať na jeho kampaň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takisto treba spomenúť, že Iott to robí nielen pre seba, ale aj pre svojho syna. To nie je obhajovanie tradičných rodinných hodnôt, to je ich žitie! Vytvoriť si vrúcny vzťah so synom? Keď ja raz budem mať jedného a budeme sa baviť o jeho záujmoch a podnikať výlety, rovnako ako kedysi môj otec či Iott budem aj ja nebadane pretláčať to, čo je najbližšie pre moje srdce, ako futbal, komédiu alebo rozmach Tretej ríše. Navyše, existuje lepší príklad detskej odvahy a dobovej módy ulice ako Hitlerjugend? Absolvovať v trinástich rokoch hodinový výcvik a poďho brániť Berlín, to je patriotizmus, o ktorom môžu aj Američania len snívať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Neoslavujeme nemeckú armádu ako takú," povedal Iott. Samozrejme, že nie. Napríklad Josef Mengele, ktorý v jednotke Wiking v jej začiatkoch slúžil - privodil si len také maličké zranenie a hneď sa ako lekár vyhlásil za neschopného bojovať a ukryl sa kdesi do tábora. Iott by si ho nikdy nedovolil oslavovať, pretože Wikingovia neoslavujú zbabelých zradcov! Niemals!!!

A pranierovať niekoho, kto povie, že: "... vždy ma fascinoval fakt, že relatívne malá krajina dosiahla z prísne vojenského hľadiska úžasné veci..." je úplne mimo. Všetci vieme, že podmaniť si Belgicko nebola žiadna zábava. Nechce sa mi ani pomyslieť na to, koľko statočných vojakov tam za tých osemnásť dní zomrelo od nudy.

Chcem tým povedať, že spoznávajme svojich kandidátov, hrabme sa v ich minulosti a diskutujme o tom, ale nikdy nespochybňujme ich presvedčenia, ak sú naozaj úprimné. Najmä ak jedno z nich je, že republikáni budú po novembrových voľbách opäť nadradenou rasou. Lebo dobre vieme, ako sa táto dokáže porátať so všetkými, ktorí si dovolia tvrdiť opak. Kým nie je neskoro, mal by si to uvedomiť aj ten černoch v Bielom dome.

Matej Adámy

Matej Adámy

Bloger 
  • Počet článkov:  131
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Stand up komik a autor knihy Šálka v prachu. Zoznam autorových rubrík:  GlosáriumČriepky ostrovnej poézieNezaradenéOstatnéInéStand-up

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu