reklama

Patológia a panské huncútstvo.

Podľa definície patológia je medicínska veda a špecializovaný odbor, ktorý sa zaoberá všetkými aspektmi choroby; nevyhnutne sa ale odvoláva na podstatu, príčiny a vznik abnormálneho stavu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

V praxi to môže vyzerať aj takto: https://www.youtube.com/watch?v=kBN8nBLEWwA

Ak tomu dobre rozumiem, tak sa označenie patológia, patologický, patogén a podobne, môžu používať na označenie chorobných, abnormálnych stavov akéhokoľvek fungujúceho systému, vrátane spoločnosti. Účelom by malo byť, aby sme prišli na to, čo spôsobuje takýto stav, zistiť, v čom je chyba, ktorá znemožňuje správnu funkčnosť a poskytnúť tak základné východisko pre opravu systému, alebo pre vyhnutie sa takýmto anomáliám v budúcnosti. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odhalenie príčiny zlého stavu, teda patogénu za účelom zabránenia jeho ďalšieho výskytu v budúcnosti, je základným predpokladom, aby systém mohol fungovať optimálne. Alebo aby sa optimálnemu fungovaniu aspoň priblížil.

Nedávno od nás z práce odišiel mladý chalan, asi dvadsaťročný, aby nastúpil na vysokoškolské štúdium. Aj napriek značnému rozdielu vo veku a v tom, akú hudbu počúvame, mali sme aj mnoho spoločných tém do diskusie: spoločnosť, demokracia, politika, ekonomika, brexit a podobne. Človek by sa až divil, že niekoho v jeho veku tieto témy vôbec zaujímajú.

Posledný deň v práci sme sa mu všetci podpisovali na reflexnú vestu, zjedli sme všetky jednohubkové čokolády, povedali pár pekných fráz k tomu, čo mu želáme do života a tak podobne. Veď to poznáte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď som sa ho pýtal, kam vlastne odchádza a čo bude študovať, prekvapil ma odpoveďou, že bude navštevovať odbor Politická patológia na univerzite v Glasgowe. Ani som nevedel, že niečo také sa dá študovať.

Uvedomil som si ale, že má pred sebou skvelú budúcnosť. Patologických javov v politike je všade požehnane, niekde sa ich zbavujú efektívnejšie, niekde s problémami, niekde vôbec. Každá krajina má vlastných politických patogénov. Politikov, ktorí by mali krajine a jej občanom slúžiť, ale naopak, škodia jej. 

Neviem, či na Slovensku je niekto, kto tento odbor študoval. Vzhľadom na to, koľko patogénov u nás veselo vegetuje vo všetkých sférach politiky, koľko patologických javov nás už ani neprekvapí, o tom veľmi silno pochybujem. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na likvidáciu a odstraňovanie škodlivého hmyzu, hlodavcov, patogénov a iných škodlivín treba odborný prístup.

Tak ma napadlo, že až skončí školu, zavolám ho na Slovensko. Hádam nikomu nebude vadiť, že je to Maďar.

p.s. http://www.huffingtonpost.com/kathleen-reardon/political-pathology-are-w_b_8441.html

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  506
  •  | 
  • Páči sa:  1 764x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu