Zemiaková kaša.
Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, soľ, 1/4 l mlieka a 30 g masla.
Postup: Očistené zemiaky zalejeme osolenou vriacou vodou, tak aby zemiaky boli ponorené. Z uvarených zemiakov zlejeme vodu, zemiaky roztlačíme pokiaľ sú ešte horúce. Zemiaky riedime zásadne horúcim mliekom a to postupne podľa potreby. Pridáme maslo a zemiakovú kašu rozmiešame. Nikdy nezalievame zemiaky studeným mliekom, preto že sa kaša potom maže a je ťažká. Kaša nesmie byť riedka a nesmie sa ani dlho šľahať, pretože do nej vnikne veľa vzduchu a potom redne, je „spenená." Pravda, potom nemá ani dobrú chuť. Na vrch zemiakov dávam opraženú cibuľku, ktorú som nakrájala na mesiačiky, obalila v hladkej múke a opražila v horúcom oleji.
Zemiaky varené v mlieku
Potrebujeme: 1,20 kg zemiaky, soľ, 1 l mlieka, 80 g masla, zelenú petržlenovú vňať
Postup: Očistené zemiaky nakrájame na štvrťky alebo hrubšie kolieska a zalejme hurúcim mliekom, varíme až kým nie sú mäkké. Mlieko zlejeme, pridáme čerstvé maslo a necháme chvíľu zakryté. Pred servírovaním posypeme nasekanou zelenou peržlenovou vňaťou. Mlieko nevylejem, ale ho použijem na prípravu omáčky alebo mliečnej polievky.
Chamula - zemiaková fučka
Potrebujeme: 600 g zemiakov, 300 g jemné krúpky, 2 väčšie cibule, 50 g tuku, 30 g hladkej múky, soľ.
Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame a dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď sa začnú rozvárať, časť vody scedíme a zemiaky roztlačíme. Pridamé krúpky, ktoré sme varili osobitne a spolu premiešame. Potom zemiaky a krúpky zaprášime múkou, vymiešame a za stáleho miešania varíme, až kým voda z kaše nevyfučí. Fučku rozdelíme na taniere a polejeme nasekanou cibuľou opražnou na masti. Môžme ju podávať, ako prílohu, ale tiež ako hlavné jedlo z kyslým mliekom, zakysankou a pod.
Rafinované zemiaky
Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, 4 väčšie, mrkvy, 4 väčšie cibule, olej, 1 citrón, vegetu a tymián.
Postup: zemiaky, mrkvu očistíme a pokrájame na hrubšie kolieska, cibuľku nakrákame na mesiačiky a dáme na plech, posypeme vegetou, soľou, polejeme šťavou z citrona, olejom, dobre premiešame a posype tymiánom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre, keď začnú voňať podlejeme ich čistou horúcou vodou. Ja ich servirujem, ako prílohu k mäsu, ale výborné sú aj samé, len so zeleninovým šalátom.
Vyprážané zemiaky
Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, olej, 2 trúčiky cesnaku, 40 g polohrubej múky, zelenú petržlenovú vňať, soľ.
Postup: zemiaky očistíme pokrájame na kolieska, umyjeme, osušíme a posolíme. Obalíme ich v múke a vyprážame vo väčšom množstve oleja, v ktorom sme opražili 2 strúčiky cesnaku. Vypražené zemiaky nechám chvíľku odkvakať na papierovom obrúsku a potom ich ukladám na zohriate taniere, posypem väčším množstvom zelenej petržlenovej vňate.
Zemiaková príloha na slávnostné príležitosti
Potrebujeme: 1,20 kg zemiakov, 3 vajcia, pochúťkovú smotanu, 50 g strúhaného syra, 30 g masla a soľ
Postup: zemiaky uvaríme v šupke, postúhame na strúhadle. Maslo, žĺtky, smotanu vyšľaháme v mixery, pridáme postrúhaný syr a dobre vychladnuté zemiaky, prešľaháme. Nakoniec zľahka pridáme sneh z bielkov a už len ručne premiešame. Pyré dáme do cukrárenského vrecka a na plech vyložený fóliou alebo papierom tvarujeme pusinky. Pečieme do zlatista, asi 15 minút, pri 180 stupňoch. Servírujeme ešte teplé.
Želám dobrú chuť!