budeme potrebovať na palacinkové cesto:
pol litra mlieka
asi 250g hladkej múky (nepoužívať polohrubú, nerobíme predsa hrubú omeletu)
2 vajcia
štipku soli,štipku cukru a štipku jedlej sódy
a ďalej na karamel
2-3 pomaranče (záleží od veľkosti, šťavy by malo byť tak 2 dcl )
80-100g masla
5cl amareta
100g hnedého kryštálového cukru

V mlieku si rozšľaháme vajcia, pridáme štipku soli,cukru a sódy a rozmiešame s múkou a necháme pol hodinku odležať. Cesto by nemalo byť ani príliš husté ani riedke. Najlepšie ako to zistiť je že na naberačku naberieme cesto a ak sa nám z druhej strany naberačky spraví súvislý povrch cesto je ok.
Teraz palacinky na panvici upečieme. Drobný rozdiel je v tom že použijeme miesto oleja maslo. Takže pred každým naliatim cesta dáme na panvicu drobný kúsok masla. Palacinky upečieme klasicky, takže pekne do hneda a odložíme.
Na rad prichádza karamel. Z pomarančov si vytlačíme šťavu, poprípade môžme použiť aj malé kúsky dužiny. Na panvici si roztopíme tak 80-100g masla a pridáme 100g hnedého cukru

a za stáleho miešania pri miernej teplote necháme rozpustiť na karamel. Vo finálnej verzii nám vznikne hnedá kaša s rozpusteným maslom. Do tejto kaše pridáme šťavu z pomarančov. Pozor pri nalievaní šťavy,bude táto zmes prskať. Všetko sa nám to zgrcne a necháme to znova za stáleho miešania rozpustiť. Akonáhle je zmes rozpustená pridáme amareto a ešte chvíľu miešame.

Karamel nechajte zohrievať na minimálnom ohni.
Veľké finále
každú palacinku zložíme na štvrtinky a vložíme do panvice s karamelom.

Chvíľku ich necháme ohriať s jednej strany a potom z druhej. Potom už len opatrne nakladáme na tanier, palacinky budú obalené v karamelovej zmesi

V žiadnom prípade necukrujte. Verím že oceníte nezameniteľnú sladkú chuť s kyslým dozvukom. Bon appetít :)
Nespotrebovanú zmes môžme kľudne odložiť na neskôr. Nemusíte sa báť že by sa Vám prilepila k panvici. Zmes ide ľahko umyť pod horúcou vodou.