reklama

Zimná Malta II: ostrov Gozo a stredoveká Mdina

Gozo je druhý najväčší ostrov. Je úrodnejší a zelenší ako Malta. Podľa legendy má byť Gozo bájny ostrov z gréckych mýtov, kde Odyseus prežil niekoľko rokov s nymfou Kalypso.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Cestujeme naprieč Maltou a spoznávame ďalšiu časť hlavného ostrova. Z oblasti husto osídlenej v okolí Valletty (mohli ste s nami navštíviť v predchádzajúcej časti), sa pomaly a v hustom daždi konečne dostávame k otvorenej a členitej krajine.

A ešte jedno dôležité upozornenie. Na základe reakcií viacerých čitateľov na prvý článok vám chcem pripomenúť, že toto nie je návod pre stavebníkov! A už vôbec nie je potrebné na Maltu v zime nosiť plastifikátory do malty. A japonku tiež nebrať, tých je tu dosť...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za utíchajúceho dažďa prichádzame do prístavu Cirkewwa. Tu sa nalodíme na trajekt do Mgarru na Goze. Plavíme sa okolo tretieho a najmenšieho ostrova Comino. Má rozlohu len 3 km² a žijú tu približne traja stáli obyvatelia. Nachádza sa tu malý hotel a penzión otvorený len v letnej sezóne.

Plavíme sa okolo ostrova Comino
Plavíme sa okolo ostrova Comino (zdroj: Andrej Šverha)
Mgarr v plnej kráse
Mgarr v plnej kráse (zdroj: Andrej Šverha)

V Mgarre sadneme rovno do busu a vezieme sa do hlavného mesta ostrova Victorie alebo aj ako ho volajú miestni Rabat. Ideme rovno do Citadely a pozrieme si pevnosť kedysi slúžiacu ako ochrana pred pirátmi. Ústredným bodom je námestie s barokovou katedrálou pochádzajúcou z rokov 1697 až 1711. Ďalej sa tu nachádzajú historické bašty a bývalé domy bohatých šľachtických rodín. Navštívime aj starú väznicu a múzeum.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Nezbedné dievčatko naháňa vtáky na autobusovej stanici vo Victorii
Nezbedné dievčatko naháňa vtáky na autobusovej stanici vo Victorii (zdroj: Andrej Šverha)
Cittadella v hlavnom meste ostrova
Cittadella v hlavnom meste ostrova (zdroj: Andrej Šverha)
V Cittadelle
V Cittadelle (zdroj: Andrej Šverha)
Katedrála uprostred pevnosti
Katedrála uprostred pevnosti (zdroj: Andrej Šverha)
Aj takto môže dopadnúť návšteva starej väznice...
Aj takto môže dopadnúť návšteva starej väznice... (zdroj: Andrej Šverha)
Pohľad na Victoriu. V diaľke vidno aj Rotundu Sv. Jána Krstiteľa v 3 km vzdialenej Xewkiji
Pohľad na Victoriu. V diaľke vidno aj Rotundu Sv. Jána Krstiteľa v 3 km vzdialenej Xewkiji (zdroj: Andrej Šverha)
Krásne Gozo
Krásne Gozo (zdroj: Andrej Šverha)

V meste pod pevnosťou ešte stojí za návštevu bazilika Sv. Juraja. Ochutnáme opäť slané koláče, tentokrát s ančovičkami. Chvíľku oddychu si doprajeme v malej krčmičke v anglickom štýle.

Bazilika Sv. Juraja vo Victorii
Bazilika Sv. Juraja vo Victorii (zdroj: Andrej Šverha)
V "anglickej" krčme
V "anglickej" krčme (zdroj: Andrej Šverha)

Autobusom sa odvezieme ku Bazilika národnej svätyne Panny Márie z Ta Pinu. Je to významné pútnické miesto. Pôsobí majestátne na pozadí krásnej zelenej scenérie a najlepšie si ju vychutnáme pri pohľade zhora. Pochvala patrí Igorovi za výborný nápad vydať sa po krížovej ceste nahor.

Bazilika v Ta Pinu
Bazilika v Ta Pinu (zdroj: Andrej Šverha)
Gozo vás očarí
Gozo vás očarí (zdroj: Andrej Šverha)
Keď sú slová zbytočné...
Keď sú slová zbytočné... (zdroj: Andrej Šverha)

Cestou späť sa ešte pomotáme po Mgarre a už sa plavíme späť na Maltu. Tam je menší boj o miesto v autobuse a pomaly, chvíľami v zápchach sa vraciame do Sliemy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dovidenia Gozo
Dovidenia Gozo (zdroj: Andrej Šverha)
Opäť si vychutnávame nočnú Vallettu
Opäť si vychutnávame nočnú Vallettu (zdroj: Andrej Šverha)

Pred nami je posledný deň (pondelok) určený na poznávanie krás Malty. Z toho čo sa dá stihnúť za 3 dni sme si jednoznačne vybrali Mdinu, bývalé hlavné mesto. Bolo založené Arabmi v 9. storočí a leží na náhornej plošine z troch strán obklopenej prudkými zrázmi. Je najstarším mestom na Malte. Privítajú nás krásne hradby s hlbokou priekopou naokolo.

Opevnenie Mdiny
Opevnenie Mdiny (zdroj: Andrej Šverha)
Vstupná brána do Mdiny
Vstupná brána do Mdiny (zdroj: Andrej Šverha)

Vstupujem cez veľkolepú mestskú bránu a zahĺbime sa do ticha úzkych uličiek. Naozaj je to tiché mesto, pretože uličky sú dlhé a kľukaté a tak sa zvuk nemôže šíriť tak ľahko.

V slepých uličkách...
V slepých uličkách... (zdroj: Andrej Šverha)
Katedrála Sv. Pavla, sídlo maltského arcibiskupa
Katedrála Sv. Pavla, sídlo maltského arcibiskupa (zdroj: Andrej Šverha)
V interiéri
V interiéri (zdroj: Andrej Šverha)
Typická podlaha maltských kostolov
Typická podlaha maltských kostolov (zdroj: Andrej Šverha)
Výhľady na okolie
Výhľady na okolie (zdroj: Andrej Šverha)
Natrafil som aj na moju starú škodovečku a v celkom zachovalom stave...
Natrafil som aj na moju starú škodovečku a v celkom zachovalom stave... (zdroj: Andrej Šverha)
Prechádzky úzkymi uličkami nezunujú
Prechádzky úzkymi uličkami nezunujú (zdroj: Andrej Šverha)

Hneď za bránami Mdiny sa rozprestiera mesto Rabat preslávené svojimi katakombami, ktoré tu nechali vybudovať starí Rimania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Rabat
Rabat (zdroj: Andrej Šverha)
Katakomby zo 4. a 5. storočia
Katakomby zo 4. a 5. storočia (zdroj: Andrej Šverha)

O asi 12 km na východ sa nachádza malá osada Tarxien. Zároveň sa ešte častejšie jej názov používa pre tu vykopaný prehistorický megalitický chrám. Chrám Tarxien sa skladá zo súboru štyroch megalitických stavieb postavených medzi rokmi 3600 až 2500 pred našim letopočtom. Nablízku sa ešte nachádza snáď najznámejšia pamiatka Malty Hypogeum v Hal Saflieni, tam je potrebné si rezervovať návštevu pár dní až týždňov vopred.

Megalitický chrám v Tarxien
Megalitický chrám v Tarxien (zdroj: Andrej Šverha)

Poslednou zastávkou je trojmestie ležiace južne od Valletty na morskom brehu zálivu Grand Harbour. Je to spoločné pomenovanie troch opevnených miest - Cospicua, Vittoriosa a Senglea. Ako som sa dočítal, tu sa začínajú maltské tisícročné dejiny. Keď v roku 1530 prišli na Maltu maltézski rytieri, zvolili si práve Vittoriosu dočasne za svoje hlavné mesto. Sily nám zostávajú už len na to, aby sme si pozreli (pre nás) hlavnú atrakciu pevnosť St. Angelo. Odtiaľ sú krásne výhľady predovšetkým na Vallettu.

Pevnosť St. Angelo
Pevnosť St. Angelo (zdroj: Andrej Šverha)
...a zblízka
...a zblízka (zdroj: Andrej Šverha)
Prístav vo Vittoriose
Prístav vo Vittoriose (zdroj: Andrej Šverha)
A druhý záliv pri pohľade z pevnosti
A druhý záliv pri pohľade z pevnosti (zdroj: Andrej Šverha)
Valletta. Vpravo horné záhrady a vľavo výťah
Valletta. Vpravo horné záhrady a vľavo výťah (zdroj: Andrej Šverha)
Valletta s typickou strmou ulicou
Valletta s typickou strmou ulicou (zdroj: Andrej Šverha)
Kostol Sv. Vavrinca vo Vittoriose. Kedysi hlavný chrám rádu. Po presídlení maltézskych rytierov do Valletty bol daný do užívania inkvizícii
Kostol Sv. Vavrinca vo Vittoriose. Kedysi hlavný chrám rádu. Po presídlení maltézskych rytierov do Valletty bol daný do užívania inkvizícii (zdroj: Andrej Šverha)

Cestu späť absolvujeme trajektom pomedzi nádherné jachty. Do centra Valletty sa vyvezieme výťahom. Ja dokúpim ešte zopár suvenírov pre kamarátov a opäť trajektom sa prevezieme do Sliemy.

Na večer máme rezervované miesto v miestnej reštaurácii. Naozaj je plná. Igor s Petrom si dávajú typické maltské jedlo – králika a ja neodolám rybe – barakude.

Takto príjemne a s plným bruchom zakončíme naše trojdňové spoznávanie tohto mini štátika.

Tak prečo navštíviť práve Maltu a prečo v zime?

Malta sa môže pochváliť takmer 7 200 ročnými dejinami. Má krásnu atmosféru úzkych uličiek a veľkú výhodu dostupnosti významných pamiatok. Väčšina historických stavieb je postavená z pieskovca (a podpisuje sa už na nich aj zub času).

V januári je tu príjemných 13 až 15°C, počasie má aprílový ráz. Chvíľu jemne mrholí (väčšinou zrána), potom vyjde slniečko a vy sa vyzliekate do krátkeho trička, aby ste sa vzápätí obliekali, lebo zájde za mraky a mierne sa rozfúka. Turistov tu je prijateľné množstvo a nikde nestojíte v dlhých radoch.

A ešte niečo praktické. Používajú sa tu zásuvky ako v Anglicku, tak si zoberte redukciu. Čítal som o nespoľahlivosti autobusov, my máme dobrú skúsenosť. Aj keď ich oficiálna mobilná aplikácia je dosť slabá a nie vždy presná. Preto sme začali používať webovú stránku, tam je to najpresnejšie. Ceny sú tu mierne vyššie ako na Slovensku a tunajšia kuchyňa vás určite nesklame. A zoberte si slúchadlá alebo štuple do uší. To pre prípad, že by ste išli so mnou a Igorom a spali s nami na izbe. Alebo stretnete ukričané dieťa, sediace v lietadle len rad pred vami :)

Malta, lúčime sa s tebou
Malta, lúčime sa s tebou (zdroj: Andrej Šverha)

Tak docestovania priatelia a nabudúce pri spoznávaní ďalšej krajiny.

Andrej Šverha

Andrej Šverha

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  111
  •  | 
  • Páči sa:  192x

Som zvedavý a to ma „núti“ cestovať. Rád objavujem nové miesta a nových ľudí. Čo ma charakterizuje? Sú to tieto myšlienky: "Mali by sme byť šťastní, že žijeme v tejto krajine, a to za akýchkoľvek podmienok. Aj sociálne slabší majú to, čo v mnohých krajinách nemá 90 percent ľudí. Už v Užhorode, päť kilometrov od našich hraníc, je iný svet." A môj druhý rozmer je: "V roku 2018 publikoval časopis The Lancet štúdiu, na ktorej sa zúčastnilo viac ako milión účastníkov. Výsledok bol jednoznačný - jazda na bicykli je druhou z najlepších aktivít zameraných na odbúravanie stresu (prvou bol kolektívny šport). Cyklisti zažívali až o 21,6 percenta menej dní, keď boli v zlom duševnom rozpoložení ako tí, ktorí nešportovali vôbec." Zoznam autorových rubrík:  CykloturistikaCestovanieNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu