reklama

kúsok z dedka

Sedel som za stolom z tvrdého bukového dreva, keď sa zjavil vo dverách. Bol celý zmorený od roboty v hore. Takmer celý život zasvätil horám ako lesník, neskôr ako horár. Túto prácu by nevymenil za žiadnu inú a hoc bola náročná, nevzdal sa jej do poslednej chvíle. Aj mne občas vštepoval, že sa mám dať za lesníka a budem spolu s ním v hore drevo káľať... Vďaka nemu dreváreň takmer vždy praskala vo švíkoch, každý rok sme mali ten najkrajší živý vianočný stromček, mohli sme sledovať poskakujúce plamienky v krbe a cítiť teplo domova. Ale i táto idyla, tak ako všetko ostatné, raz pominúť musela.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

 Ako väčšina chlapov na dedine i on si rád zčasu načas vypil, ba sem-tam to aj prehnal, vďaka čomu sa neskôr dostal na liečenie. Bol však "chlap ako hora", aj vôľu mal veľmo pevnú, dostal sa z toho pomerne rýchlo. Načas opäť zavládla idyla, aj keď už nebola ako predtým. Pridružili sa iné zdravotné problémy a medzi nimi aj vážne ochorenie pečene.
 S tav sa zhoršil natoľko, že musel do nemocnice a horáreň opustiť nadobro. No veril, že sa do nej ešte vráti, aj keď už nie ako horár alebo lesník, ale "bárs' aký" dedo na dôchodku.
  O pár týždňov, keď sa škola trocha uvoľnila, šli sme ho s mamou pozrieť do takmer 300 kilometrov vzdialeného Brezna. Počas cestovania vlakom, mi vyrozprávala niečo, čo sa jej pre pár dňami prisnilo:
 - ...cengal zvonček pri dverách. Vo dverách stál starký. Mal na sebe bordový župan. Bol bledý. Len čo mi podal chladnú ruku, obrátil sa a už mi len mával pravou rukou... - Mamka cítila, že jej otec už dlho nebude medzi nami.
  Keď sme vchádzali do nemocničnej izby, úpenlivo hľadel do dverí, akoby čakal, že každú chvíľu sa v nich zjavíme.
 - Vitajte, detváky! - Povedal svojím hrubým a chrapľavým hlasom. Iskričky v očiach akoby chceli zastrieť jeho skutočný zdravotný stav. Stále chcel byť ten silný, koho kadejaká choroba nepoloží.
 Povedal nám, že o deň neskôr ho čaká operácia. Hoc mávol nad tým rukou, bolo vidno, že pôjde o náročnú operáciu, ktorá sa môže, ale aj nemusí podariť.
 - Zhubný nádor na pečeni. - Znela diagnóza. Ja som bol v tom čase pomerne malý a veľa som toho nenahovoril, ale mama naopak. Rozprávali spolu celú dobu. Ani tie dve hodiny nestačili na vyrozprávanie všetkých "otcovských a dcérskych hriechov" minulosti. Keď už bolo treba ísť, mama predtým skočila za lekárom pozisťovať si ešte čo-to o dedovi.
  V tom momente ako sa stratila vo dverách nemocničnej izby, starký sa natiahol do tašky položenej pri posteli, vytiahol veľký vyrezávaný črpák s prasiatkom na rukoväti a podal mi ho so slovami:
 - Tonko, keď už tu náhodou nebudem, daj že ho Marienke. - Ďalej povedal, že mu ho kedysi dávno daroval kamarát ako odvďačenie za zásobu drevom na celú zimu. Od tej doby celé roky zapadal prachom na poličke v horárni.
 Do očí sa mi vtisli slzy veľké ako hrach.
 - No, veď buď kus chlap! Chlapi predsa neplačú. - Začal s tým jeho, no nakoniec ani jeho oči neostali suché.

  Keď som o niekoľko dní prišiel domov zo školy, mama sedela na pohovke a hľadela do steny.
 - Starký zomrel. - Odvetila so slzami vo očiach. Odhodil som tašku a sadol k nej. Celé hodiny sme len sedeli a dívali...
  Čochvíľa bol pohreb, no na ten nerád spomínam ešte o čosi viac ako ostatní. Bol veľmi bolestný, hlavne keď sa mi pri pohľade na neho v bordovej truhle, vo farbe, ktorej bol jeho župan v maminom sne, vybavila spomienka z pred pár dní, ako mi podával drevený črpák, kedy bol napriek slzám v celku veselý, ľutoval každý pohárik a stále sa nevzdával, že on sa napokon predsa len z toho dostane a vráti sa...
 Na črpák som ale zabudol a tak isto ako v jeho horárni, začal odvtedy zapadať prachom v mojej izbe.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
-


 O desať rokov neskôr, som v jeden obyčajný deň robil vo svojej izbe konečne veľké upratovanie. Pri ukladaní kníh v skrinke, som naďabil na celý ten čas bez pohnutia ležiaci drevený črpák, ukrývajúci množstvo spomienok a svedectiev, ešte z časov keď bol dennodenne svedkom života v lesnej horárni. Oprášil som ho a rozhodol som sa, že splním sľub, ktorý som pred desaťročím dal starkému.

  Po rokoch som ho podaroval mamke, ako svedka neľahkého života jej otca, vrytého do pevného bukového dreva, ale i kúsok z jeho samého. Kúsok z dedka...
 

tony antoniaci

tony antoniaci

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  0x

*2005intony.sk@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  INÉNIEČOMINÚTAŽIVOTAKRAJINOULETNAOZAJTAK

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu