Vo všeobecnosti platí, že všetko treba robiť s mierou. Myslím, že to s plnou vážnosťou platí aj o stravovaní. Nikdy sa neosvedčil žiadny extrémny názor. Za všetky spomenie zatracovanú bravčovú masť. Dnes odborníci na výživu hovoria, že sa najmenej prepaľuje práve bravčová masť, na vyprážanie je teda najvhodnejšia. Bravčová masť je vraj popri olivovom oleji najzdravší tuk pre náš organizmus, tak aspoň hovoria odborníci na zdravú výživu. Kedysi sa propagovalo mäso, dnes odborníci poukazujú na to, že mäso môže byť jednou z príčin rakoviny hrubého čreva. Nie, necítim sa odborníkom, aby som viedla diskusiu na túto tému. Chcela som len poukázať na to, aké máme niekedy rozporuplné informácie, ak nám uletia emócie, môže sa to potom javiť ako „hon na čarodejnice." Naposledy som mala taký pocit pri prezentácii názoru na vegetu.
Myslím si, že som už čosi zažila, navarila „niekoľko" obedov. Vegetu používam, no tiež to nepreháňam. Na blogu mám niekoľko receptov, vegetu som snáď uviedla v recepte po prvý raz. Dovolím si povedať, že aj napriek tomu, že vegetu používam sme relatívne zdravá rodina. Veď čo je vlastne vegeta? Je to zmes sušenej zeleniny. Receptúra údajne obsahuje sedem druhov zeleniny (karotka, petržlen, cibuľa, paštrnák, zeler, ligurček, cesnak) vďaka, ktorým má nezameniteľnú chuť. Je pravda, že obsahuje glutaman sodný, ktorý u mnohých vyvoláva „husiu kožu." Dočítala som sa, že glutaman sodný je v podstate ochucovadlo E 621,čo vraj umožnilo, aby aj dobré jedlo chutilo lepšie. No čo už, naše deti zbierali „C- éčka" a my zbierame „E-čka"a nie len v prípade vegety... Prečo robiť paniku? Veď nakoniec sa glutaman nachádza aj priamo v niektorých potravinách, napríklad v paradajkách je ho až 140 mg / 100 g, v hubách 180 mg/100 g a mohla by som pokračovať aj ďalej.
Pôvodne išlo o produkt chorvátskej firmy, skôr narodení si pamätáme, ako sme si vegetu nosili z dovolenky, z bývalej Juhoslávie. Určite to bol vďačný darček pre naše mamy, pre priateľky i pre kolegyne. Dovolím si povedať, že vegeta bola naozaj očakávaným a vďačným darčekom. Časom názov vegeta zľudovel, dnes je v predaji pod názvom Podravka, Podravka Natur, či Vitana - Vegeta Natur...Dá sa vybrať, ale tiež môžeme vegetu odmietnuť. Každému podľa chuti...Nakoniec každý je zodpovedný sám za seba, teda aj za spôsob stravovania. Nerobme hneď „hon na čarodejnice."
Aby sme sa správne pochopili, nepropagujem vegetu, ale na druhej strane, želám nám všetkým, aby sme nič horšieho nezjedli, ako vegetu...
Aby som to celé okolo vegety odľahčila, odpútala na chvíľu pozornosť, ponúkam k nahliadnutiu dózu na vegetu, v ktorej sa predávala niekedy začiatkom sedemdesiatych rokov. Celkom milá ... Dnes mi slúži už na celkom iný účel, ale vyvoláva vo mne aj celkom milú spomienku na časy dávno minulé spojené s dovolenkou pri Jadranskom mori...

Urobila som záber z troch strán, vynechala som len tú s textom...

Šikoké uplatnenie má v ázijskej kuchyni, no prenikla aj do našej kuchyne, ako
veľa ďalších prísad a surovín.... Možno si to dnes ani neuvedomuje.

To že nedávam do všetkého vegetu snáď potvrdí aj vypestovaná žerucha

Pertžlenová vňať má v mojej kuchyni významné miesto, na zimu si suším,
zásobu si urobím aj v mrazničke, a tiež ju pestujem aj v zime, na okenici,
už som ju niekoľkokrát strihala...

Želám všetkým krásnu slnečnú nedeľu!