reklama

Tento víkend patrí K...

Po krátkej prestávke, spôsobenej vlastnou lenivosťou a nedostatkom kopancov od nejakej múzy, pokračujem v nepravidelnom kvázikurze anglického slangu. Pre neplatiacich čitateľov dodávam, že aj naďalej nemusia platiť. Tak ako všetci ostatní. Dnes to bude o pojmoch, začínajúcich na písmeno K. Hádam k nim po tomto víkende pribudne ďalší pojem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ak sa u nás, na Slovensku, povie o žene s masívnym pozadím, že má veľký kufor, tak Angličania na to používajú pojem "keister", ktorý okrem ženského torza, označuje aj kufor, tašku s náradím, alebo aj trezor. A Angličanky teda väčšinou majú riadne keistre!

Také jednoduché slovo ako "kick", čiže kopanec, alebo kopať, ak sa spojí s inými pred-, alebo príponami, môže úplne zmeniť význam, na hony vzdialený od akéhokoľvek kopania. "To kick the bucket" znamená zomrieť, "kick in", finančne prispieť, "kick-off" je ďalšie slovíčko s významom zomrieť, asi ako u nás "zatrepať krpcami." Ak je niekto "kick-ass", tak je neslušný, hrubý, alebo agresívny... Nakoniec, ak je niečo "kicking", tak to nemusí kopať, ale môže to byť úžasné, alebo nadchýňajúce, ako tento môj "kurz". (Anglán by povedal "wanabe").

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Killer", okrem pomenovania zabijáka a prezývky Jerry Lee Lewisa, je aj označenie pre osobu, ktorá je vynikajúca, pozoruhodná, super. Nadväzne na to, ak je niečo "killing", tak to nemusí ohrozovať životy, ale môže to byť zábavné, alebo smiešne.

S kráľmi nemajú nič spoločné slovné spojenia "king-fish", ktoré je pomenovaním pre vodcu, alebo šéfa, a už vôbec nie "king-hit", čo je knokautový, často nefér úder päsťou.

Ak je niečo "kinky", tak je to zaopatrené nepoctivým spôsobom, alebo tiež to môže byť osoba sexuálne netypická, excentrická, prípadne výstredne sa obliekajúca. V tejto súvislosti odporúčam výbornú anglickú komédiu, natočenú podľa skutočných udalostí "Kinky boots", po česky "Sexy botky".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre záujemcov musím uviesť, že ďalšie označenie pre bordel (a tým nemyslím neporiadok), je "kip", ale pozor môže to byť jednoducho len posteľ, alebo zdriemnutie, či spánok.

Anglické pojmy ma málokedy prekvapia, ale pomenovať výstižne sekciu bicích v orchestri "kitchen", to sa dostáva k jadru anglického zmyslu pre humor a zvláštnu logiku. Sú tam taniere a hrnce, paličky,... "Kitten" je síce mačička, ale "have kittens" nie je o vlastníctve mačiek, ale o tom, že niekto stráca, alebo stratil sebaovládanie.

V trochu háklivej sekcii som sa dostal k slovnému spojeniu "with knobs on", čo je označenie pre empatický súhlas, alebo ekvivalent nášho "toto, a ešte aj viac". Problém môže byť v tom, že "knob" je penis a "knobhead" je idiot. Veru, ťažko tu hľadať súvis.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Knacker" je vyčerpať, alebo opotrebovať, ale "knackers" sú semeníky. Nie u rastlín.

Ani sa nesnažím hľadať logiku a súvislosti v odvodeninách slova "knock", čo normálne znamená klopať. Ale ... je to aj priviesť niekoho do iného stavu (neznášam označenie nabúchať), "knock down" je prepiť všetky peniaze, ktoré máme k dispozícii, "knock out", je naopak zarobiť, "knock it off!" je príkaz, aby sme prestali niečo robiť. Už len rezignovane dodám, že "knockers" sú ženské prsia a "knocking-shop" je zase bordel.

"Not to know beans" nie je o fazuľkách, ale o tom, že niekto nie je dostatočne informovaný, naopak "to know one´s onions" znamená byť dokonale informovaný, alebo byť extrémne kompetentný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"To go the knuckle" je biť sa na päste, "knucklehead" je taká spomalená, alebo hlúpa osoba (možno to je následok tých pästných súbojov). A nakoniec, "knuckle sandwich" sa neje, bohužiaľ, pretože je to úder päsťou do zubov, čo by som nerád, preto radšej končím.

S použitím: John Ayto-John Simpson: Stone the crows. Oxford Dictionary of Modern Slang

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  509
  •  | 
  • Páči sa:  1 860x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu