Polievka z vnútornosti

Prísť na chuť rôrnym vnútornostiam vyžaduje jednak kvalitné tepelné spracovanie a tiež správne prísady na dochutenie. Práve to sa podarilo našim starým rodičom, ktorí svoje chute pri príprave vnútornosti zdokonaľovali a tak nám po nich zostalo niekoľko výborných receptov. A tu je jeden z nich.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Hovorí sa, že bilogická hodnota vnútornosti je vyššia, ako samotnej svaloviny mäsa. Niekto to má rád viac, niekto možno menej. Osobne si myslím, že sa v našich kuchyniach ešte stále pripravujú aj jedlá z vnútornosti. Najčastejšie používame pečeň, srdce, pľúca, slezinu, jazyk, obličky, mozoček a držky. Ale i tu platí: všetko s mierou. Vnútornosti určite nie sú vhodné pre ľudí so zdravotnými problemami. My, relatívne zdraví si ich môžeme dovoliť aspoň raz, či dvakrát do roka.

Na polievku z vnútornosti mám milú spomienku. Moja mamička takéto polievky varila najmä v čase zabíjačiek. Spomínam si, keď sme boli deti bol u nás na návšteve bratranec Janko. Aj jemu polievka z vnútornosti veľmi chutila. Po návrate domov, ako prvé povedal: „ Mamina, prečo ty neuvariš takú dobrú polievku, ako teta Anička?" A tak Jankova mamička išla k svojej sestre na „výzvedy." A tu je už avizovaný recept na polievku z vnútornosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebujeme: 400 g vnútornosti (ja som použila bravčové srdcia), 50 g cibule, 30 g oleja, 30 g hladkej múky, 4-5 stredne veľkých zemiakov, 0,5 l smotany na varenie, 1 citróna, 2 ks bobkový list, 3 kus celé čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku.

Postup: srdcia dáme variť do studenej vody, pridáme cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, cesnak a varíme, kým nie sú srdcia mäkké. Vývar precedíme, vložíme na drobno nakrájané zemiaky. Povaríme a pridáme bledú záprašku.Keď sú zemiaky uvarené pridáme smotanu na varenie, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku, uvarené a na rezance pokrájané srdcia, krátko povaríme a okyslíme citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Polievka s pečivom nahradí aj hlavné jedlo, prípadne k nej pripravíme už menej výdatné hlavné jedlo. My sme si k nej dali čerstvo upečené škvarkové pagáčiky. Výborný sobotňajší obed.

Obrázok blogu

Srdcia pred úpravou dobre umyjeme

Obrázok blogu

Potom ich dáme variť do studenej vody, pridáme cibuľu, bobkový list, celé

čierne korenie, cesnak a varíme, kým nie sú mäkké.

Obrázok blogu

Vývar precedíme, vložíme na drobno nakrájané zemiaky. Povaríme a pridáme

bledú záprašku. Keď sú zemiaky uvarené pridáme smotanu na varenie,

v ktorej sme rozmiešali hladkú múku, uvarené a na rezance pokrájané srdcia

Obrázok blogu

Krátko povaríme a okyslíme citrónovou šťavou.A teraz si už len zaželáme

SkryťVypnúť reklamu


Dobrú chuť!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu