reklama

bratislavská panoráma?!

Hlavné mesto zažíva v poslednom období veľký stavebný boom, ktorého súčasťou je výstavba predovšetkým výškových budov, občas nie veľmi architektonicky vydarených a nie vždy práve na najvhodnejšom mieste.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)
nm
nm 



  T ak ako sa rozpútavala hnev starých Bratislavčanov stavba Nového mosta, kvôli ktorému sa urobil necitlivý zásah do Rybného námestia so synagógou neológov a pôvodnej zástavby Židovskej ulice, podobný hnev som cítil ja pri pohľade z hradného vrchu na panorámu už beztak nie veľmi vydarenej Petržalky s teraz už neodmysliteľnou súčasťou panorámy mesta a síce "lietajúcim tanierom" v popredí.

nm
nm 


nm
nm 



 "Pekné", však? Podľa slov Pavla Vlčeka, ktorý robí na stavbe Aupark Tower inžiniering, bolo totiž prípadné narušenie panorámy posúdené v územnom a stavebnom konaní a v rámci vplyvov stavby na životné prostredie.
Investor Aupark Tower, ktorý HB Reavis nerešpektoval upozornenia mestskej časti Petržalka, nebral do úvahy protesty občanov proti narušeniu panorámy mesta (na žiadne porušenie panorámy mesta sa v rámci posudzovania stavby neprišlo...) a nerešpektoval ani zamietavé stanoviská tlmočené primátorom Andrejom Ďurkovským.
Tomuto sa vraví absolútne chrapúňstvo ľudí, ktorí majú niečo dočinenia so stavbou.

  Podobným prípadom, akým je Aupark Tower, "keď sa plače nad rozliatym mliekom" je aj stavba v tesnom susedstve Blumentálskeho kostolu. Nedokonalosť súčasného stavebného zákona a teda aj bezbrannosť miestnej samosprávy pred čiernymi stavebníkmi ilustruje " sklená kocka" na Fazuľovej ulici. Udelená pokuta 3,5 milióna korún je pre investora onej veľkosti zanedbateľná suma.

  Na fotografiách je vidieť ako "ideálne architektonicky" sa budovy dopĺňajú. V noci sa Blumentálsky kostol svojím chabým osvetlením doslova stráca popri budove na Fazuľovej ulici.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
b


b



 Jednou z ďalších mimoriadne nevhodných stavieb a síce nenarúša celkovú panorámu Bratislavy a o ktorej som dávnejšie písal , je pripravovaná stavba predajne Lidl pri čerpacej stanici Shell v Karlovej Vsi. Aby som bol konkrétny, ide o "lesík", ktorý robí Svrčej ulici akúsi protihlukovú a protismogovú clonu.

  K lepšej predstavivosti pripájam aj fotografiu zo súčasnosti a fotomontáž s nevkusnou "krabicou" Lidlu, ktorému bude pravdepodobne musieť ustúpiť zeleň.

  Po otvorení tohtomesačného Karloveského vestníka som sa nestačil čudovať nad vyjadrením starostky vyššie spomínanej mestskej časti:
Čo sa týka mňa osobne, som veľmi proti tomu, aby sa zeleň ničila, avšak toto rozhodnutie som nechala na vôľu občanov. Výsledok referenda jednoznačne ukázal, že názor "chceme" výrazne zvíťazil nad "nechceme" .
Nuž, neviem v kom alebo v čom je chyba. Na jednej strane petícia s mnoho podpismi a obrovský nesúhlas, na strane druhej drvivé áno...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
l


l


l



  Na záver pridávam fotografiu z roku 1970, z časov kedy sa ešte budovala socialistická Bratislava a jej popis, ktorého teória žiaľ platí v mnohých bodoch dodnes.

  Harmonický súlad novej architektúry so starou potvrdzuje skutočnosť, že Bratislava nadväzuje na svoje tradície, ale tvorí už nové, moderné mesto, ktoré žije v takej vzácnej symbióze ako objekty na tomto obraze. Gracióznosť chrámu alžbetiniek tu kontrastuje s jednoduchosťou objektu stavebnej fakulty.

a



Historické fotografie zo stavby Nového mosta a Chrámu Alžebtiniek sú prebraté z publikácie Bratislava 1970.

tony antoniaci

tony antoniaci

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  0x

*2005intony.sk@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  INÉNIEČOMINÚTAŽIVOTAKRAJINOULETNAOZAJTAK

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu