reklama

Môže mať obézny človek sex?

Štúdie hovoria jasne, s nárastom kilogramov tukovej hmoty klesajú hladiny pohlavných hormónov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Celkom ľahko sa môže stať, že so stúpajúcimi problémami s obezitou u mladých ľudí nám môže vznikať populačný problém. Obezita nie je len rizikovým faktorom pre ochorenia ako sú kardiovaskulárne problémy, diabetes či onkologické ochorenia. Neprimerane vysoká hmotnosť ohrozuje aj sexuálne správanie a plodnosť.

Obezitou sa menia naše hormóny. Naše telo je jedna veľká chemická továreň. Súčasťou tejto telesnej chemickej továrne je aj tvorba hormónov - nenápadných, ale veľmi dôležitých molekúl.

Vedeli ste, že na produkciu pohlavných hormónov ako je testosterón a estrogén, či stresové hormóny ako je kortizol a aldosterón je potrebný cholesterol? Pohlavné hormóny (angl. sex) významným spôsobom riadia menštruačný cyklus u žien či spermiogenézu (tvorbu spermií), či erekciu u mužov. Ovplyvňujú aj našu psychiku a správanie vrátane vnímania svojej sexuality, chuti na sex a plodnosť. Testosterón spolu s estrogénmi zohrávajú kľúčovú úlohu v pohlavnom dimorfizme, teda v tom, akým spôsobom sa ako muži a ženy líšime, ale aj v tom, ako sa (rozdielne) správame a ako myslíme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obéznym mužom klesá testosterón

Testosterón je mužský pohlavný hormón, aj keď sa v nižšej koncentrácii vyskytuje aj u žien (rovnako, ako u mužov sa vyskytujú aj estrogény). Má priamy vplyv na pohlavnú aktivitu, ale aj na telesnú stavbu (je druhým najpotentnejším anabolickým hormónom). U mužov ovplyvňuje aj dravosť a celkovo energiu, čo sa prejaví v typických črtách ako sú súťaživosť, bojovnosť a pocit energie.

Problémom je, že nadmerné množstvo tuku v tele spôsobuje vplyvom enzýmu alfa –reduktáza premenu testosterónu na estradiol, čo je jeden z estrogénov, teda typických ženských hormónov.

Nižšie hladiny testosterónu (hypogonadizmus) spôsobujú zníženie libida (záujmu o sex), nižšiu kvalitu vzrušenia až erektilnú dysfunkciu, ale aj ďalšie telesné premeny, ktoré sú spojené s obezitou. Nižšia hladina testosterónu a vyššia hladina ženských hormónov spôsobených obezitou u mužov (najmä pri vyššom stupni obezity -2, 3. stupni- extrémnej obezite), má za následok, že sa mužom zväčšia prsníky a vzniká gynekomastia. Nízka hladina testosterónu vedie k úbytku svalovej hmoty a to uzatvára bludný kruh- vzniká tzv. sarkopenická obezita. To na sebavedomí muža moc nepridá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vplyv nižšej hladiny testosterónu sa môže prejaviť aj na tom, že sa muž musí menej holiť, prípadne stratí ochlpenia či zmení farbu a hĺbku hlasu smerom k vyššie položenému tónu. Nedostatok testosterónu v tele sa prejaví aj na psychike a to práve nižšou mentálnou odolnosťou až depresiou, pocitom únavy a vyčerpania, intoleranciou fyzickej námahy a pod. A nielen to, zvyšuje sa aj riziko ďalších ochorení kardiovaskulárneho systému, riziko oslabenia pevnosti kostí (osteomalácia až osteoporóza).

Ak si myslíte, že sa to týka len mužov vo vyššom veku (kedy hovoríme o andropauze, podobne ako ženy majú menopauzu), omyl, obezita 2 a 3 stupňa vedie k hypogonadizmu už u tridsiatnikov! A pozor na obezitu u detí. U chlapcov sa puberta oneskoruje a sekundárne pohlavné znaky sa nevyvíjajú správne. Obézni chlapci majú mikropenis, zväčšené prsníky až gynekomastiu, riedke ochlpenie, tenký hlas, málo svalovej hmoty a pod.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poruchy cyklu

U žien má nadváha a obezita  podobné dôsledky  ako u mužov. V tukovom tkanive sa mení estradiol (ženský hormón) na testosterón. Tento nepomer môže viesť k narušeniu menštruačného cyklu, rovnako k poruchám libida a dokonca – môže u žien dochádzať k virilizácii, čiže získavaniu istých typicky mužských telesných znakov ako je zmena ochlpenia na mužský typ, rast fúzov, ochlpenia napr. na prsníkoch, zhrubnutie hlasu či priberanie do oblasti brucha. Ženy s obezitou majú väčšie riziko vzniku tzv. polycystických ovárií (vaječníkov), porúch plodnosti, problémov v tehotenstve i pri pôrode.

Keď sa ľuďom nechce

Zmenené pomery medzi testosterónom a estrogénom teda vedú k zníženiu libida u žien aj mužov, erektilným poruchám, problémom s menštruáciou, dozrievaním spermií aj vajíčok. Výsledkom je nižší až žiaden záujem o sex, problémy s  plodnosťou  z obidvoch strán, problémy s tehotenstvom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výskumy sú jednoznačné a tisíce lekárov a výživových špecialistov po celom svete neustále zdôrazňujú: pandémii obezity sa dá predchádzať len vtedy, ak sa naučíme správne stravovať. Zdravá a vyvážená strava predstavuje 70 až 80 % úspechu a dostatok pohybu, to je ten zvyšok. A do pohybu patrí aj vyššie spomínané sexuálne správanie.

Viac o obezite a jej prevencii som už písala v tomto blogu: https://blog.sme.sk/adelapenesova/lifestyle/su-chudobni-ludia-viac-obezni

Adela Penesová

Adela Penesová

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  57x

Problematike výživy a zdravia sa venujem dlhé roky, hľadám a občas aj nachádzam odpovede, prečo je obezita svetovou pandémiou. Slovensko zatiaľ s obezitou prehráva. Chcem sa s vami úprimne podeliť o informácie, ktoré o obezite a zdravej výžive viem. Zmeniť svoj prístup k životu môžeme stále. Som predsedníčkou Slovenskej asociácie pre prevenciu a výživu a pracujem v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied (SAV). Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu