reklama

Politická korektnosť a kultúrna eugenika.

Politická korektnosť prešla od svojich začiatkov, keď sa jednalo o obyčajnú slušnosť v medziľudskej komunikácii...

Politická korektnosť a kultúrna eugenika.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

... do štádia ideológie používajúcej nástroje podobné tým, ktoré kedysi dávno používala inkvizícia a nehanbil by sa za ne ani slovutný Savonarola.

Mnohí ľudia, organizácie aj firmy z toho majú celkom pekný úžitok. Kto z toho úžitok nemá a mal by sa tomu prílivu postaviť?

  • vedec, ktorý nemôže v dobrej viere súhlasiť s tým, že klasifikácia a kategórie sú bezvýznamné, že na biológii nezáleží, a že tvrdenia založené na emóciách sú dôležitejšie než tie, ktoré sú založené na faktoch.

  • psychológ, ktorý vidí, že politicky korektné návody na myslenie sú v protirečení k prijatým štandardom mentálneho zdravia a degradujú kvalitu a zrelosť nášho myslenia.

  • bežný občan, ktorý pri diskusii uprednostňuje hovorenie a počúvanie pravdy, ktorý cíti, že politická korektnosť zakrýva škodlivé skutočnosti, klame o výsledkoch a robí to v službe ideológie, ktorá samotná má svoju vlastnú agendu.

  • príslušník rasovej menšiny, ktorý sám seba nevidí ako obeť, ktorému je zle z neustáleho tvrdenia toho, že je utláčaný, ktorý verí, že celé to spoločenské rozdelenie neodzrkadľuje realitu ani nepomáha zdravému postupu.

  • beloch, ktorý pohŕda rasizmom a nevšíma si farbu pokožky, preferuje princíp, že človeka je treba posudzovať "podľa náplne jeho charakteru, nie podľa farby jeho pokožky," a ktorý považuje nový a zvýšený dôraz na zdôrazňovanie výlučne farby pokožky ako rasistické a kontraproduktívne.

  • individuálny mysliteľ, ktorý odmieta byť donútený veriť niečomu, čo je viditeľne a dokázateľne nepravdivé len preto, že to tak chce rozvášnený dav.

  • osoba, ktorá odmieta veriť, že neexistuje niečo také ako je zlo, ale že všetky zlé skutky sú výsledkom chudoby alebo nedorozumenia a naopak verí, že popieranie existencie zla vedie k jeho rozkvetu.

  • niekto, kto považuje masové pochody, násilné protesty a agresívne nenávistné postupy takzvaných Bojovníkov za Sociálnu Spravodlivosť (SJW) za morálne znepokojujúce.

  • osoba s umiernenými názormi, ktorá odmieta utopizmus a uprednostňuje spoločnosť, ktorá sa postupne učí a napravuje.

  • človek s umiernenými názormi ľavicovými, liberálnymi či konzervatívnymi, ktorý vidí, že všetky strany postupne akoby strácali súdnosť, pričom sú príliš zaslepené na to, aby videli sprievodné znaky.

  • ...

  • ...

    Momentálne to skôr vyzerá tak, že pravda sa stáva otrokom pohodlnosti a väčšina spoločnosti odmieta nepohodlie ako nevyhnutnú súčasť rastu. Pamätáte sa na scénu z kresleného filmu "Wall-E," v ktorej mali ľudia tak pohodlný život, že nakoniec neboli schopní vykonávať takmer žiadne normálne ľudské činnosti, lebo ich telá a mysle zdegenerovali dlhodobým nepoužívaním?

Rozhodne nie pohodlné je to, čo urobila bývala aktívna aktivistka a presadzovateľka Woke ideológie a hnutia BLM Africa Brooke. Napísala a online zverejnila otvorený list, v ktorom vysvetľuje dôvody, prečo prestrihla pupočnú šnúru a oslobodila sa od nich.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tu je niekoľko úryvkov z listu:

"Čoho sa ozaj obávam, je existencia vo svete, ktorý ma núti podriadiť sa ideológii bez akýchkoľvek otázok, ak nie tak budem verejne zahanbená a vylúčená z komunity. Vo svete, ktorý mi tvrdí, že pretože mám čierne telo, budem vždy utláčaná a vydaná na milosť všadeprítomnému monštru nazvanému "bielosť." Pod maskou "sociálnej spravodlivosti" sa vytvára absolutistický, autoritársky svet a ja odmietam byť jeho súčasťou. Odchádzam.

Stáva sa nebezpečným vyjadrovať sa k realite. Buď súhlasíš a podriadiš sa, alebo držíš hubu. Musím povedať, že tieto diskusie mávam aj s černochmi, pretože si niektorí jednotlivci myslia, že iba belosi tlačia proti wokeizmu, čo je ďaleko od pravdy. Je to ešte ťažšie keď ste biely, pretože sa vždy môže nájsť niekto, kto len čaká aby vás nazval rasistom. Podľa Woke manuálu, ak ste biely jednoducho musíte túto nálepku prijať. Ak to spochybňujete alebo sa tomu bránite, je to brané ako potvrdenie toho, že v skutočnosti ste rasista.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako nám to pomáha pohnúť sa vpred? Je to ozaj sociálna spravodlivosť? Ako to pomáha černošskej komunite? Ako to pomáha vytvárať svet, kde vy ani ja nie sme posudzovaní podľa farby pokožky? Naozaj sa snažíme odstrániť rasizmus pomocou rasizmu?

Doslovná definícia rasizmu je, že je to "predpojaté stanovisko voči nejakej osobe či ľuďom na základe ich príslušnosti k nejakej rasovej alebo etnickej skupine." Aj tak sa niekto rozhodol, že belosi nemôžu zažiť rasizmus a že o tom nesmú ani diskutovať. To potom vedie k tomu, že väčšina belochov nepovie absolútne nič (čo vytvára odpor lebo je to podstata potláčania a samocenzúry), niektorí sa rozhodnú zaradiť sa do davu a predstierať, že so všetkým súhlasia (súčasne potajomky nadávajú, že nemôžu vyjadriť svoje skutočné myšlienky, idey, pocity atď.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To sú znaky kultového správania.

Nevytvára to lepší svet, skôr ide o trest a pomstu.

Okrem toho to šliape po výsledkoch práce skutočných aktivistov, tých, ktorí sa už stáročia snažia o skutočnú zmenu. Mnohí z nich robia fantastickú prácu a prinášajú dlhodobé zmeny vo svojich komunitách a celej spoločnosti. Nezavádzajú strach a nemanipulujú emócie ľudí tým, že by ich presviedčali o tom, že vždy budú obeťami.

Minulé leto, na vrchole hnutia BLM, som si na sebe všimla niečo, čo sa mi vôbec nepáčilo. Bola som ustavične nahnevaná a v bojovom móde. Podvedome som hľadala čokoľvek čo by ma naštvalo, čo je jedným zo symptómov wokizmu. Neoverovala som si zdroje informácií, ktoré som dostala a pokladala som ich všetky za pravdivé. Ublížila som ich použitím niekoľkým ľuďom a na Instagrame som za to dostala aplauz od viac než 4.000 ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Povedala som si dosť.

Už nemôžem byť aktívnym účastníkom hnutia či kultúry, ktorá povzbudzuje davové myslenie, rozhorčenosť na objednávku, strach a násilie, oživuje segregáciu, falšuje dejiny, kultúru rušenia označuje za zodpovednosť.

Nakoniec som si uvedomila dôležitú vec, že väčšina tých ľudí, ktorí vystupujú ako Bojovníci za Sociálnu Spravodlivosť (SJW), Aktivisti, Sprostredkovatelia zmeny a podobne, v skutočnosti nechcú spoločnosť zlepšiť a napraviť. Nechcú lepší svet. Cieľom niektorých je veci zhoršiť. Mnohí ľudia, ktorých medzi nimi poznám z toho majú svoje značky, kariéry a manažérske tímy. Ich živobytie závisí na tom, aby hrali svoju úlohu, čo často znamená, že budú naďalej hľadať a nachádzať čokoľvek je zlé na spoločnosti miesto toho, aby vynakladali trvalú snahu o zjednotenie a posilnenie.

Väčšina chce iba pomôcť. Chce vidieť zmenu. Vo svojom osobnom živote a vo svete, v ktorom existuje. Žijeme odlišné životy, máme rôzne názory. Je to normálne.

Čo normálne nie je, je nútiť ľudí, aby súhlasili a klaňali sa ideológii iba preto, že si myslíme, že ja tá jediná správna. Každý má právo zmeniť svoj názor, právo rásť. Ako človek nikto nie je morálne lepší ani horší ako niekto iný."

Zdroj informácií: Douglas Kruger - Political Correctness.

An open letter: why I'm leaving the cult of wokeness by Africa Brooke (ckarchive.com)

Africa Brooke Leaves the Cult of the Woke – The Word of Damocles

Anton Kovalčík

Anton Kovalčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  509
  •  | 
  • Páči sa:  1 857x

Vyštudovaný ekonóm. Som ryba, ktorá väčšinou pláva proti prúdu, aj keď niekedy narazí hlavou o kameň. Nemám rád nekritické prijímanie čohokoľvek, čo sa mi naservíruje. A som notorický optimista. Zoznam autorových rubrík:  Prežijeme?Web náš každodenný...Te Deum...Kde bolo tam bolelo...Infovojna.Wokenaci.Ekonómia (nielen) pre laikov.Heavy mentalČo na to profesor Higgins?Magistra vitae.SúkromnéNezaradenéVox popapuli.

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu