reklama

Matka má vždy posledné slovo...

Hovorí sa :"Malé deti, malé starosti, veľké deti, veľké starosti." Čosi na tom bude. I keď pravda je taká, že si skôr pamätáme, to čo chceme, bez ohľadu na vek deti. Moja priateľka Danka mi dokonca povedala, že jej manžel v súvislosti s výchovou ich deti  opakuje jednu vetu, ako obohratá platňa: " Ty si zásadne pamätáš, len to čo chceš." „A má pravdu," uznanlivo dodala Danka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Danka má dve deti, čo to hovorím, že má, oni majú s manželom dve deti. Sedemnásťročnú dcéru a pätnásťročného syna. „Bože, aké to bývali dobré deti, kým boli malé," povzdychla si Danka. Pozerali vraj na ňu s úctou, akoby ich matka bola neomylná a všemocná. Na život s dospievajúci deťmi, akosi nemyslela. Veď aj prečo, jej spomienky sa viažu na obdobie, keď nastupovali do základnej školy. Naozaj si pamätá, len to čo chce?

Danka má úžasnú rodinu, obidvaja s manželom dávajú rodinu na prvé miesto a deti obzvlášť. Prežili nejednu krásnu chvíľu. V lete to boli dovolenky pri mori, od jari do jesene turistika v našich horách. Danka veľmi rada a pomerne často spomína na tie chvíle.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Raz, vraj, ani sama nevie prečo opýtala sa svojich deti: „Martinka, Róbert, na čo si najviac spomínate zo svojho detstva?" A samozrejme, že čakala len samé chvály. Deti namiesto toho, len nechápavo na ňu pozreli. Nakoniec zareagovala Martinka: „Mami, boli sme malí, čo by sme si mali pamätať?" A to je všetko? Neverila vlastným ušiam Danka. Róbert len pokrčil ramenami, čo „v preklade" znamenalo: „Tiež si nič nepamätám." A tak sa Dankina všemocnosť strácala v nedohľadne. Začala si uvedomovať, že sa pomaly, ale iste stávajú s manželom pre ich deti najmä „štedrými sponzormi."

Nastalo obdobie, ktoré Danka už tak rada nespomína. Ako sama hovorí, väčšinou ich rozhovory končia slovami: „ Mami, ty nechceš uznať, že už nie sme malé deti?" A obviňujú matku, vždy keď začne: „Tak za mojich čias..."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Dnes je to predsa iné...," svorne tvrdia súrodenci.

A tak si Danka chtiac-nechtiac uvedomila, že história deti a rodičov sa opakuje. Veď aj ona, keď bola vo veku svojich detí nechcela od rodičov nič iné, len to čo chcú jej deti: „nezávislosť, rešpekt a finančnú podporu." Niekedy to dostala, inokedy nie. Nakoniec Danka pochopila, že to, čo práve prežíva so svojimi deťmi, chce len čas. Tak ako ona má teraz dobrý vzťah s rodičmi, tak ako to pochopila ona, časom to pochopia aj jej deti. Veď to s nimi myslí dobre a chce pre nich len to najlepšie.

Múdre matky vedia, že nemusia mať vždy posledné slovo, ibaže musia vycítiť, kedy tak môžu urobiť. A Danka to už vie.

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu