Zázvor má široké využitie v gastronómií i v medicíne. V súvislosti so zázvorom sa zvykne hovoriť, že ide všeliek. Už v malých dávkach zvyšuje v organizme teplo a podporuje trávenie. Vhodný je najmä pre pre ľudí, ktorí majú spomalený metabolizmus. No oceňujú ho aj ľudia pri doliečovaní zápalových stavov, pri artritíde a pri chronickej borelióze. Korenistá vôňa zázvoru pomáha odstraňovať vyčerpanie, skleslosť a apatiu. Vo východnej medicíne sa domnievajú, že zázvor podporuje aj pamäť. Tak prečo to nevyskúšať?
Zázvorový čaj si môžeme kúpiť hotový, no môžeme si ho pripraviť aj doma. Na jednu šálku nám treba 10-20 g koreňa zázvoru (prípadne 1 kávovú lyžičku sušeného zázvoru). Ja dávam prednosť zásadne čerstvému zázvoru lebo má výraznejšiu arómu, vyšší obsah aromatických silíc a výraznejšie protizápalové účinky. Zázvor očistíme a narežeme na jemné kúsky, prípadne ho nastrúhame a zalejeme 2 dl vriacej vody. Nevaríme! Necháme stáť cca 10 minút, potom môžeme pridať trochu mäty, medovky a po ďalších 10 minútach ochutíme čaj medom a citrónom. Miestnosť na naplní teplou a korenistou vôňou. Správne pripravený čaj mierne páli, chutí, ako po čili papričkách. S množstvom zázvoru to netreba prehnať, veľmi pálivý čaj by dráždil pečeň a žlčník.

Takto pripravený zázvorový čaj obsahuje v sebe tri chute: ostrú, kyslú a sladkú. Podporuje metabolizmus a spaľuje tuky.
Zázvor je známy tiež ako antioxidant, šálka čaju môžem účinne podporovať čistú, žiarivú pleť bez vrások a pevné zdravie v každom veku.
Čo tak dať si šálku zázvorového čaju?
Ak ho pijete určite budete so mnou súhlasiť, ak ho vyskúšate určite si ho obľúbite. Stane sa váš obľúbený.