reklama

(Ne)udržateľný rast. Prológ.

V roku 1968 sa skupina asi 75 ľudí z rôznych spoločenských vrstiev z celého sveta stretla  založila Rímsky klub.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Verili, že možnosti trvalého rastu boli vyčerpané a že je nevyhnutná včasná akcia na to, aby sa zabránilo planetárnemu kolapsu. Výskumom poverili štyroch vedcov z MIT, vedených Donellou Meadows. Ich správa bola publikovaná v roku 1972 pod názvom "Limity rastu".

V roku 1971 Jay Forester z MIT v knihe "World Dynamics" (Dynamika sveta) zverejnil model, ktorý skúma vzájomnú interakciu tak silno agregovaných premenných, ako sú napríklad svetová populácia, priemyselná výroba, zásobovanie potravinami, znečisťovanie a prírodní zdroje, ktoré sú na Zemi k dispozícii. Túto jeho "systémovú dynamiku" využili autori Limitov rastu na konštrukciu prepracovaného modelu sveta. Tento model bol určený na predpovedanie budúceho vývinu piatich navzájom prepojených premenných: populácie, produkcie potravín, priemyselnej výroby, neobnoviteľných zdrojov a znečistenia. Model sa zakladal na téze, že "pokračujúci rast povedie k nekonečným počtom, ktoré nepasujú do konečného sveta."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základné predpoklady modelu sa zakladali na nelineárnych vzťahoch:

1. rast populácie je ovplyvnený jej hustotou, príjmom potravy, znečistením a materiálnymi životnými podmienkami.

2. Materiálne životné podmienky závisia na vzťahu kapitálu a veľkosti populácie a na jeho produktivite.

3. Neobnoviteľné zdroje sú neustále využívané vo výrobnom procese. Čím nižšia je ich úroveň, tým viac kapitálu je potrebné použiť na ich získavanie a tým nižšia je produktivita kapitálu pri produkcii finálneho tovaru.

4. Poľnohospodárska produkcia závisí na pôde a kapitálových investíciách. Pôda sa môže zdokonaľovať, alebo môže erodovať v závislosti od investičných rozhodnutí. Výnos na jednotku pôdy (ha,...) možno kapitálom zvýšiť, ale s klesajúcou návratnosťou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

5. Znečisťovanie vzniká vo výrobnom procese a postupne je v neškodnej forme absorbované životným prostredím. Vysoké nahromadenie znečistenia znižuje akumulačnú schopnosť životného prostredia.

Hlavným účelom vypracovania modelu bolo identifikovať budúce politické rozhodnutia, ktoré by neviedli k nestabilnému, ale k stabilnému modelu správania.

Čo model predpovedal?

Predpovede limitov rastu z roku 1972.
Predpovede limitov rastu z roku 1972. 

- úroveň populácie, produkcia potravín a priemyselná výroba budú spočiatku rásť exponenciálne, postupne sa stanú neovládateľnými a v priebehu 21. storočia skolabujú.

- kolaps bude nasledovať pretože svetová ekonomika dosiahne svoje fyzické limity pokiaľ ide o neobnoviteľné zdroje, poľnohospodársku pôdu a schopnosť Zeme absorbovať znečistenie, čo sú všetko limitované oblasti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- jedenásť dôležitých minerálov, napríklad meď, zlato, olovo, ortuť, zemný plyn, ropa, striebro, cín a zinok sa vyčerpávajú. Ak priemyselná výroba naďalej porastie, môže to viesť ku katastrofálnym výsledkom.

- ak bude súčasnú trend rastu svetovej populácie, industrializácie, stupňov znečistenia, problémov s potravinami a vyčerpávania zdrojov pokračovať nezmeneným tempom, limity rasu na tejto planéte budú dosiahnuté v priebehu nasledujúcich sto rokov.

- pretože technologický pokrok nemôže donekonečna rozširovať fyzické zdroje, bolo by múdrejšie stanoviť limity nášho budúceho rastu, než očakávať koniec sveta v priebehu sto rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- katastrofe možno predísť kontrolou rastu populácie(!) redukovaním stupňa znečistenia a teda dosiahnutím svetovej rovnováhy s nulovým rastom.Teda zmenou prístupu a správania ľudí vzhľadom k využívaniu zdrojov, ich reprodukcie a znečisťovaniu životného prostredia. Starý Malthus by asi bol nadšený. Akokoľvek drasticky to znie, je na tom niečo.

Celosvetovo sa predalo viac než desať miliónov výtlačkov knihy v 30 jazykoch. Mala značný vplyv na ekonomické a politické myslenie a na vznik nálad zameraných proti neustálemu rastu. Samozrejme, mala a má doteraz aj kritikov, ktorí jej vyčítajú hlavne:

- predpoklad, že neobnoviteľné zdroje sú obmedzené a že budú vyčerpané do roku 2100.

- zanedbávanie technologického rozvoja pri dobývaní, používaní a nahradzovaní zdrojov.

- predpoklad, že k dispozícii je obmedzené množstvo pôdy a z toho vyplývajúci pokles produkcie potravín. Podľa H. Kahna "Kedykoľvek boli dosiahnuté určité limity, vždy boli po čase predstavené nové technológie, ktoré dané limity odstránili." (Len aby na to mali dosť času).

- model predpokladal exponenciálny rast počtu obyvateľov Zeme, v roku 2000 7 miliárd, k čomu nedošlo. Bolo nás niečo cez 6 miliárd. Predpokladá sa, že v roku 2050 bude na Zemi žiť okolo 10 miliárd ľudí. Rast sa spomalil.

- model predpokladal exponenciálny rast znečistenia v dôsledku rastu poľnohospodárskych a priemyselných aktivít.

- kritici namietajú, že ak pozitívna miera rastu bude viesť ku koncu sveta, tak nulový rast dosiahne to iste, ale v kratšom čase.

Autori Limitov rastu ako dôležité opatrenie, okrem upozorňovania na nebezpečenstvá nekontrolovaného rastu, vyzývajú na ochranu životného prostredia, neobnoviteľných zdrojov a kontrolu rastu populácie. Jedným z hlavných opatrení ktoré navrhujú je, že vlády by mali dobrovoľne prijať politiku nulového rastu. Vyžadovalo by to ale celosvetovú redistribúciu príjmu a bohatstva, vnútri jednotlivých krajín, aj medzi krajinami. Bolo by to ale možné pravdepodobne iba použitím sily, čo by viedlo ku konfliktom medzi bohatými a chudobnými, pravdepodobne k vojnám. Takže z blata do kaluže.

Limity rastu- revízia po 40 rokoch.
Limity rastu- revízia po 40 rokoch. 

Aj keď "Limity rastu" majú zdravé jadro, riešenia, ktoré navrhujú sú vo väčšine nerealizovateľné. Z čoho sa ale môžeme poučiť?

Pokračovanie nabudúce (Ne)udržateľný rast I. - Anton Kovalčík - (blog.sme.sk)

Použité informácie: http://www.yourarticlelibrary.com/economics/environmental-economics/limits-to-growth-model-assumptions-and-operation-explained/39465

 https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/02/limits-to-growth-was-right-new-research-shows-were-nearing-collapse

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  506
  •  | 
  • Páči sa:  1 764x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu