Vajíčka sú v kurze alebo príprava vajíčok na rôzny spôsob

Veľká noc bola, myslím si, že aj stále je, najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Tradícia týchto sviatkov bez ohľadu na vierovyznanie, má svoje miesto aj v dnešnej dobe. Bezpochyby k týmto sviatkom patrí aj určitý gastronomický scenár.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Ilustračné foto
Ilustračné foto (zdroj: Zdroj: internet)

Napriek dobe, ktorú žijem rada si zaspomínam na sviatky, ktoré som prežila so svojimi rodičmi a starými rodičmi a pridám aj pár osvedčených receptov.

Na „zelený štvrtok,“ vždy sme jedli niečo zelené, hlávkový šalát, špenát a pod.

Na „veľký piatok,“ rodičia a starý rodičia držali pôst, do sýtosti sa mohli najesť, len raz denne. My, deti sme sa nemuseli pôstiť, túto povinnosť sme preberali až pribádajúcim vekom.

Na „bielu sobotu,“ moji rodičia robili tradičnú „veľkonočnú plnku“ z údeného a hydinového mäsa, vajíčok, žemle a byliniek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na „veľkonočnú nedeľu“ bývalo z nás zvykom, že sme k obedu mali pečené baranie mäso so zemiakmi.

Vo „veľkonočný pondelok,“ podstatnú časť pokrmov tvorilo vajce, ako symbol života a znovuzrodenia. Na raňajky sme mali miešané vajcia so slaninkou alebo s klobásou. Dôležité miesto tento deň patril studenej mise: zemiakový šalát, šunka a samozrejme vajíčka.

A teraz už tie moje oblúbené recepty:

Vajcia plnené bryndzou.

Potrebujeme:

8 vajec uvarených natvrdo, 40 g maslo, 100 g bryndze, horčica, sardelová pasta a pažítka.

Postup:

Vajcia uvarené natvrdo rozkrojíme pozdĺžne, žĺtky vyberie a pretlačíme. Do peny vyšľaháme maslo, pridáme žĺtky, bryndzu, horčicu a trochu sardelovej pasty, všetko dobre vyšľaháme. Touto zmesou naplníme vajcia. Povrch vajec posypeme posekanou pažítkou. Podávame so slaným pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Volské oka na zelenine.

Potrebujeme:

200 g miešanej koreňovej zeleniny (mrkva, kaleráb, hrášok, karfiol, kel. a pod.,) 40 g masti alebo olej, 1 väčšia cibuľa, 4 vajcia, soľ a pažítka.

Postup:

Miešanú zeleninu očistíme, umyjeme, pokrájame na rezance ( prípadne použijeme mrazenú zeleninu). Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme očistenú zeleninu, soľ a dusíme do mäkka (odkryté, aby sa odparila voda.) Na udusenú zmes pozorne rozbijeme vajcia, tak aby ostali celé. Posype ich pažítkou a dusíme ešte asi 5 minút. Podávame s varenými zemiakmi.

Vajcia vo vínovej omáčke:

Potrebujeme:

2,5 dl červené víno, 2 dl vody, citrón, petržlenová vňať, muškátový orech, 40 g hladkej múky, 4 vajcia a soľ.

SkryťVypnúť reklamu

Postup:

Víno, vodu, postrúhanú citrónovú kôru, petržlenovú vňať a trošku postrúhaného muškátové orecha povaríme. Pridáme v studenej vode rozmiešanú múku a celé povaríme. Uvarenú omáčku rozmixujeme a opäť dáme variť na mierny oheň. Počas varenia púšťame do omáčky vajcia, ktoré uvaríme natvrdo. Hotové dochutíme soľou, citrónovou šťavou. Podávame s opekanými zemiakmi.

Dobrú chuť!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu