Špenát v mojej kuchyni – naše obľúbené recepty

Vitamín A je zodpovedný za našu kožu a kosti. Ovplyvňuje obnovovanie buniek a spolu s vitamínom C stimuluje tvorbu kolagénu, vďaka ktorému je koža pružná a vláčna. Dokáže bojovať s hlbokými vráskami a pigmentovými škvrnami. Nemusíme hneď utekať do lekárne, alebo na kozmetiku. Čo tak začať správnym stravovaním.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Špenát! Máte naň chuť? Potom ste tu správne. Špenát patrí medzi potraviny, ktoré obsahujú vitamín C, A, E, K, B6, B12, niacín (vitamín PP a kyselinu listovú. Pre niekoho možno nočná mora z detstva, pre iného možno „mamka." Prečo špenát? Zlepšuje imunitu a je výborný antioxidant. Nechám to však na vás: „lebo koľko ľudí, toľko chutí..."

Špenát ako hlavné jedlo - špenátová sadlina

Potrebujeme: 250 g špenátu, 4 vajcia, 400 ml mlieka, 20 g strúhanky, štipku muškátového orecha a soľ podľa chuti.

Postup: vajcia rozhabarkujeme v mlieku, osolíme a pridáme udusený špenát, strúhanku a muškátový orech. Všetko spolu premiešame. Misu vymastíme tukom, prípadne vyložíme papierom na pečenie, prikryjeme a dáme do väčšej nádoby s vodou. Varíme asi 10-12 minút, kým hmota nezhustne. Vyklopíme, nakrájame a podávame so zemiakovou kašou. Ak sadlinu pokrájame na malé kocky môžeme ju použiť, ako závarku do mäsových vývarov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Špenát s údeným mäsom a chlpatými knedľami

Potrebujeme: 400 g mrazený špenátový pretlak (prípadne čerstvý špenát), 1 cibuľu, 2 KL hladkej múky, 250 ml smotany na varenie, 2-3 strúčiky cesnaku, čierne mleté korenie, soľ, štipku muškátového orecha a 1 vajce.

Postup: cibuľu opražíme na masti, pridáme špenátový pretlak (alebo čerstvý špenát, vtedy dám o 1/3 viac) a za stále miešania pomaly povaríme. Potom pripravíme s masla a múky zápražku, vlejeme ju do špenátu a povaríme. Na záver pridáme smotanu, osolíme, okoreníme a pridáme prelisovaný cesnak. Podávame s chlpatými knedľami, prípadne s varenými zemiakmi s pečeným bôčikom, s vareným vajíčkom, či volským okom. Že nie veľmi zdravé s bôčikom? Možno, ale ak si vybehne na bežkách, tak to nevadí.

SkryťVypnúť reklamu

Užitočná rada: cesnak nevaríme, prívarok by zhorkol.

Špenátové halušky so syrovo-šampiňónovou omáčkou.

Možno si poviete, že nemajú na zemiakové halušky s bryndzou, a možno názor zmeníte.

Potrebujeme: 100 g špenátu, 300 g hladkej múky, asi 200 ml mlieka, 1 cibuľa, 1 vajce, soľ, 100-150 g taveného syra, šampiňóny, 100 g masla a olej na opraženie cibule.

Postup: špenátový pretlak rozmrazíme, zbavíme ho prebytočnej vody, pridáme múku, vajce, soľ a toľko mlieka, aby sme vypracovali pevné - haluškové cesto, z ktorého robíme halušky. Varíme vo vriacej vode asi 5-7 minút. Uvarené omastíme maslom. Medzitým si na oleji pražíme cibuľku, pridáme šampiňóny, podusíme a nakoniec pridáme tavený syr a podľa potreby zriedime mliekom.

SkryťVypnúť reklamu

A ste si niečo vybrali, želám dobrú chuť!

Obrázok blogu
Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu