reklama

Ako skončili tri dary?

Takmer od nepamäti si pripomíname sviatok Zjavenia Pána, alebo aj Troch kráľov, ktorí Ježiškovi priniesli tri dary.

Ako skončili tri dary?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

O tom, ako pravdepodobne vznikla legenda o troch kráľoch sa už na inom mieste zmieňuje Michal Havran. Mňa však už dlhšie otravuje otázka, čo sa s tými tromi darmi asi stalo. 

Podľa Matúšovho evanjelia (Biblia, Spolok svätého Vojtecha 2014) "Keď sa za čias kráľa Herodesa v judejskom Betleheme narodil Ježiš, prišli do Jeruzalema mudrci od východu ..." Mat.2.1. Neskôr "Vošli do domu a uvideli dieťa s Máriou, jeho matkou, padli na zem a klaňali sa mu. Potom otvorili svoje pokladnice a dali mu dary: zlato, kadidlo a myrhu." Mat. 2.11. Keď sa potom Jozefovi vo sne zjavil anjel, prikázal mu, aby aj s dieťaťom a jeho matkou odišiel do Egypta, lebo kráľ Herodes chce dieťa zavraždiť, aby tam ostal až do Herodesovej smrti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vo vysvetlivkách sa uvádza, že vďaka chybe mnícha Dionýzia v šiestom storočí, náš letopočet uvádza narodenie Ježiša o niekoľko rokov neskôr, ako sa skutočne narodil. Prišiel na svet totiž za panovania kráľa Herodesa Veľkého, ktorý vládol nad Judeou, Idumeou a Samáriou od roku 37 do roku 4 pred našim letopočtom, alebo inak, Pred Kristom. Zomrel začiatkom apríla roku 4. Ježiš sa teda narodil niekedy pred rokom 6 alebo 7 pred kresťanským letopočtom (okrem toho sa nenarodil začiatkom zimy, ale pravdepodobne na jeseň, keď boli pastieri s ovcami ešte v kopcoch).

Samotní "králi" boli vlastne mudrcmi, či mágmi (gr. mágoi). Označovali sa tak perzskí kňazi, ktorí boli aj poradcami tamojších kráľov, zaoberali sa aj prírodovedou, hvezdárstvom a teda aj veštením z hviezd. O tom koľko ich bolo, sa usudzuje iba z počtu darov, ktoré priniesli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zlato bolo odjakživa najosvedčenejším platidlom kdekoľvek na svete.

Kadidlo je voňavá živica, ktorá sa používa pri náboženských obradoch, dnes aj pri výrobe parfumov. Získava sa z kmeňa stromu Kadidlovníka - Boswellia sacra. V prvom storočí sa cenilo viac, než zlato a Plínius starší uvádza, že obchod s kadidlom učinil z obyvateľov Ománu jedných z najbohatších ľudí vtedajšieho sveta.

Myrha je sušená miazga zo stromu myrhovníka - Commiphora. V staroveku sa cenila na päťnásobok kadidla. Bola používaná aj ako balzamovacia masť.

Keďže rodičia ušli s Ježišom do Egypta hneď po Jeho narodení a do Nazareta sa vrátili až po Herodesovej smrti, dá sa predpokladať (možno lepší pojem by bol "špekulovať"), že im to trvalo 4 až 10 rokov. Čo sa zatiaľ stalo s darmi? Je dosť možné, že časť zlata použili na cestu do Egypta, možno aj na podplatenie stráží na hranici, aby sa dostali ďalej. V Egypte fungovala židovská komunita, no ťažko povedať, či zamierili medzi svojich, pretože tam mohla byť hromada Herodesových špiónov. Skôr by som povedal, že sa usadili niekde, kde boli menej na očiach. Na to zase potrebovali nejaké prostriedky, ktoré mohli získať predajom kadidla, či myrhy, alebo ich časti. Tiež sa museli nejak živiť, a keďže Jozef bol tesár, potreboval nejaké náradie, dielňu, aj miesto. kde by mohli bývať. Na návrat a nový začiatok v Nazarete opäť potrebovali nejaké prostriedky. Aj na platenie daní Rimanom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ten posledný odstavec je však čisto moja špekulácia. Možno to bolo úplne inak. Ale to je tiež len špekulácia. V konečnom dôsledku na tom vôbec nezáleží.

Klaňanie sa troch mudrcov v chráme v meste León na ceste do Santiaga de Compostella.
Klaňanie sa troch mudrcov v chráme v meste León na ceste do Santiaga de Compostella. (zdroj: Anton Kovalčík)

https://www.youtube.com/watch?v=10G0LLEbVQI

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  509
  •  | 
  • Páči sa:  1 861x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu