Slovácke tvarohové koláčiky

Upiecť dobrý koláč z kysnutého cesta je na prvý pohľad možno jednoduché. Nie vždy je tomu tak. Kedysi dávno som sa aj ja dosť natrápila. Nech som vyskúšala akýkoľvek recept, vždy som mala cesto suché. Situácia sa zmenila, keď sme vymenili sporák. Varím na plyne, ale pečiem v elektrickej rúre. Prebrala som aj pár užitočných rád od skúsených gazdieniek. Dnes nemám žiadny problém s kysnutým cestom. Čo tak dať si k dnešnej káve, či popoludňajšiemu čaju Slovácke tvarohové koláčiky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Možno tá fotogfia nie je až dobrá, ale koláčiky sú výborné.
Možno tá fotogfia nie je až dobrá, ale koláčiky sú výborné. (zdroj: Autor:AČ)

Slovácke tvarohové koláčiky

Potrebujeme:

Cesto: 500 g polohrubej múky, 20 g čerstvého droždia, 1 KL soli, 1 balíčka vanilínového cukru, kôru z 1 citróna, 2,5 dl mlieka, 200 g masla alebo iného tuku, 2 žĺtky, 1 celé vajce na potretie.

Tvarohová plnka: 350 g tvarohu, 50 g masla, 120 g práškového cukru, 2 žĺtky, kôru z pol citróna, 50 g hrozienok.

Posýpka: 100 g detskej krupice, 60 práškového cukru, 40 g masla

1)

Z trochu vlažného mlieka, cukru a z čerstvého droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2)

Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, postrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor, vyskynutý kvások, rozpustené maslo, žĺtka a postupne, podľa potreby pridávame mlieko.

3)

Vypracujeme jemné cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste cca 30 minút.

4)

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm a vykrajume kolieska o prieme asi 4 cm. Koliesko málo roztiahneme, rovnomerne do všetkých strán, do stredu dáme 1 kávovú lyžičku tvarohovej plnky a formujem malé bochníčky, ktoré necháme ešte podkysnúť.

5)

Potom bochníčky potrieme rozľahaným vajcom, v strede bochnička urobíme malú priehlbinu, do ktorej vložíme za 1 mokka lyžičku tuhší slivkový lekvár a posypeme posýpkou.

SkryťVypnúť reklamu

7)

Poukladáme ich na pripravený plech vyložený fóliou na pečenie alebo papierom na pečenie.

6)

Pečieme v horúcej rúre: horúci vzduch, 10 minút pri 170 stupňoch Celzia, ďalších 20 minút pri 160 stupňoch Celzia.

Hotové Slovácke tvarohové koláčiky môžeme posypať cukrom, ale aj nemusíme, podľa chuti.

Tvarohová plnka: maslo, žĺtky a cukor vymiešame, pridáme tvaroh, postrúhanú citrónovú kôru a hrozienka, ktoré sme predtým namočili v rume. Všetko zľahka premiešame.

Posýpka: 100 g detská krupica,60 g práškový cukor, 40 g maslo. Všetko spolu zmiešame, vypracujme sypkú hmotu.

A potom už len jeme, jeme a jeme... ťažko im odolať.

SkryťVypnúť reklamu

Užitočné rady:

  1. Kysnuté cesto má kysnúť pozvoľna, keď kysne prudko, pri pečení v rúre klesá, je nízke a tuhé.

  2. Tuk zmäkčuje cesto, robí ho krehkým, no priveľa tuku spomaľuje kysnutie a cesto je potom ťažké.

  3. Žĺtky cesto farbia a kypria, bielok spevňuje.

  4. Dôležité je aj množstvo droždia, priveľa droždia urýchli kysnutie, no v upečenom ceste ho potom cítime.

  5. Soľ dodáva cestu lepšiu chuť, pridávame ju až do cesta, najlepšie rozmiešanú v troške tekutiny. Soľ nedávame do kvásku, cesto by nevykyslo.

  6. Mlieko musí byť vlažné, nie teplé.

  7. Kysnuté cesto vypracujem tak, že ho vareškou zhora podoberieme, zdvihneme smerom k sebe, varešku vytiahneme a cesto opäť naberieme. Týmto spôsobom vháňame do cesta vzduch. Keď cesto hádže bubliny, je hladké a lesklé, nelepí sa už na varešku ani na misu, poprášime ho múkou, zakryjeme obrúskom a dáme kysnúť na teplé miesto.

  8. Čas , ktorý potrebuje na kysnutie závisí od múky, množstva droždia, tuku a teploty miestnosti. Mastné cesto kysne najdlhšie.

  9. Dobre vykysnuté cesto narastie o polovicu. Keď strčíme prst do cesta a jamka sa hneď vyrovná, cesto je vykysnuté. Prekysnuté cesto klesne a zredne.

  10. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime necháme ešte chvíľu kysnúť. Potom ho preložíme na múkou vysypanú dosku a zľahka formujeme do potrebných tvarov. Dáme na plech a ešte necháme 10 - 20 minút kynúť.

  11. Kysnuté cesta vkladáme do dobre vyhriatej rúry. Keby sme dali cesto do nevyhriatej rúry, kyslo by ďalej a stratilo by tvar.

    Ak máte osvečené rady aj vy, podeľne sa sa nami!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
INESS

INESS

107 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu