Hovorí sa, že bilogická hodnota vnútornosti je vyššia, ako samotnej svaloviny mäsa. Niekto to má rád viac, niekto možno menej. Osobne si myslím, že sa v našich kuchyniach ešte stále pripravujú aj jedlá z vnútornosti. Najčastejšie používame pečeň, srdce, pľúca, slezinu, jazyk, obličky, mozoček a držky. Ale i tu platí: všetko s mierou. Vnútornosti určite nie sú vhodné pre ľudí so zdravotnými problemami. My, relatívne zdraví si ich môžeme dovoliť aspoň raz, či dvakrát do roka.
Na polievku z vnútornosti mám milú spomienku. Moja mamička takéto polievky varila najmä v čase zabíjačiek. Spomínam si, keď sme boli deti bol u nás na návšteve bratranec Janko. Aj jemu polievka z vnútornosti veľmi chutila. Po návrate domov, ako prvé povedal: „ Mamina, prečo ty neuvariš takú dobrú polievku, ako teta Anička?" A tak Jankova mamička išla k svojej sestre na „výzvedy." A tu je už avizovaný recept na polievku z vnútornosti.
Potrebujeme: 400 g vnútornosti (ja som použila bravčové srdcia), 50 g cibule, 30 g oleja, 30 g hladkej múky, 4-5 stredne veľkých zemiakov, 0,5 l smotany na varenie, 1 citróna, 2 ks bobkový list, 3 kus celé čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku.
Postup: srdcia dáme variť do studenej vody, pridáme cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, cesnak a varíme, kým nie sú srdcia mäkké. Vývar precedíme, vložíme na drobno nakrájané zemiaky. Povaríme a pridáme bledú záprašku.Keď sú zemiaky uvarené pridáme smotanu na varenie, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku, uvarené a na rezance pokrájané srdcia, krátko povaríme a okyslíme citrónovou šťavou.
Polievka s pečivom nahradí aj hlavné jedlo, prípadne k nej pripravíme už menej výdatné hlavné jedlo. My sme si k nej dali čerstvo upečené škvarkové pagáčiky. Výborný sobotňajší obed.

Srdcia pred úpravou dobre umyjeme

Potom ich dáme variť do studenej vody, pridáme cibuľu, bobkový list, celé
čierne korenie, cesnak a varíme, kým nie sú mäkké.

Vývar precedíme, vložíme na drobno nakrájané zemiaky. Povaríme a pridáme
bledú záprašku. Keď sú zemiaky uvarené pridáme smotanu na varenie,
v ktorej sme rozmiešali hladkú múku, uvarené a na rezance pokrájané srdcia

Krátko povaríme a okyslíme citrónovou šťavou.A teraz si už len zaželáme
Dobrú chuť!