Špenát! Máte naň chuť? Potom ste tu správne. Špenát patrí medzi potraviny, ktoré obsahujú vitamín C, A, E, K, B6, B12, niacín (vitamín PP a kyselinu listovú. Pre niekoho možno nočná mora z detstva, pre iného možno „mamka." Prečo špenát? Zlepšuje imunitu a je výborný antioxidant. Nechám to však na vás: „lebo koľko ľudí, toľko chutí..."
Špenát ako hlavné jedlo - špenátová sadlina
Potrebujeme: 250 g špenátu, 4 vajcia, 400 ml mlieka, 20 g strúhanky, štipku muškátového orecha a soľ podľa chuti.
Postup: vajcia rozhabarkujeme v mlieku, osolíme a pridáme udusený špenát, strúhanku a muškátový orech. Všetko spolu premiešame. Misu vymastíme tukom, prípadne vyložíme papierom na pečenie, prikryjeme a dáme do väčšej nádoby s vodou. Varíme asi 10-12 minút, kým hmota nezhustne. Vyklopíme, nakrájame a podávame so zemiakovou kašou. Ak sadlinu pokrájame na malé kocky môžeme ju použiť, ako závarku do mäsových vývarov.
Špenát s údeným mäsom a chlpatými knedľami
Potrebujeme: 400 g mrazený špenátový pretlak (prípadne čerstvý špenát), 1 cibuľu, 2 KL hladkej múky, 250 ml smotany na varenie, 2-3 strúčiky cesnaku, čierne mleté korenie, soľ, štipku muškátového orecha a 1 vajce.
Postup: cibuľu opražíme na masti, pridáme špenátový pretlak (alebo čerstvý špenát, vtedy dám o 1/3 viac) a za stále miešania pomaly povaríme. Potom pripravíme s masla a múky zápražku, vlejeme ju do špenátu a povaríme. Na záver pridáme smotanu, osolíme, okoreníme a pridáme prelisovaný cesnak. Podávame s chlpatými knedľami, prípadne s varenými zemiakmi s pečeným bôčikom, s vareným vajíčkom, či volským okom. Že nie veľmi zdravé s bôčikom? Možno, ale ak si vybehne na bežkách, tak to nevadí.
Užitočná rada: cesnak nevaríme, prívarok by zhorkol.
Špenátové halušky so syrovo-šampiňónovou omáčkou.
Možno si poviete, že nemajú na zemiakové halušky s bryndzou, a možno názor zmeníte.
Potrebujeme: 100 g špenátu, 300 g hladkej múky, asi 200 ml mlieka, 1 cibuľa, 1 vajce, soľ, 100-150 g taveného syra, šampiňóny, 100 g masla a olej na opraženie cibule.
Postup: špenátový pretlak rozmrazíme, zbavíme ho prebytočnej vody, pridáme múku, vajce, soľ a toľko mlieka, aby sme vypracovali pevné - haluškové cesto, z ktorého robíme halušky. Varíme vo vriacej vode asi 5-7 minút. Uvarené omastíme maslom. Medzitým si na oleji pražíme cibuľku, pridáme šampiňóny, podusíme a nakoniec pridáme tavený syr a podľa potreby zriedime mliekom.
A ste si niečo vybrali, želám dobrú chuť!
