Palacinky – mňamky našej mamky

Sto ľudí, sto chutí. Každý môže dať prednosť inej chuti, iným surovinám a pravda i inému  pracovnému postupu. Použiť jedno základné cesto s možnosťou vytvoriť niekoľko variácii ocení nejedna gazdinka. Ja také recepty milujem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Dnes to budú palacinky, hlavné jedlo alebo lahodný dezert.

Potrebujeme: 500 ml mlieka, 250 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 PL oleja, štipka soli.

Postup: Mixérom alebo ručne vytvoríme hladké cesto.Necháme 10-20 minút postáť (múka sa dobre „napije“). Keďže je v ceste trochu oleja, palacinky sa nelepia. Panvicu natrieme pred prvou palacinkou troškou oleja. Opečieme z oboch strán. Ukladáme na seba, pred servírovanim naplníme podľa chuti, napr. tvarohom, lekvárom. Vytvarujeme rolky, alebo preložíme na 4 časti. Výborné sú i na slano, so šunkou, salámou, syrom, tuniakom...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Tak toto sú „naše palacinky“. Takto ich pripravuje nejedna slovenská gazdinka. Ak máme chuť a čas môžeme experimentovať:

Americké palacinky – sú trochu menšie, ale v porovnaní s našimi hrubšie. Cesto musí byť hustejšie a servírujú sa s ovocím, šľahačkou, sirupom...

Francúzske palacinky – crêpes –  tenšie, väčšie. Cesto je redšie, jemné a preto aj náročné na prípravu. Najlepšie sú na sladko.

Uttapam – to je zase špecialita Indie. Husté cesto s niekoľkými druhmi prísady, nakoniec sa zapečú do chrumkava. Možno si aj doma vyčarujme chuť a vôňu Indie.

Apam balik - tie palacinky sa vraj považujú za gurmánsky skvost Malajzie, zaradené do kultúrneho dedičstva krajiny. Servírované s pochutinami napr. sladká kukurica, arašidy. Po upečení sa preložia na polovicu a nakrájajú sa na malé kúsky.

SkryťVypnúť reklamu

Raggmunk – špeciálne švédske palacinky – cesto z nastrúhaných zemiakov ochutené cesnakom, cibuľou. Servírujú sa s čerstvými brusnicami a bravčovinou. Kvalitný obed alebo sýta večera.

Pannukakku – palacinky na fínsky spôsob.možno oceníte, že sa nepečú na panvici. Chutné cesto sa vyleje na plech, ktorý sa vloží do vyhriatej rúry a upečie. Fíni to potom servírujú pokrájané na štvorce s ovocím a šľahačkou.

Možno to stojí za inšpiráciu. Ja sa „pochválim“ iba s takým receptom, ktorý prešiel mojou kuchyňou a mojimi rukami. Nevylučujem, že budem experimentovať.

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu