reklama

Necynicky o cynizme.

Dodnes sa pamätám na jeden z televíznych Silvestrov dôb dávno minulých, kde vystupovala dvojica Šíp-Uhlíř. Na úvod scénky sa jeden pýta druhého: Ako sa dnes máte. Dostal tú najcynickejšiu možnú odpoveď:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

"Kde sú tie časy, keď to stálo za ho.no?!"

Ale vážne. Dnes ešte viac, než vtedy dávno, je doba poznačená burinou cynizmu. Šíri sa, mrcha, nekontrolovane.

Pôvodnými cynikmi boli antickí grécki filozofi, ktorí odmietali akékoľvek konvencie, správanie. bývanie, obliekanie, či slušnosť. Miesto toho hľadali čnosť v jednoduchom idealistickom spôsobe života. Až do osemnásteho storočia mal tento pojem hanlivý význam. Neskôr Denis Diderot pripustil možnosť intelektuálneho cynizmu, čo obhajoval aj Friedrich Nietzsche. V devätnástom storočí už cynizmus znamenal nedôveru voči úprimnosti a dobrote ľudských motívov a činov. V podstate názor, že všetci ľudia sú viac, či menej svine a dobro v ľuďoch neexistuje. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes je cynizmus životným a myšlienkovým postojom, ktorý spochybňuje základné morálne a ľudské hodnoty. Nemusí byť vždy negatívny; môže upozorňovať na pokrivené hodnoty existujúce v spoločnosti, odhaľovať pokrytectvo a existujúci rozpor medzi teóriou a praxou. Častejšie je však negatívnou vlastnosťou. Prejavuje sa v bezcitnom jednaní, ktoré neberie ohľad na druhých, pôsobí zraňujúco. Niekto je cynikom, pretože chce ublížiť niekomu druhému, u iného je to známkou rezignácie. 

Nemecký filozof Peter Sloterdijk vo svojom bestselleri "Kritika cynického rozumu" (https://www.martinus.sk/?uItem=156891) definuje moderných cynikov ako "hraničných melancholikov, ktorí dokážu udržať symptómy depresie pod kontrolou a pritom si uchovať schopnosť pracovať nech sa deje čo sa deje. ... je to základným bodom moderného cynicizmu."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niekedy cynizmus vyrastá zo strachu z niečoho, možno ho pokladať za pasívne-agresívne správanie. Cynici sú často sarkastickí, čo sa v komunikácii prejavuje snahou zraniť druhého človeka. Môže sa prejaviť aj u niektorých psychických ochorení, napríklad pri syndróme vyhorenia, či depresii. 

Jedným zo znakov už spomínaného intelektuálneho cynizmu je čierny humor, ktorý sa snaží robiť si srandu z komplikovaných situácií, používa kontrast tragédie a odľahčenia, čím upozorňuje na absurditu sveta, ktorý nás obklopuje. Hranica medzi vydareným čiernym humorom a nevkusom je tenká a nie všetci majú pre tento druh humoru pochopenie, obzvlášť keď sa dotýka témy, ktorá je pre dotyčného citlivá. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako povedal Oscar Wilde: "Cynik je človek, ktorý pozná cenu všetkého, no hodnotu ničoho."

Keď vidíte svetlo na konci tunela, je to pravdepodobne prichádzajúci vlak.
Keď vidíte svetlo na konci tunela, je to pravdepodobne prichádzajúci vlak. 

Zdroj informácií: https://www.mamdeprese.cz/cynismus/

 https://en.wikipedia.org/wiki/Cynicism_(contemporary)

 https://www.goodreads.com/quotes/tag/cynicism

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  509
  •  | 
  • Páči sa:  1 862x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu