Možno ani nie je teba zdôrazňovať, ale predsa dovoľte pár slov. Ryža je hodnotná potravina, ktorá má málo tuku a je dobre straviteľná. Bohatá je na vitamíny, osobitne zo skupiny B, minerálne látky a stopové prvky, čo len potvrdzuje jej význam pre naše zdravie. Konzumácia ryže podporuje odvodňovanie organizumu, znižuje krvný tlak a tiež je vhodná, ako súčasť redukčnej diéty.
Jemné talianske rizoto s hubami
Potrebujeme:
400 g ryže, 1 väčšiu cibuľu, 200 g huby (podľa chuti: čerstvé alebo konzervované ako sú šampiňóny, hliva, prípadne za hrnček sušených húb), 200 g zeleniny (hrášok, mrkva, prípadne mix mrazenej zeleniny), 2 strúčiky cesnaku, 180 ml smotany, 100 g masla, 2 PL oleja, 4 PL strúhaného syra a podľa chuti, buď bazalka, pažítka alebo petržlenová vňať.
Postup:
Dobre prebratú a umytú ryžu nasypeme do hrnca, zalejeme vriacou vodou asi 1 cm nad hladinu ryže, pridáme 1 PL oleja, osolíme a pomaly dusíme asi 8 - 10 minút, kým sa voda nevyparí. Ryžu nemiešame, odstavíme a necháme ešte 20 -30 minúť zakrytú.
Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme očistené huby, zeleninu a podusíme do mäkka. Na koniec pridáme cesnak. Ja som použila konzervované šampiňony.
Ak sa rozhodneme pre sušené huby tieto vopred zalejeme vriacim bujónom a necháme napučať.
(V prípade, že niekto nemá rád huby môže namiesto húb použiť mäso).
Na huby a zeleninovú zmes pridáme uvarenú ryžu, maslo a zľahka pomiešame.
Rizoto zalejeme smotanou a necháme všetky suroviny za občasného miešania spojiť.
Dochutíme soľou, korením. Rizoto podávame posypané nastúhaným syrom, ozdobíme čerstvou bazalkou, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Užitočné rady:
1. Ryžu najskôr preberiem a potom dobre premyjem v studenej vode, ja premývam 3x, ryža sa mi nikdy nelepí.
2. Každá gazdinka má iný a zrejme aj osvedčený spôsob na prípravu ryže. Ja dávam prednosť duseniu alebo ju pripravujem v mikrovlnke ( postupujem rovnko ako pri dusení, ibaže do mikrovlnky ju vkladám na 4 minúty- 90 stupňov a ďalších 8 minút na 60 stupňov Celzia)
3. Ak pripravujem ryžu, ako prílohu spravidla používam ryžu váženú, lepšie sa servíruje, než ryža zo sáčku.
3. Pri úprave, resp. pri určení množstva počítam s tým, že ryža zväčší svoj objem 2-3x
Ilustračné foto z mojej kuchyne:


