Zemiakové pochúťky III.

Zemiakové prílohy vzhľadom i chuťou vhodne dopĺňajú hlavné jedlo. Myslím si, že zemiaky sú pre väčšinu z nás obľúbeným jedlom. Ja osobne dávam pozor na to, aby konzistencia pripravovaných zemiakov ladila s hlavným jedlo. Zvykla som si a nie len k slávnostným príležitostiam, ale niekedy aj k bežnému obedu, keď mám čas trochu sa „vyhrať,“ podávať zemiaky v dvoch úpravách, napríklad varené a opečené. Varené zemiaky sú určite lákavejšie, ak ich posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a tou ja v mojej kuchyni nešetrím. Dnes niekoľko typov na zemiakové prílohy, ktoré pripravujem najčastejšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zemiaková kaša.

Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, soľ, 1/4 l mlieka a 30 g masla.

Postup: Očistené zemiaky zalejeme osolenou vriacou vodou, tak aby zemiaky boli ponorené. Z uvarených zemiakov zlejeme vodu, zemiaky roztlačíme pokiaľ sú ešte horúce. Zemiaky riedime zásadne horúcim mliekom a to postupne podľa potreby. Pridáme maslo a zemiakovú kašu rozmiešame. Nikdy nezalievame zemiaky studeným mliekom, preto že sa kaša potom maže a je ťažká. Kaša nesmie byť riedka a nesmie sa ani dlho šľahať, pretože do nej vnikne veľa vzduchu a potom redne, je „spenená." Pravda, potom nemá ani dobrú chuť. Na vrch zemiakov dávam opraženú cibuľku, ktorú som nakrájala na mesiačiky, obalila v hladkej múke a opražila v horúcom oleji.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiaky varené v mlieku

Potrebujeme: 1,20 kg zemiaky, soľ, 1 l mlieka, 80 g masla, zelenú petržlenovú vňať

Postup: Očistené zemiaky nakrájame na štvrťky alebo hrubšie kolieska a zalejme hurúcim mliekom, varíme až kým nie sú mäkké. Mlieko zlejeme, pridáme čerstvé maslo a necháme chvíľu zakryté. Pred servírovaním posypeme nasekanou zelenou peržlenovou vňaťou. Mlieko nevylejem, ale ho použijem na prípravu omáčky alebo mliečnej polievky.

Chamula - zemiaková fučka

Potrebujeme: 600 g zemiakov, 300 g jemné krúpky, 2 väčšie cibule, 50 g tuku, 30 g hladkej múky, soľ.


Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame a dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď sa začnú rozvárať, časť vody scedíme a zemiaky roztlačíme. Pridamé krúpky, ktoré sme varili osobitne a spolu premiešame. Potom zemiaky a krúpky zaprášime múkou, vymiešame a za stáleho miešania varíme, až kým voda z kaše nevyfučí. Fučku rozdelíme na taniere a polejeme nasekanou cibuľou opražnou na masti. Môžme ju podávať, ako prílohu, ale tiež ako hlavné jedlo z kyslým mliekom, zakysankou a pod.

SkryťVypnúť reklamu

Rafinované zemiaky

Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, 4 väčšie, mrkvy, 4 väčšie cibule, olej, 1 citrón, vegetu a tymián.

Postup: zemiaky, mrkvu očistíme a pokrájame na hrubšie kolieska, cibuľku nakrákame na mesiačiky a dáme na plech, posypeme vegetou, soľou, polejeme šťavou z citrona, olejom, dobre premiešame a posype tymiánom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre, keď začnú voňať podlejeme ich čistou horúcou vodou. Ja ich servirujem, ako prílohu k mäsu, ale výborné sú aj samé, len so zeleninovým šalátom.

Vyprážané zemiaky

Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, olej, 2 trúčiky cesnaku, 40 g polohrubej múky, zelenú petržlenovú vňať, soľ.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: zemiaky očistíme pokrájame na kolieska, umyjeme, osušíme a posolíme. Obalíme ich v múke a vyprážame vo väčšom množstve oleja, v ktorom sme opražili 2 strúčiky cesnaku. Vypražené zemiaky nechám chvíľku odkvakať na papierovom obrúsku a potom ich ukladám na zohriate taniere, posypem väčším množstvom zelenej petržlenovej vňate.


Zemiaková príloha na slávnostné príležitosti

Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, 3 vajcia, pochúťkovú smotanu, 50 g strúhaného syra, 30 g masla a soľ

Postup: zemiaky uvaríme v šupke, postúhame na strúhadle. Maslo, žĺtky, smotanu vyšľaháme v mixery, pridáme postrúhaný syr a dobre vychladnuté zemiaky, prešľaháme. Nakoniec zľahka pridáme sneh z bielkov a už len ručne premiešame. Pyré dáme do cukrárenského vrecka a na plech vyložený fóliou alebo papierom tvarujeme pusinky. Pečieme do zlatista, asi 15 minút, pri 180 stupňoch. Servírujeme ešte teplé.

SkryťVypnúť reklamu


Želám dobrú chuť!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu