crepes suzette alebo palacinky na francúzky spôsob

Po veľa variáciách s džemom, tvarohom, banánoch ma táto trochu exotická verzia s pomarančmi,likérom a karamelom naozaj dostala. Odkedy som ju prvýkrát skúsil iné palacinky nepečiem. Ak chcete vyskúšať niečo nové nech sa páči tu je recept.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

budeme potrebovať na palacinkové cesto:

pol litra mlieka

asi 250g hladkej múky (nepoužívať polohrubú, nerobíme predsa hrubú omeletu)

2 vajcia

štipku soli,štipku cukru a štipku jedlej sódy

a ďalej na karamel

2-3 pomaranče (záleží od veľkosti, šťavy by malo byť tak 2 dcl )

80-100g masla

5cl amareta

100g hnedého kryštálového cukru

Obrázok blogu

 

V mlieku si rozšľaháme vajcia, pridáme štipku soli,cukru a sódy a rozmiešame s múkou a necháme pol hodinku odležať. Cesto by nemalo byť ani príliš husté ani riedke. Najlepšie ako to zistiť je že na naberačku naberieme cesto a ak sa nám z druhej strany naberačky spraví súvislý povrch cesto je ok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Teraz palacinky na panvici upečieme. Drobný rozdiel je v tom že použijeme miesto oleja maslo. Takže pred každým naliatim cesta dáme na panvicu drobný kúsok masla. Palacinky upečieme klasicky, takže pekne do hneda a odložíme.

Na rad prichádza karamel. Z pomarančov si vytlačíme šťavu, poprípade môžme použiť aj malé kúsky dužiny. Na panvici si roztopíme tak 80-100g masla a pridáme 100g hnedého cukru

Obrázok blogu

a za stáleho miešania pri miernej teplote necháme rozpustiť na karamel. Vo finálnej verzii nám vznikne hnedá kaša s rozpusteným maslom. Do tejto kaše pridáme šťavu z pomarančov. Pozor pri nalievaní šťavy,bude táto zmes prskať. Všetko sa nám to zgrcne a necháme to znova za stáleho miešania rozpustiť. Akonáhle je zmes rozpustená pridáme amareto a ešte chvíľu miešame.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Karamel nechajte zohrievať na minimálnom ohni.

Veľké finále

každú palacinku zložíme na štvrtinky a vložíme do panvice s karamelom.

Obrázok blogu

Chvíľku ich necháme ohriať s jednej strany a potom z druhej. Potom už len opatrne nakladáme na tanier, palacinky budú obalené v karamelovej zmesi

Obrázok blogu

V žiadnom prípade necukrujte. Verím že oceníte nezameniteľnú sladkú chuť s kyslým dozvukom. Bon appetít :)

Nespotrebovanú zmes môžme kľudne odložiť na neskôr. Nemusíte sa báť že by sa Vám prilepila k panvici. Zmes ide ľahko umyť pod horúcou vodou.

Adrián Petráš

Adrián Petráš

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  1x

rád sa potulujem po kuchyni Zoznam autorových rubrík:  DezertyPolievkyHlavné jedloSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
INESS

INESS

108 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu