reklama

Rysy

Organizovanie turistických podujatí Mestskou organizáciou KST Zlaté Moravce má dlhodobú tradíciu. Patria k nim aj spomienky na množstvo tých najatraktívnejších vysokohorských výstupov na vrcholy hôr vo Vysokých Tatrách.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
15b
15b 

Výstup na Rysy predstavuje fyzicky náročné turistické podujatie so značným stúpaním a diaľkovým pochodom vysokohorským terénom. Hraničný vrchol Rysov medzi Slovenskom a Poľskom v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier patrí k najnavštevovanejším tatranským štítom. V roku 1913 na vrchol Rysov vystúpil komunistický vodca V. I. Lenin. Na pamiatku jeho výstupu sa od roku 1957 začal organizovať Medzinárodný výstup mládeže na Rysy.

1b
1b 
7b
7b 

Návšteva Symbolického cintorína
Na Rysy som sa vybral 18. júla 1987 s turistami MsO KST Zlaté Moravce. Po prenocovaní v Tatranskej Lomnici sme najskôr navštívili Symbolický cintorín. Známe pamätné miesto v blízkosti Popradského plesa pod západnými stenami Ostrvy v limbovom háji je pietnou spomienkou na ľudské obete Vysokých Tatier i Tatrancov, ktorí zahynuli vo svetových horách. Ručne vyrezávané kríže a pamätné tabule vytvoril akademický maliar Otakar Štáfl s manželkou a niekoľkými priateľmi. Symbolický cintorín bol odovzdaný verejnosti v roku 1940 pod mottom „Mŕtvym na pamiatku, živým na výstrahu“. V súčasnosti je pod správou TANAPu. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
25b
25b 
24b
24b 
3b
3b 

Výstup z Mengusovskej doliny
Zo Symbolického cintorína sme pokračovali mierne namáhavou túrou frekventovaným modro značkovaným turistickým chodníkom Mengusovskou dolinou. Po prechode kosodrevinou a mosta nad Žabím potokom viedla cesta k rázcestiu turistických smerovníkov nad Žabím potokom. Na Rysy pokračoval červeno značkovaný chodník od obrovského balvana nazývaného Hincova skala.

4b
4b 
2b
2b 
21b
21b 
10b
10b 
9b
9b 
20b
20b 
22b
22b 
6b
6b 

Chata pod Rysmi
Po výstupe do kotliny Žabích plies viedol chodník nad Veľkým žabím plesom pod Váhou s vodopádom namáhavým výstupom strmými skalnatými sutinami pod skalnou stenou pasážou železných reťazí. V stálom stúpaní prechádzal úsekmi snehových polí až k chate pod Rysmi (2 250 m), ktorá je najvyššie položenou chatou vo Vysokých Tatrách. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
8b
8b 
23b
23b 
11b
11b 
14b
14b 

Hora najkrajších výhľadov
Na Rysy (2 499 m), najvyšší vrchol Poľska, sme pokračovali tiahlymi a v závere prudkými serpentínami do sedla Váha. Po výstupe juhozápadným úbočím na rebro a obídením jeho hlavného vrcholu sme nakoniec vystúpili na vyhliadku Rysov, ktorá poskytuje najkrajšie a najrozľahlejšie výhľady na celé Vysoké Tatry. Rysy majú tri vrcholy a tri vybiehajúce hrebene. Okrem vyhliadkového je hlavný (2 503 m) a nižší vrchol. Hrebene vedú k Malým Rysom, k Českému štítu cez Váhu a k Žabiemu koňu. Prvý výstup na Rysy absolvoval správca Starého Smokovca Eduard Blásy s vodcom Jánom Rumanom Diečnym st. 20. júla 1840.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
5b
5b 
13b
13b 
12b
12b 
16b
16b 
17b
17b 
19b
19b 

Rysy
copyrightantonkaiser 
Zdroj:
Vysoké Tatry Július Andráši a kolektív

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Bloger 
  • Počet článkov:  265
  •  | 
  • Páči sa:  892x

Vítam vás na Blogu SME ako bývalý VIP a Populárny bloger povolaním pedagóg, absolvent Školy dôstojníkov v zálohe, v súčasnosti dôchodca. Svojimi príspevkami od roku 2005 propagujem prírodné krásy Tribeča a Pohronského Inovca, organizovanú turistiku KST Zlaté Moravce, atraktívne VHT výstupy na hory Slovenska, hrebeňovky pohoriami a zahraničné expedície. Ako jeden z nadšencov združenia rádioamatérov Citizen Band, propagoval činnosť tohto humánneho športu v mesačníku Júnošík CB Fan Rádioklubu Slovakia. Dopisovateľ regionálnych periodík, člen zlatomoraveckých výtvarníkov a fotografov FoTOP, kolektívne a autorské výstavy. V súčasnosti ľudové zvyky a tradície horného Požitavia, kultúrne dedičstvo našich predkov ukryté v architektonických pamiatkach mesta a vzácnych muzeálnych zbierkach. Historické zaujímavosti kedysi sídla Tekovskej župy s bohatými dejinami, ktoré nám tu zanechali významné šľachtické rody. Osobnosti kultúry, ktorí náš život obohacujú a skrášľujú svojou umeleckou tvorbou. Zoznam autorových rubrík:  KultúraŠportCestujemeVideoblogySúkromnéPríroda

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu