reklama

Casus belli.

Casus belli je latinský výraz, ktorý v preklade znamená skutok, alebo udalosť, ktorá ospravedlňuje vojnu. V širokom meradle sa začal používať v sedemnástom a osemnástom storočí v dielach autorov, ktorí hlásali teóriu spravodlivej vojny. (Grotius, Burlamaqui).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pri formálnom vyhlásení casus belli vláda krajiny zvyčajne vyhlási svoje dôvody prečo chce ísť do vojny, zamýšľaný spôsob vedenia vojny, prostriedky, ktoré mieni použiť, a kroky, ktoré môžu iné štáty podniknúť, aby ju odhovorili od jej úmyslu. Snaží sa dokázať, že vojna je pre ňu posledným východiskom v danej situácii, a že má oprávnený dôvod takto konať.

Súčasné medzinárodné právo rozoznáva iba tri zákonné dôvody pre vedenie vojny: vlastnú obranu, obranu spojenca na základe požiadania, ktoré vyplýva zo spojeneckej zmluvy a schválenie Organizáciou Spojených Národov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď pani Mullerová oznámila "Tak nám zabili Ferdinanda" dnes najznámejší vojak na svete hneď vedel, že bude vojna. Odmietnutie dvoch bodov rakúskeho júlového ultimáta Srbsku, ktoré po tejto udalosti nasledovalo, bolo Rakúskom-Uhorskom použité ako casus belli na vyhlásenie vojny Srbsku. A vypukla Prvá svetová, ktorá by začala aj bez tejto udalosti. Našla by sa iná zámienka.

Vo svojom diele Mein Kampf obhajoval Adolf Hitler teóriu životného priestoru pre Nemcov, čo v praxi znamenalo expanziu smerom na východ. V auguste 1939 Nemci zorganizovali "Gliwický incident"( http://cs.wikipedia.org/wiki/Přepadení_vysílačky_v_Gliwicích ), čo použili ako Casus belli pre napadnutie Poľska 1.9.1939, ktoré viedlo ku vzniku Druhej svetovej. V júni 1941 v súlade s tou istou teóriou použili Casus belli preventívnej vojny na napadnutie ZSSR.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sovietsky zväz tiež použil vykonštruovaný Casus belli pre ospravedlnenie tzv. Zimnej vojny proti Fínsku v zime 1939-1940. V novembri 1939 delostrelecky ostreľoval ruskú dedinu Mainila z čoho obvinil Fínov a vyvolal vojnu proti svojmu slabšiemu susedovi, v ktorej nedopadol veľmi dobre.(http://en.wikipedia.org/wiki/Shelling_of_Mainila ).

Casus belli hral dôležitú úlohu pri Šesťdňovej vojne Izraela proti Egyptu v roku 1967. Bola ním blokáda Tiranskej úžiny Egyptom. Úžina viedla do Eliatu, jediného prístavu v Červenom mori, cez ktorý Izrael dostával väčšinu svojej ropy.

Druhého a štvrtého augusta 1964 sa odohrali dva incidenty v Tonkinskom zálive. Severný Vietnam tvrdil, že pri tom prvom bol americký torpédoborec USS Maddox zasiahnutý torpédom z torpédového člna, ktorého časti dodnes vystavujú v múzeu (http://www.clemson.edu/caah/history/FacultyPages/EdMoise/vtonk.html ), a že jedno americké lietadlo bolo zostrelené v severovietnamských teritoriálnych vodách. Prezident Johnson proti incidentu ostro protestoval. Ako Casus belli pre vietnamskú vojnu poslúžil druhý, pravdepodobne vykonštruovaný incident pri ktorom americká strana tvrdila, že dve vietnamské lode zaútočili na USS Maddox a boli potopené. Vláda Severného Vietnamu tento druhý incident úplne poprela. Skutočným dôvodom vojny nebol žiadny z týchto incidentov, ale snaha USA o zabránenie prenikania komunizmu do juhovýchodnej Ázie. Zaplatili za to veľkú cenu a svoj cieľ aj tak nedosiahli. Aspoň nie vtedy a nie vojensky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V dejinách ľudstva existuje ešte veľa, často bizarných Casus belli. Všetky ale nakoniec potvrdzujú porekadlo: "Kto chce psa biť, palicu si nájde."

Ale na druhej strane, ak mi niekto jednu vrazí, mám sa stiahnuť do kúta a čušať???

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  506
  •  | 
  • Páči sa:  1 764x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu