Ja som si zvykla masť vyškvárať v hrnci, podobne, ako kedysi na zabíjačke, ibaže v malom množstve. Pri vytápaní som si čosi odstála a od miešania ma bolelo celé rameno. Ako to robím dnes?
Domáce škvarky.
Najčastejšie ich robím zo 4 kg surovín. Mastné odrezky skombinujem s čerstvou slaninu a nakrájam na kocky. Čím viac sú odrezky prerastené mäsom, tým lepšie a chutnejšie budú škvarky. Nakrájané suroviny dám do rajnice, podlejeme 2,5 dl vody, zakryjem a vložím do rúry. Masť nechám vytápať pri teplote 220º C asi 1/2 hodiny. Počas tejto doby mastné odrezky a čerstvú slaninu nemiešam. Po 1/2 hodine premiešam a nechám topiť ešte ďalšiu 3/4 hodiny. Podľa potreby premiešam ešte 1x, prípadne 2x. Keď sú škvarky pekne upečené dám rajnicu na sporák, postupne prilejem asi 1 dl vlažného mlieka. Všetko nechám asi 5 minút prevariť, tak aby sa mlieko odparilo, až kým nie je masť pekne čistá. Aj škvarky dostanú peknú farbu. Masť nalejem do pohárov, škvarky scedím a nechám dobre odkvapkať. Nakoniec ich osolím, prípadne okorením.
Určite neodolám a dám si chlebík natretý s masťou, posypaný cibuľkou, pažítkou alebo žeruchou.
Využitie škvariek v našej kuchyni má hneď niekoľko možnosti. To sú moje osvedčené recepty:
škvarková pomazánka s lečom alebo s kyslou rybou (zavináčom)
škvarkové pagáčiky
škvarkovníky
halušky s kapustou a so škvarkami
Dnes to budú škvarkovníky. Ako na to?
Škvarkovníky
Potrebujeme: 350 g polohrubej múky,20 g droždia, 1dl mlieka, 1 žĺtok, 150 g zemiaky, 100-200 g škvarky podľa toho ako sú mastné, soľ, mleté čierne korenie, 150 g oleja.
Postup: Do preosiatej múky pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, pridáme žĺtok, v šupke uvarené a nastúhané zemiaky, posekané škvarky, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a vypracujeme polotuhé cesto. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré z obidvoch strán vypražíme na rozpálenom oleji. Prebytočnú masť necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávam vychladnuté s čajom.

Z múky, uvarených nastrúhaných zemiakov, z kvasku, vajička a mlieka
vypracujeme polotuhé cesto. Pridáme škvarky, soľ a mleté čierne korenie,
zapracujeme do cesta a necháme vykysnúť na teplom mieste.

Množstvo škvariek si určíme podľa toho, ako sú škavrky mastné. Čím sú
mastnejšie, tým ich dáme menej.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, vykrajujeme kolieska, ktoré
necháme ešte podkysnúť. Vyprážame na oleji.

Škvarovníky podávame vychladnuté s teplým čajom.
A čo povedať na záver?
Dobrú chuť!