
Napriek dobe, ktorú žijem rada si zaspomínam na sviatky, ktoré som prežila so svojimi rodičmi a starými rodičmi a pridám aj pár osvedčených receptov.
Na „zelený štvrtok,“ vždy sme jedli niečo zelené, hlávkový šalát, špenát a pod.
Na „veľký piatok,“ rodičia a starý rodičia držali pôst, do sýtosti sa mohli najesť, len raz denne. My, deti sme sa nemuseli pôstiť, túto povinnosť sme preberali až pribádajúcim vekom.
Na „bielu sobotu,“ moji rodičia robili tradičnú „veľkonočnú plnku“ z údeného a hydinového mäsa, vajíčok, žemle a byliniek.
Na „veľkonočnú nedeľu“ bývalo z nás zvykom, že sme k obedu mali pečené baranie mäso so zemiakmi.
Vo „veľkonočný pondelok,“ podstatnú časť pokrmov tvorilo vajce, ako symbol života a znovuzrodenia. Na raňajky sme mali miešané vajcia so slaninkou alebo s klobásou. Dôležité miesto tento deň patril studenej mise: zemiakový šalát, šunka a samozrejme vajíčka.
A teraz už tie moje oblúbené recepty:
Vajcia plnené bryndzou.
Potrebujeme:
8 vajec uvarených natvrdo, 40 g maslo, 100 g bryndze, horčica, sardelová pasta a pažítka.
Postup:
Vajcia uvarené natvrdo rozkrojíme pozdĺžne, žĺtky vyberie a pretlačíme. Do peny vyšľaháme maslo, pridáme žĺtky, bryndzu, horčicu a trochu sardelovej pasty, všetko dobre vyšľaháme. Touto zmesou naplníme vajcia. Povrch vajec posypeme posekanou pažítkou. Podávame so slaným pečivom.
Volské oka na zelenine.
Potrebujeme:
200 g miešanej koreňovej zeleniny (mrkva, kaleráb, hrášok, karfiol, kel. a pod.,) 40 g masti alebo olej, 1 väčšia cibuľa, 4 vajcia, soľ a pažítka.
Postup:
Miešanú zeleninu očistíme, umyjeme, pokrájame na rezance ( prípadne použijeme mrazenú zeleninu). Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme očistenú zeleninu, soľ a dusíme do mäkka (odkryté, aby sa odparila voda.) Na udusenú zmes pozorne rozbijeme vajcia, tak aby ostali celé. Posype ich pažítkou a dusíme ešte asi 5 minút. Podávame s varenými zemiakmi.
Vajcia vo vínovej omáčke:
Potrebujeme:
2,5 dl červené víno, 2 dl vody, citrón, petržlenová vňať, muškátový orech, 40 g hladkej múky, 4 vajcia a soľ.
Postup:
Víno, vodu, postrúhanú citrónovú kôru, petržlenovú vňať a trošku postrúhaného muškátové orecha povaríme. Pridáme v studenej vode rozmiešanú múku a celé povaríme. Uvarenú omáčku rozmixujeme a opäť dáme variť na mierny oheň. Počas varenia púšťame do omáčky vajcia, ktoré uvaríme natvrdo. Hotové dochutíme soľou, citrónovou šťavou. Podávame s opekanými zemiakmi.
Dobrú chuť!