Sto ľudí, sto chutí... ja vegetu používam, no tiež nepreháňam...

Niekto má rád čokoládu, niekto dá prednosť domácej klobáse. Niekto je možno vegetarián, či dokonca vegan. Iný si zase bez mäsa nevie stravovanie predstaviť. Čo však neznamená, že sa budeme vzájomne odsudzovať, zatracovať... Môžeme si vzájomne poradiť, môžeme diskutovať, ale zodpovednosť nesie každý sám za seba.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Vo všeobecnosti platí, že všetko treba robiť s mierou. Myslím, že to s plnou vážnosťou platí aj o stravovaní. Nikdy sa neosvedčil žiadny extrémny názor. Za všetky spomenie zatracovanú bravčovú masť. Dnes odborníci na výživu hovoria, že sa najmenej prepaľuje práve bravčová masť, na vyprážanie je teda najvhodnejšia. Bravčová masť je vraj popri olivovom oleji najzdravší tuk pre náš organizmus, tak aspoň hovoria odborníci na zdravú výživu. Kedysi sa propagovalo mäso, dnes odborníci poukazujú na to, že mäso môže byť jednou z príčin rakoviny hrubého čreva. Nie, necítim sa odborníkom, aby som viedla diskusiu na túto tému. Chcela som len poukázať na to, aké máme niekedy rozporuplné informácie, ak nám uletia emócie, môže sa to potom javiť ako „hon na čarodejnice." Naposledy som mala taký pocit pri prezentácii názoru na vegetu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Myslím si, že som už čosi zažila, navarila „niekoľko" obedov. Vegetu používam, no tiež to nepreháňam. Na blogu mám niekoľko receptov, vegetu som snáď uviedla v recepte po prvý raz. Dovolím si povedať, že aj napriek tomu, že vegetu používam sme relatívne zdravá rodina. Veď čo je vlastne vegeta? Je to zmes sušenej zeleniny. Receptúra údajne obsahuje sedem druhov zeleniny (karotka, petržlen, cibuľa, paštrnák, zeler, ligurček, cesnak) vďaka, ktorým má nezameniteľnú chuť. Je pravda, že obsahuje glutaman sodný, ktorý u mnohých vyvoláva „husiu kožu." Dočítala som sa, že glutaman sodný je v podstate ochucovadlo E 621,čo vraj umožnilo, aby aj dobré jedlo chutilo lepšie. No čo už, naše deti zbierali „C- éčka" a my zbierame „E-čka"a nie len v prípade vegety... Prečo robiť paniku? Veď nakoniec sa glutaman nachádza aj priamo v niektorých potravinách, napríklad v paradajkách je ho až 140 mg / 100 g, v hubách 180 mg/100 g a mohla by som pokračovať aj ďalej.

SkryťVypnúť reklamu

Pôvodne išlo o produkt chorvátskej firmy, skôr narodení si pamätáme, ako sme si vegetu nosili z dovolenky, z bývalej Juhoslávie. Určite to bol vďačný darček pre naše mamy, pre priateľky i pre kolegyne. Dovolím si povedať, že vegeta bola naozaj očakávaným a vďačným darčekom. Časom názov vegeta zľudovel, dnes je v predaji pod názvom Podravka, Podravka Natur, či Vitana - Vegeta Natur...Dá sa vybrať, ale tiež môžeme vegetu odmietnuť. Každému podľa chuti...Nakoniec každý je zodpovedný sám za seba, teda aj za spôsob stravovania. Nerobme hneď „hon na čarodejnice."

Aby sme sa správne pochopili, nepropagujem vegetu, ale na druhej strane, želám nám všetkým, aby sme nič horšieho nezjedli, ako vegetu...

SkryťVypnúť reklamu

Aby som to celé okolo vegety odľahčila, odpútala na chvíľu pozornosť, ponúkam k nahliadnutiu dózu na vegetu, v ktorej sa predávala niekedy začiatkom sedemdesiatych rokov. Celkom milá ... Dnes mi slúži už na celkom iný účel, ale vyvoláva vo mne aj celkom milú spomienku na časy dávno minulé spojené s dovolenkou pri Jadranskom mori...

Obrázok blogu

Urobila som záber z troch strán, vynechala som len tú s textom...

Obrázok blogu

Šikoké uplatnenie má v ázijskej kuchyni, no prenikla aj do našej kuchyne, ako

veľa ďalších prísad a surovín.... Možno si to dnes ani neuvedomuje.

Obrázok blogu

To že nedávam do všetkého vegetu snáď potvrdí aj vypestovaná žerucha

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pertžlenová vňať má v mojej kuchyni významné miesto, na zimu si suším,

zásobu si urobím aj v mrazničke, a tiež ju pestujem aj v zime, na okenici,

už som ju niekoľkokrát strihala...

Obrázok blogu

Želám všetkým krásnu slnečnú nedeľu!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu