
Slovácke tvarohové koláčiky
Potrebujeme:
Cesto: 500 g polohrubej múky, 20 g čerstvého droždia, 1 KL soli, 1 balíčka vanilínového cukru, kôru z 1 citróna, 2,5 dl mlieka, 200 g masla alebo iného tuku, 2 žĺtky, 1 celé vajce na potretie.
Tvarohová plnka: 350 g tvarohu, 50 g masla, 120 g práškového cukru, 2 žĺtky, kôru z pol citróna, 50 g hrozienok.
Posýpka: 100 g detskej krupice, 60 práškového cukru, 40 g masla
1)
Z trochu vlažného mlieka, cukru a z čerstvého droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť.
2)
Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, postrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor, vyskynutý kvások, rozpustené maslo, žĺtka a postupne, podľa potreby pridávame mlieko.
3)
Vypracujeme jemné cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste cca 30 minút.
4)
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm a vykrajume kolieska o prieme asi 4 cm. Koliesko málo roztiahneme, rovnomerne do všetkých strán, do stredu dáme 1 kávovú lyžičku tvarohovej plnky a formujem malé bochníčky, ktoré necháme ešte podkysnúť.
5)
Potom bochníčky potrieme rozľahaným vajcom, v strede bochnička urobíme malú priehlbinu, do ktorej vložíme za 1 mokka lyžičku tuhší slivkový lekvár a posypeme posýpkou.
7)
Poukladáme ich na pripravený plech vyložený fóliou na pečenie alebo papierom na pečenie.
6)
Pečieme v horúcej rúre: horúci vzduch, 10 minút pri 170 stupňoch Celzia, ďalších 20 minút pri 160 stupňoch Celzia.
Hotové Slovácke tvarohové koláčiky môžeme posypať cukrom, ale aj nemusíme, podľa chuti.
Tvarohová plnka: maslo, žĺtky a cukor vymiešame, pridáme tvaroh, postrúhanú citrónovú kôru a hrozienka, ktoré sme predtým namočili v rume. Všetko zľahka premiešame.
Posýpka: 100 g detská krupica,60 g práškový cukor, 40 g maslo. Všetko spolu zmiešame, vypracujme sypkú hmotu.
A potom už len jeme, jeme a jeme... ťažko im odolať.
Užitočné rady:
Kysnuté cesto má kysnúť pozvoľna, keď kysne prudko, pri pečení v rúre klesá, je nízke a tuhé.
Tuk zmäkčuje cesto, robí ho krehkým, no priveľa tuku spomaľuje kysnutie a cesto je potom ťažké.
Žĺtky cesto farbia a kypria, bielok spevňuje.
Dôležité je aj množstvo droždia, priveľa droždia urýchli kysnutie, no v upečenom ceste ho potom cítime.
Soľ dodáva cestu lepšiu chuť, pridávame ju až do cesta, najlepšie rozmiešanú v troške tekutiny. Soľ nedávame do kvásku, cesto by nevykyslo.
Mlieko musí byť vlažné, nie teplé.
Kysnuté cesto vypracujem tak, že ho vareškou zhora podoberieme, zdvihneme smerom k sebe, varešku vytiahneme a cesto opäť naberieme. Týmto spôsobom vháňame do cesta vzduch. Keď cesto hádže bubliny, je hladké a lesklé, nelepí sa už na varešku ani na misu, poprášime ho múkou, zakryjeme obrúskom a dáme kysnúť na teplé miesto.
Čas , ktorý potrebuje na kysnutie závisí od múky, množstva droždia, tuku a teploty miestnosti. Mastné cesto kysne najdlhšie.
Dobre vykysnuté cesto narastie o polovicu. Keď strčíme prst do cesta a jamka sa hneď vyrovná, cesto je vykysnuté. Prekysnuté cesto klesne a zredne.
Vykysnuté cesto ešte raz premiesime necháme ešte chvíľu kysnúť. Potom ho preložíme na múkou vysypanú dosku a zľahka formujeme do potrebných tvarov. Dáme na plech a ešte necháme 10 - 20 minút kynúť.
Kysnuté cesta vkladáme do dobre vyhriatej rúry. Keby sme dali cesto do nevyhriatej rúry, kyslo by ďalej a stratilo by tvar.
Ak máte osvečené rady aj vy, podeľne sa sa nami!