Dnes to budú palacinky, hlavné jedlo alebo lahodný dezert.
Potrebujeme: 500 ml mlieka, 250 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 PL oleja, štipka soli.
Postup: Mixérom alebo ručne vytvoríme hladké cesto.Necháme 10-20 minút postáť (múka sa dobre „napije“). Keďže je v ceste trochu oleja, palacinky sa nelepia. Panvicu natrieme pred prvou palacinkou troškou oleja. Opečieme z oboch strán. Ukladáme na seba, pred servírovanim naplníme podľa chuti, napr. tvarohom, lekvárom. Vytvarujeme rolky, alebo preložíme na 4 časti. Výborné sú i na slano, so šunkou, salámou, syrom, tuniakom...




Tak toto sú „naše palacinky“. Takto ich pripravuje nejedna slovenská gazdinka. Ak máme chuť a čas môžeme experimentovať:
Americké palacinky – sú trochu menšie, ale v porovnaní s našimi hrubšie. Cesto musí byť hustejšie a servírujú sa s ovocím, šľahačkou, sirupom...
Francúzske palacinky – crêpes – sú tenšie, väčšie. Cesto je redšie, jemné a preto aj náročné na prípravu. Najlepšie sú na sladko.
Uttapam – to je zase špecialita Indie. Husté cesto s niekoľkými druhmi prísady, nakoniec sa zapečú do chrumkava. Možno si aj doma vyčarujme chuť a vôňu Indie.
Apam balik - tie palacinky sa vraj považujú za gurmánsky skvost Malajzie, zaradené do kultúrneho dedičstva krajiny. Servírované s pochutinami napr. sladká kukurica, arašidy. Po upečení sa preložia na polovicu a nakrájajú sa na malé kúsky.
Raggmunk – špeciálne švédske palacinky – cesto z nastrúhaných zemiakov ochutené cesnakom, cibuľou. Servírujú sa s čerstvými brusnicami a bravčovinou. Kvalitný obed alebo sýta večera.
Pannukakku – palacinky na fínsky spôsob.možno oceníte, že sa nepečú na panvici. Chutné cesto sa vyleje na plech, ktorý sa vloží do vyhriatej rúry a upečie. Fíni to potom servírujú pokrájané na štvorce s ovocím a šľahačkou.
Možno to stojí za inšpiráciu. Ja sa „pochválim“ iba s takým receptom, ktorý prešiel mojou kuchyňou a mojimi rukami. Nevylučujem, že budem experimentovať.