Polievka nechýba pri žiadnom hlavnom jedle. Najviac nám chutili rybacie polievky, krémové polievky z hríbov, či husté polievky pripravené zo zeleniny a mäsa. Pochutili sme si na čevapi, čo je obdoba čevapčiči, ibaže je oveľa lahodnejšie. Čevapi pripravujú z kvalitného mäsa a bez strúhanky. Výborná je i pljeskavica, čo je zase lahodná vyprážaná placka z mletého mäsa. Servíruje sa posypaná mäkkým ovčím syrom. Ku každému jedlu patril šalát z nakrájaných uhoriek a paradajok, podávaný s bohatou syrovou posýpkou. Nedalo sa odolať ich syru naloženom v oleji, či výborným jogurtom, v ktorých naozaj stála lyžička. Tiež by bola škoda neochutnať pršut, čo je typická sušená šunka, ktorú podávajú nakrájanú na tenučké plátky. Z nápojov sme ocenili výbornú čiernu kávu, ktorá je varená a servírovaná v malej kovovej kanvičke „džezve." O tejto káve sa hovorí, že je to „ dar Turkov svetu." Preslávila sa vraj najmä za vlády sultána Sulejmana. Neznámy Turek sa mal kedysi dávno na adresu kávy vyjadriť nasledovne: „Vášmu srdcu neprikážete piť kávu ani navštevovať kaviarne. Srdce hľadá priateľstvo - káva je jeho zámienkou." Myslím, že tieto slová sú aktuálne aj dnes. Ja som si pripomenula pobyt v Čiernej Hore tak, že som pre nás pripravila hustú polievku zo zeleniny a mäsa - čorbu a pljeskacicu. Ako na to?
Čorba
Potrebujeme: 200 g bravčového mäsa, 200g hovädzieho mäsa, 100 g koreňovej zeleniny, 20 g hladkej múky, 1-2 zrnka celé čierne korenie, 1/2 KL tymianu, 200 g bielej fazule, 1 PL paradajkového pretlaku, soľ a 200 ml kyslej smotany.
Postup: fazuľu , ktorú sme si namočili deň vopred uvaríme do mäkka. Mäso varíme v osolenej vode. Keď je mäso polomäkké pridáme koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler), korenie, tymian a paradajkový pretlak. Mäso vyberieme, nakrájame na malé kúsky a vrátime späť do polievky. K uvarenému mäsu a zelenine pridáme uvarenú fazuľu a všetko spolu vymiešame. Kyslú smotanu rozšľaháme s múkou a pridáme do polievky. Spolu povaríme 8 - 10 minút.
Pljeskavica
Potrebujeme: 200 g teľacieho mäsa, 200 g jahňacieho mäsa, 200 g bravčového mäsa, 200 g hovädzieho mäsa, soľ, korenie, mletú štipľavú papriku - podľa chuti, 1 KL prášku do pečiva, prípadne sódy bikarbóny, viazaničku jarnej cibuľky alebo 1 stredne veľkú cibuľu, 2-4 strúčiky cesnaku a olej na opečenie.
Postup: mäso pomelieme, osolíme, podľa chuti pridáme mletú štipľavú papriku, korenie a necháme do druhé dňa odležať v chladničke. Druhý deň mäso poprášime práškom do pečiva, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, dobre vymiešame. Tvarujeme placky, ktoré z obidvoch strán opečieme na panvici (môžeme použiť aj gril). V Budve k pljeskavici podávali hranolky, ja som zvolila varené zemiaky, ktoré som posypala petržlenovou vňaťou.
Možno máte iný spôsob prípravy, ja som volila tento. Pochutili sme si a trochu zaspomínali na pobyt v Čiernej Hore. Oslovilo vás to? Neváhajte, vyskúšajte, oplatí sa.

Želám dobrú chuť!
Poznámka: trochu ma zradili fotografie, uchovala sa aspoň jedna